Πολιτικη & Οικονομια

Πυρά της αντιπολίτευσης μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα έσοδα από έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια

Τι αναφέρουν

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μητσοτάκης: Πυρά της αντιπολίτευσης για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων - Τι αναφέρουν 

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ενίσχυση των συνταξιούχων και των ευάλωτων πολιτών από τα έσοδα έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real FM ότι «η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και, τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».

Στέφανος Κασσελάκης: Αφήνει το πρωθυπουργικό κοστούμι των λεφτόδεντρων του κ. Γκρίνμπεργκ και ντύνεται κομματάρχης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σχολίασε με την εξής ανάρτηση: Όταν προεκλογικά καταθέταμε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών, των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και των διυλιστηρίων, η κυβέρνηση και «κυβερνητικά» ΜΜΕ μάς λοιδορούσαν για λεφτόδεντρα. Σήμερα πανηγυρίζουν.

Εμείς όμως, καταθέσαμε αυτή την πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας με άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του ΕΦΚ στο ελάχιστο επίπεδο που προτείνει η Ε.Ε. Μέτρα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να φορολογήσει τα κέρδη των διυλιστηρίων για να δώσει ακόμα ένα pass, αυτή τη φορά ως επίδομα στους συνταξιούχους. Για ακόμη μια φορά αφήνει το πρωθυπουργικό κοστούμι των λεφτόδεντρων του κ. Γκρίνμπεργκ και ντύνεται κομματάρχης της Δεξιάς του ‘50.

Υιοθετήστε σήμερα την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και προχωρήστε ΤΩΡΑ σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών και δη με τον φορολογικό συντελεστή που προτείνουμε.

Οι ζωές των πολιτών δε γίνεται να βελτιώνονται με έκτακτα επιδόματα βάσει των εκλογικών στατιστικών του Κ. Μητσοτάκη.
Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι υπερήφανοι. Θέλουν λύσεις, τώρα.

Ανδρουλάκης: «Η "καμπάνα" των ευρωεκλογών έφερε την έκτακτη φορολόγηση»

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως «σήμερα ο Πρωθυπουργός κήρυξε εκ νέου ‘’το τέλος της ακρίβειας’’».

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει «τις επικοινωνιακές παράτες» και να μελετήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός κήρυξε εκ νέου «το τέλος της ακρίβειας».
Τη στιγμή που ακόμα και τον Μάιο που υποχώρησε ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν για 11ο συνεχόμενο μήνα σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,5% Ελλάδα, 1,4% ΕΕ) .
Ούτε για έναν μήνα από τις περσινές εθνικές εκλογές, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν ήταν χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ώρα που στη χώρα μας καταγράφεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) την περίοδο 2019 – 2023, σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τις επικοινωνιακές παράτες, να μελετήσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, εκτεταμένους ελέγχους και θέσπιση της Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών για να θωρακιστεί το καταναλωτικό κίνημα απέναντι στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών.

Στην τελευταία προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή, έθεσα ευθέως στον κ. Μητσοτάκη, αν σκοπεύει να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα διυλιστήρια και στις εταιρείες ενέργειας για τα υπερκέρδη του 2023, βάσει του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν ναι, σε τι ποσοστό -90% ή 33% όπως επέλεξε η κυβέρνηση για τα υπερκέρδη του 2022- καθώς και τι ποσό υπολογίζει να εισφέρει στα κρατικά ταμεία;
Τότε, ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε.
Η "καμπάνα" των ευρωεκλογών έφερε την έκτακτη φορολόγηση. Εάν δεν χτυπούσε, η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να το προχωρήσει.

Την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί δύο μηχανισμοί παγίδευσης των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά απορρόφησε το 7,75%, από την αύξηση των συντάξεων και άφησε εκτός πάρα πολλούς. Αλλά και για τους υπόλοιπους ήρθε η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα αυτομάτως να περιορίζονται οι όποιες αυξήσεις δίνονται.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση των συνταξιούχων, αντί των -προεκλογικών ή/και μετεκλογικών- “γαλάζιων” εφάπαξ επιδομάτων:
- Ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρότασή μας είναι μετρημένη οικονομικά, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική.
- Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που η Νέα Δημοκρατία απέφυγε παρά τις υποσχέσεις της να υλοποιήσει.

ΚΚΕ: Παριστάνει τον γαλαντόμο μοιράζοντας «μέρος από αυτά που έχουν κλέψει από το λαό»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον γαλαντόμο μοιράζοντας, ως δήθεν παροχές - και μάλιστα έκτακτες - «ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που έχουν ήδη κλέψει από τον λαό» οι ενεργειακοί όμιλοι και τα διυλιστήρια.

Κάνει ακόμα λόγο για «’’πάρτι’’ κερδών που συνεχίζεται ανενόχλητο, μαζί με τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος» και προτείνει μεταξύ άλλων μόνιμη κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.