- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φόρος στα διυλιστήρια υπέρ συνταξιούχων και ευάλωτων - Ποιοι και πότε θα λάβουν το έκτακτο επίδομα
Ποια ποσά αναμένεται να εισπραχθούν
Επίδομα: Φόρος στα διυλιστήρια υπέρ συνταξιούχων - Ποια ποσά αναμένεται να εισπραχθούν
Συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες θα λάβουν το επίδομα, που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Από το ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα 250 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται πως το περσινό μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.
Οι τελικές ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα από τα κέρδη των διυλιστηρίων αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα, με ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ είχε κάνει γνωστό πως τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1.1.2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Φόρος στα διυλιστήρια υπέρ συνταξιούχων και ευάλωτων: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα
Όσον αφορά τους κοινωνικά ευάλωτους, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα αφορά, όπως και πέρσι τις εξής κατηγορίες:
- Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ. Πέρσι το Δεκέμβριο, δόθηκε μιάμιση μηνιαία δόση.
- Οι δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Πέρσι έλαβαν εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ.
- Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πέρσι έλαβαν 50% επιπλέον της μηνιαίας δόσης. Έτσι, όποιο νοικοκυριό εισέπραττε 200 ευρώ/μήνα, εισέπραξε το Δεκέμβριο επιπλέον 100 ευρώ.
- Συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ. Έλαβαν πέρσι 100 ευρώ, πέραν της συντάξεως τους.
- Ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ. Έλαβαν πέρσι επιπλέον 100 ευρώ.
Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.
Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.
Μητσοτάκης: Τα έσοδα από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους
Μιλώντας στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης», για να συμπληρώσει ότι «Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Στόχος να στηρίξουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».
Χατζηδάκης: Ενίσχυση στους ευάλωτους
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καθώς η εικόνα επί των λογιστικών κερδών των εταιριών διύλισης και για το έτος 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί, είναι εμφανές ότι αυτά εάν και μερικώς μειωμένα σε σχέση με το έτος 2022 παραμένουν σε αισθητώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση, σηματοδοτώντας την ύπαρξη πλεοναζόντων κερδών. Συνεπώς η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη το 2022, επιβάλλεται και το 2023, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός 2022/1854 της ΕΕ που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της».
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι «Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ανάγκες των συνταξιούχων αλλά και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων», προσθέτοντας πως «Η Κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται».
Μαρινάκης για φορολόγηση διυλιστηρίων: Καταργείται έμμεσα η προσωπική διαφορά για τους συνταξιούχους
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023 δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023».
«Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων η οποία ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025 καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» συμπλήρωσε.
Ανέφερε, δε, πως «οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που στοχεύει στην μείωση των φόρων, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, όπως έχουμε δεσμευθεί. Πάνω απ' όλα όμως μακριά από μαξιμαλιστικές λογικές, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».