Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Σε συνταξιούχους και ευάλωτους τα 300 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Λύτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: 300 εκατ. ευρώ έσοδα από έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός για τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, την υπόθεση Λύτρα και την κεντροαριστερά

Στους συνταξιούχους και σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας θα κατευθυνθούν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά 23% που επιβλήθηκε στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως δήλωσε σήμερα (20.6) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real FM ότι «η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και, τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί. «Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι' αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ικανοποιητικό ότι «αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της. Γι' αυτό και προεκλογικά έλεγα να μην υποκύψουμε στις σειρήνες των εύκολων παροχών γιατί αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που κάναμε. Δεν φαίνεται η κρίση αυτή για την ώρα να έχει επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας. Να θυμίσω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον ΥΠΟΙΚ στην οποία δεν έχει απαντήσει, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατ΄αντιπαράσταση με τον ΥΠΟΙΚ και το ΓΛΚ να συγκριθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση Λύτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου για την υπόθεση Λύτρα: «Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί κάναμε μια αλλαγή που προβλέπει ότι γιατρός που διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί ενδοοικογενειακή βία, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον εισαγγελέα χωρίς την ομολογία του θύματος. Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στην πατρίδα μας με στοιχειοθετημένες δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. Μόνο στο ΑΤ Ομόνοιας από τις αρχές του έτους είχαμε 216 συλλήψεις Μετά τη γροθιά στο στομάχι από την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα αναζητήσαμε τι πρέπει να γίνει και ο κ. Φλωρίδης θα παρουσιάσει πώς θα είμαστε πιο αυστηροί σε περιπτώσεις που απαιτείται προφυλάκιση. Το panic button ήταν μια πολύ σημαντική καινοτομία και έχει σώσει ζωές. Χρειαζόμαστε τη συμμαχία πρώτα από όλα των θυμάτων στα οποία βγάζω το καπέλο γιατί δεν είναι εύκολο να φύγεις από τον κακοποιητή σου, αλλά και της κοινωνίας που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει». 

«Με ενδιαφέρει η αντιπολίτευση να μπορεί να κάνει προτάσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γρήγορα στη συζήτηση ήρθε και το ζήτημα των διεργασιών που γίνονται στην κεντροαριστερά: «Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μια σοβαρή αντιπολίτευση που να αντιπροτείνει σχέδιο διακυβέρνησης. Αυτό δεν το έχω δει μέχρι σήμερα. Ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω δει επιστροφή στον λαϊκισμό και την τοξικότητα που τιμωρήθηκε στις ευρωεκλογές. Μου δίνει την εντύπωση ότι η συζήτηση αφορά τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές. Στη ΝΔ διατυπώσαμε μια πρόταση που εγώ μπόρεσα να εκφράσω. Δεν ψήφισαν Μητσοτάκη επειδή είναι ψηλός ή όμορφος. Αυτό που δεν βλέπω σε αυτή τη συζήτηση της αντιπολίτευσης δεν βλέπω την πρόταση αλλά τσιτάτα και περισσότερους μνηστήρες από ό,τι η Πηνελόπη. Εμένα με ενδιαφέρει η αντιπολίτευση να μπορεί να κάνει προτάσεις που θα βρίσκει σωστές η κυβέρνηση». 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.