Πολιτικη & Οικονομια

Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Το κράτος και η κοινωνία των πολιτών

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

Στο τέταρτο επεισόδιο του podcast «50 Χρόνια Μεταπολίτευση», οι καθηγητές Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος και Νίκος Σ. Παναγιώτου από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποδέχονται τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρη Πετρόπουλο. Το θέμα της συζήτησης είναι το κράτος και η κοινωνία των πολιτών στην περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, με την εξειδίκευσή του στη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και αναλύσεις για τον ρόλο και την εξέλιξη των πολιτειακών θεσμών και των κοινωνικών κινημάτων από το 1974 μέχρι σήμερα. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών, την ανάπτυξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και την εξέλιξη των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Οι συνομιλητές διερευνούν πώς το κράτος ανταποκρίθηκε στις κοινωνικές αλλαγές και προκλήσεις, πώς οι πολίτες οργανώθηκαν για να διεκδικήσουν δικαιώματα και να προωθήσουν κοινωνικές αλλαγές, και πώς οι θεσμοί της δημοκρατίας εξελίχθηκαν για να ενσωματώσουν τη συμμετοχή και τη φωνή της κοινωνίας πολιτών. Επιπλέον, αναλύονται οι επιδράσεις των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και οι τρόποι με τους οποίους η κοινωνία πολιτών συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό το επεισόδιο παρέχει μια εις βάθος κατανόηση της δυναμικής σχέσης μεταξύ κράτους και κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, προσφέροντας πολύτιμα διδάγματα για τον ρόλο των πολιτών και των οργανώσεών τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης δημοκρατίας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την εξέλιξη των κοινωνικών κινημάτων και των πολιτειακών θεσμών στην Ελλάδα και τις προοπτικές για το μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