Φιλοευρωπαϊστής, μεταρρυθμιστής, αποτελεσματικός, όπως φάνηκε από τη θητεία του ως υφυπουργός Παιδείας, ειλικρινής, ακόμα και όταν οι αλήθειες που θα πει είναι δυσάρεστες. Ο Συμεών Κεδίκογλου ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, που τα κόμματα επιδιώκουν να συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτιά τους. Ο ίδιος αποφάσισε να κάνει μια τολμηρή επιλογή αφήνοντας τη σιγουριά του ΠΑΣΟΚ και προσχωρώντας στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο, όπως λέει, «δημιουργήθηκε από την ανάγκη της βάσης και από όλους τους πολίτες που δεν τους εκφράζουν τα σημερινά κόμματα και οι σημερινές ηγεσίες».
Γιατί στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου; Ποιες είναι οι αρχές που το διαφοροποιούν;
Το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι το επόμενο μεγάλο βήμα και το νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη της βάσης και από όλους τους πολίτες που δεν τους εκφράζουν τα σημερινά κόμματα και οι σημερινές ηγεσίες. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να οικοδομήσουμε το δικό μας νέο πολιτικό σπίτι για όσους νιώθουν άστεγοι πολιτικά με βάση τις αξίες που μας ενώνουν. Είμαστε πολλοί. Ας ξαναβρεθούμε! Στο Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών, λοιπόν, για πέντε κυρίως λόγους: Γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος. Γιατί είναι αναγκαίο να εκπροσωπηθούν κοινοβουλευτικά οι δυνάμεις της προόδου. Γιατί είναι αναγκαία μια κυβέρνηση συνεργασίας με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται αλήθειες συνεχώς. Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνωμοσιολογίας, καθώς πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για μια μεταπελατειακή Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη. Γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή στους χιλιάδες πολίτες με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Μόνο αν στηριχθούμε στις δυνάμεις μας με ένα ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, εκμεταλλευόμενοι τα δικά μας πλεονεκτήματα και αλλάζοντας το κράτος συθέμελα, θα ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση.
Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα λάθη του Βαγγέλη Βενιζέλου;
Εδώ και πάρα πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει να καταγράφει συνεχείς απώλειες δυνάμεων από ανθρώπους που το στήριξαν σε αυτή τη διαδρομή, χάνοντας την επαφή του με την κοινωνική του βάση. Απέναντι σε αυτή την εικόνα, πολλοί από εμάς είχαμε καταθέσει τις ανησυχίες μας και προτάσεις για το πώς θα ανακοπεί αυτή η πορεία προς τη συρρίκνωση είτε στο δημόσιο λόγο είτε στα αρμόδια όργανα, όποτε είχαμε την ευκαιρία. Και αυτές οι προτάσεις ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν θετικά. Όσον αφορά τις ειδικότερες ευθύνες της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε από το 2012 να διατηρήσει ούτε το ένα τρίτο της προγενέστερης δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε ούτε καν να δημιουργήσει τα σχήματα που η ίδια επεδίωξε. Το πλαίσιο των «58» απεδείχθη ατελέσφορο. Η Ελιά ήταν φούσκα που έσκασε και η Δημοκρατική Παράταξή της δεν θα υπάρξει ποτέ. Δεν κατάφερε να διατηρήσει την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αντίθετα, έγινε παρακολούθημα του Αντώνη Σαμαρά. Για πρώτη φορά, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε μόνο επαίνους για τον αρχηγό της δεξιάς. Έχασε έτσι το ιδεολογικό του στίγμα σε σημείο να είναι δύσκολο για έναν πολίτη να απαντήσει στο ερώτημα γιατί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και όχι απευθείας τη Νέα Δημοκρατία. Και τέλος, απομονωμένη και κάνοντας στην άκρη άξια και ικανά στελέχη, δεν κατάφερε αυτό που είναι βασική αποστολή μιας ηγεσίας, να διατηρήσει τη σύμπνοια και την πραγματική, και όχι επίπλαστη, ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Θεωρείτε ότι δεδομένων των συνθηκών οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν όσο γρήγορα έπρεπε; Και τι φταίει αν δεν έγινε;
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι αυτή η τελευταία κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από μεταρρυθμιστικό οίστρο. Έτσι άρχισε το «ξήλωμα του πουλόβερ» για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που άρχισαν να εφαρμόζονται τη διετία 2010-2012. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, το νόμο για τα πανεπιστήμια που είχε ψηφισθεί με ευρύτατη πλειοψηφία ή το πόσες φορές γλίτωσε στο παρά πέντε η Διαύγεια. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Οι θέσεις στο δημόσιο άρχισαν να μοιράζονται με την αναλογία 4-2-1 και δημοκρατικές λειτουργίες, όπως αυτές του κοινοβουλίου ή συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, υποβαθμίστηκαν πλήρως. Σαν να μην έφταναν αυτά, το τελευταίο διάστημα μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό προεκλογικού χαρακτήρα με υπουργοποίηση στελεχών από το λαϊκιστικό τμήμα της δεξιάς, καμία μεταρρύθμιση δεν έγινε. Δυστυχώς, η πελατειακή λογική είχε επικρατήσει και πάλι (βλ. και τον απίστευτο τρόπο εισαγωγής τροπολογιών στο τελευταίο διάστημα), την ώρα που είναι φανερό ότι έπρεπε να περάσουμε στη λογική της μεταπελατειακής Ελλάδας.
