Πολιτικη & Οικονομια

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button

«Στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους», σημειώνει ο υπ. Προστασίας του Πολίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button - Τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία

Σε 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν οι αρχές μόνο το βράδυ της Τετάρτης (19.6) όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Ήδη από την αρχή του 2024 έχουν γίνει περισσότερες από 5.500 συλλήψεις

«Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις συλλήψεων για ενδοοικογενειακή βία οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πιστεύω ότι πρέπει πολύ γρήγορα να βρούμε εναλλακτικές μορφές ποινών, παροχή εργασίας σε κοινωνικές δομές κτλ. έτσι ώστε να εκτελείται πραγματικά μια ποινή και υπηρετείται. Όταν ένας αυτό που έκανε ατιμωρητί τώρα έχει ήδη περάσει την πόρτα του εισαγγελέα, αλλάζει τα πράγματα. Το μέλλον των κακοποιητών δεν είναι καλό, ανοίγουν στόματα και η τιμωρία θα είναι αυστηρή».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d24mp7r70w89)

Χρυσοχοΐδης: Μείωση 20% στα περιστατικά βίας ανηλίκων

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για μείωση 20% στα περιστατικά βίας ανηλίκων. «Θα συνεχίσουμε την παρουσία στις πλατείες και όπου συγκεντρώνονται νέοι. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλος, είναι κοινωνικό ζήτημα. Έχω δώσει κατεύθυνση στους αστυνομικούς να συλλαμβάνονται οι γονείς γιατί είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους» συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε: «Όπου συλλαμβάνεται καθ' έξιν παραβατικός ανήλικος συλλαμβάνονται οι γονείς για παραμέληση και θα πέσουν και βαριές ποινές.

Ενδοοικογενειακή βία: 2 στους 100 που συλλαμβάνονται μπαίνουν στη φυλακή

Αύξηση παρατηρείται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται από τις αστυνομικές αρχές και καταγγέλλονται από τα θύματα. Όμως, δεν είναι αντίστοιχη η αύξηση και στα ποσοστά των δραστών που οδηγούνται στη φυλακή, αφού - σύμφωνα με «Τα Νέα» από τις 5.303 συλλήψεις που έγιναν από τις αρχές του 2024, περίπου 120 δράστες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που κάνει αναφορά σε στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του 2024 έχουν συλληφθεί 5.303 άτομα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας – αριθμός αυξημένος κατά 70% σε σχέση με το 2023. Το 20%-30% των δραστών έχουν προκαλέσει σωματικές βλάβες σε συζύγους, συντρόφους ή άλλους συγγενείς τους, ενώ στους υπόλοιπους αποδίδονται κατηγορίες για εξυβρίσεις ή απειλές, χωρίς χειροδικίες.

Οι δράστες οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ελάχιστοι από αυτούς προφυλακίζονται. Όπως αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ορισμένοι από τους 120 προφυλακισθέντες είχαν κατηγορηθεί και για άλλα αδικήματα, τα οποία συνεκτιμήθηκαν για την απόφαση να προφυλακιστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες καταδικάζονται σε μικρές ποινές και αφήνονται ελεύθεροι ή οι δίκες αναβάλλονται επ’ αόριστον. Πρόκειται για ένα γεγονός που είδαμε ότι ανοίγει νέο διάλογο για τις προφυλακίσεις και την επίσπευση των διαδικασιών για την εκδίκαση υποθέσεων, μετά από τη γυναικοκτονία της 40χρονης στο Μενίδι, όπου εκκρεμούσε η δίκη για ενδοοικογενειακή βία, αλλά και έπειτα από τη δολοφονία της 11χρονης Βασιλικής στη Μυρτιά Ηλείας, όπου ο 37χρονος θείος και δολοφόνος της θα δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό για βιασμό ανήλικης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.