Πολιτικη & Οικονομια

Ένα στα δύο Airbnb στην Αθήνα ανήκουν σε «επαγγελματίες οικοδεσπότες» - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας του iMEdD

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα με φόντο την Ακρόπολη
Airbnb: Οι «επαγγελματίες οικοδεσπότες» ανεβάζουν τις τιμές © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Airbnb: Οι «επαγγελματίες οικοδεσπότες» ανεβάζουν τις τιμές των καταλυμάτων στην Αθήνα - Η έρευνα του iMedD

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα του iMEdD από την ανάλυση δεδομένων από Inside Airbnb για τον δήμο της Αθήνας. Πρόκειται για δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την πλατφόρμα τον Δεκέμβρη του 2023. Σύμφωνα με αυτά, ένα στα δύο σπίτια που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας ανήκουν σε «επαγγελματίες οικοδεσπότες» και διατίθεται προς υψηλότερη τιμή από ότι τα καταλύματα που διαχειρίζονται «ερασιτέχνες οικοδεσπότες». 

Όπως διαβάζουμε στην έρευνα του iMEdD, το 14,2% των ιδιοκτητών Airbnb στην περιοχή της Αθήνας κατέχει τρία ακίνητα και πάνω, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της πόλης, σε περιοχές όπως το Ζάππειο, το Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα, το Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Κουκάκι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Inside Airbnb, τον Δεκέμβρη του 2023, στην Αθήνα, το 90% των καταχωρήσεων αφορούσαν ολόκληρα καταλύματα. 

Οι τιμές των Airbnb στην Αθήνα

Ειδικότερα, στο project Sky-High Rent αναφέρεται πως για την Αττική, πάνω από τις μισές καταχωρήσεις Airbnb βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, το 17,8 % των καταχωρήσεων ολόκληρων καταλυμάτων βρίσκεται στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα, το 9% στο Κουκάκι ενώ 7,8% στον Νέο Κόσμο και 7,4% στην ευρύτερη περιοχή Μουσείο - Εξάρχεια - Νεάπολη. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι επαγγελματίες οικοδεσπότες παρέχουν ακριβότερα καταλύματα στην πλατφόρμα Airbnb. Η μέση τιμή του διαμερίσματος ανά μέρα για τους οικοδεσπότες με τρία και πάνω ακίνητα είναι 68€ ενώ για όσους έχουν κάτω από τρία, είναι 60€. Οι τιμές αυτές παρουσιάζουν διαφορά 12%. Αναλύθηκαν συνολικά 43 γειτονιές του δήμου Αθηναίων. Στις μισές, τα διαμερίσματα που ανήκουν σε επαγγελματίες οικοδεσπότες φαίνεται να είναι πιο ακριβά από αυτά που ανήκουν σε ερασιτέχνες οικοδεσπότες. Οι γειτονιές με τη μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές είναι το Πεδίον του Άρεως, το 1ο Νεκροταφείο, η Νέα Κυψέλη, το Ζάππειο και ο Λυκαβηττός.

Πηγή: iMedD Lab

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.