Με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα οδηγήσει σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, εσείς θα προτιμούσατε μια κυβέρνηση κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή;
Σε ποιες συνεργασίες είναι ανοιχτό το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών; Έχουμε δηλώσει ότι για μας, η όποια μελλοντική συνεργασία θα πρέπει να έχει προοδευτικό περιεχόμενο και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που θα επιλέξουν το Κίνημα θα ξέρουν ότι έχουν επιλέξει μια υπεύθυνη δύναμη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πάντα όμως με τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές με βάση τα όσα θεωρούμε απαραίτητα για την πρόοδο της χώρας. Το παράδειγμα συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά, όπου το ΠΑΣΟΚ έγινε ουσιαστικά παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Άλλωστε, εμείς επιζητούσαμε τη συναίνεση ακόμα και όταν ήμασταν κυβέρνηση με 44%.
Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε νέο ΠΑΣΟΚ;
Αν και ο ίδιος ο Σύριζα προσπάθησε να μιμηθεί σημεία από το ΠΑΣΟΚ του ’81, κάτι τέτοιο μοιάζει κακέκτυπο, καθώς οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Άλλωστε, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις αντιφάσεις και τις συνιστώσες παραμένει στη δομή του ένα σκληρό νεοκομμουνιστικό κόμμα, που το 3% επιβάλλεται στο υπόλοιπο κομμάτι που συνέρευσε κάτω από το κλίμα της διαμαρτυρίας χωρίς να επιτρέπει ανοίγματα προς την κοινωνία. Άλλωστε, στην ιδεολογία του παραμένει ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα που εκτός από συγκυριακές καταστάσεις δεν μπορεί να εκπροσωπεί για μεγάλα διαστήματα την ευρύτερη πλειοψηφία του λαού.
Ποια είναι η γνώμη σας για την τιμωρητική ψήφο;
Πολλοί λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Είναι δύσκολο να φανταστείς πώς είναι μία χειρότερη κατάσταση, αν δεν τη βιώσεις. Κάτω από αυτό το πρίσμα αλλά και από την πραγματικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες οικογένειες, πολλοί σκέφτονται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Είναι όμως λάθος. Άλλωστε, όλος ο διεθνής περίγυρος μας προειδοποιεί συνεχώς. Δεν είναι όμως μόνο η ασύνταχτη χρεοκοπία. Ακόμη και αυτή να μη συμβεί, είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν μπορούσε να εφαρμοστεί στην ολότητά του, θα γύρναγε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
*Ο Σ.Κ. είναι υποψήφιος στο νομό Ευβοίας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χαμόγελα επέστρεψαν»
Ο χημικός μηχανικός που πέρασε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου
«Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης - Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός», είπε ο ευρωβουλευτής
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ για το 50% από τον πρώτο γύρο
Η απόσταση από τον Παύλο Πολάκη
Η απάντηση από πηγές της Κουμουνδούρου
Οι δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης
Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή
«Επιτέλους μετά από μήνες θα αποκτήσουμε πλήρη ιεραρχία», δήλωσε ο πρώην υπουργός
Ανοιχτή η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή
Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Η ανάρτηση για την ψήφο του πρώην πρωθυπουργού
Με αφορμή την παράταση που δόθηκε στις κάλπες
Τουλάχιστον 60.000 έχουν ψηφίσει μέχρι τις 18:00 - Αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου
Η ανάρτησή της στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.