Πολιτικη & Οικονομια

Επιχείρηση «Aspides»: Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» βάζει πλώρη προς την Ερυθρά θάλασσα

Δένδιας κατά την επίσκεψή του: Θα παρέχει συνοδεία στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αποπλέει για τον Κόλπο του Άντεν
Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αποπλέει για τον Κόλπο του Άντεν © ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ / EUROKINISSI

Aspides: Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» βάζει πλώρη προς την Ερυθρά θάλασσα - Δένδιας κατά την επίσκεψή του: Θα παρέχει συνοδεία στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη

Ζήτημα ωρών είναι ο απόπλους για την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και τα 195 στελέχη της που θα κατευθυνθούν στην καυτή περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εντασσόμενη στην επιχείρηση της ΕΕ «Aspides». Για περίπου τρεις μήνες, όπως και η ΥΔΡΑ, η ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα συνοδεύει εμπορικά πλοία Ευρωπαϊκών συμφερόντων παρέχοντας προστασία από τα πυρά των ανταρτών της Υεμένης.

Οι προετοιμασίες στο πλοίο έχουν ολοκληρωθεί, όλα τα συστήματα έχουν περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο και το πλήρωμα περιμένει το τελικό σήμα από το Αρχηγείο Στόλου προκειμένου να λύσει κάβους, με πορεία νοτιοανατολική και κατεύθυνση προς τη διώρυγα του Σουέζ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d23udqd0iy5t)

Προηγήθηκαν εντατικές δοκιμές εν πλω και συνεχείς προσομοιώσεις σε όλα τα σενάρια τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει το πλήρωμα στην υψηλής δυσκολίας αποστολή του, ενώ τα συμπεράσματα από την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» αποτέλεσαν πολύτιμο οδηγό πάνω στα οποία προσαρμόστηκαν όλοι οι έλεγχοι και δοκιμές των συστημάτων της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», καθώς επίσης το πλήρωμα και ο Κυβερνήτης του πλοίου ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις ιδιαίτερες συνθήκες που θα συναντήσουν στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Ξεκινά το ταξίδι της για την Ερυθρά Θάλασσα

Από το ναυτικό επιτελείο περιμένουν το πλήρωμα του ΨΑΡΑ πίσω στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας κοντά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ εφόσον αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί, η Ελλάδα έχει την πρόθεση να την υποστηρίξει.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής άμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Δημήτριο- Ελευθέριο Κατάρα μετέβη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ώστε να δει από κοντά το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ.

Ο κ. Δένδιας το ίδιο είχε κάνει λίγες ώρες πριν τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο ίδιος με την στρατιωτική ηγεσία είχε μεταβεί στο Τζιμπουτί όπου από εκεί με το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας, βρέθηκε στην εν πλω περιπολία.

Ο υπουργός απευθυνόμενος προς τα 195 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΨΑΡΑ σημείωσε ότι η αποστολή τους αφορά την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, τονίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνησης αναγνωρίζει την επικινδυνότητα. 

Στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Επισκέφθηκα σήμερα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ. Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δ. Ε. Κατάρα ΠΝ, τη Φρεγάτα "ΨΑΡΑ", η οποία αναλαμβάνει το έργο της Φρεγάτας "ΥΔΡΑ" στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Θα παρέχει συνοδεία στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη, προς υπεράσπιση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών συμφερόντων και υπογραμμίζοντας τον διευρυμένο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Ευχήθηκα στον Κυβερνήτη και στο πλήρωμα καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους και ασφαλή επιστροφή. Ο Προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού Άγιος Νικόλαος να βρίσκεται πάντα στην πλώρη τους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.