Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 13 - 19 Ιουνίου 2024

24 ομάδες θα αγωνιστούν στα γήπεδα 10 γερμανικών πόλεων στο πλαίσιο του Euro 2024

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 921
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 13 - 19 Ιουνίου 2024
Thomas Strakosha © EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Τα νέα της εβδομάδας 13 - 19 Ιουνίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

6 μήνες είχε διακόψει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών του με την ΑΑΔΕ, υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας ένδυσης στο Σύνταγμα. Και επειδή είναι μεν γνωστή αλλά αν δεν την γράψω δεν θα ξέρετε ποια εννοώ, εννοώ την H&M.

21.000 αποδείξεις δεν διαβιβάστηκαν στις αρχές και φυσικά δεν πληρώθηκαν οι αναλογούντες φόροι. Δεν είχε πέσει στην αντίληψη μας, ήταν η πρώτη αντίδραση της αλυσίδας με σχετική ανακοίνωση.

576.000 ευρώ είναι οι διαφυγόντες φόροι για το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 111.500 ευρώ. Δεν το είχαμε αντιληφθεί, υποστηρίζει το κατάστημα.

48 ώρες «λουκέτο» είναι η ποινή για το συγκεκριμένο κατάστημα και 56.000 πρόστιμο. Τριγμοί στα παγκόσμια χρηματιστήρια από το εξαντλητικό πρόστιμο.


50 ευρώ τον μήνα είναι η ανώτατη επιβάρυνση για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δήλωναν μηδενικά εισοδήματα αλλά αναγκάστηκαν να δηλώσουν κάτι περισσότερο λόγω τεκμηρίων.

80.000 είναι περίπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τους αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης.

295 είναι εκείνοι που αμφισβήτησαν την τεκμαρτή φορολόγηση. Χιλιάδες εκείνοι που διαμαρτύρονται σε κανάλια και δικαστήρια.


13,2 εκατ. ευρώ ήταν το σύνολο των προστίμων που υπεβλήθησαν κατά το πρώτο τρίμηνο από τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ, για αδικήματα που αφορούν στην εργατική νομοθεσία.

4,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αδήλωτους εργαζόμενους και 8,5 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα που καταλογίστηκαν για ανασφάλιστη εργασία.

11 ΔΕΚΟ που θυμίζουν έντονα τις παραδοσιακές αξίες του πελατειασμού και του ρουσφετιού, τίθενται προς εξυγίανση, ακολουθώντας το μοντέλο της ΔΕΗ. Εκτός των άλλων, είναι τρανή απόδειξη ότι όντως η Λερναία Ύδρα υπάρχει καθώς, για κάθε μία που επιχειρεί κανείς να εκσυγχρονίσει, εμφανίζονται τουλάχιστον άλλες δέκα.


3.534.734 μετοχές που κατείχε η ίδια η Lamda Development αγόρασε η εταιρεία Zerko Ltd., συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου.

7,10 ανά μετοχή πλήρωσε η Zerko και ενώ τη Δευτέρα η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύονταν πέριξ των 6,5 ευρώ ανά μετοχή.

2% τουλάχιστον της εισηγμένης, η οποία αναπτύσσει το Ελληνικό, ελέγχει πλέον ο Προκοπίου. Ένας από τους μεγαλύτερους (από κάθε άποψη) Έλληνες της ναυτιλίας.

86.000 τ.μ. θα είναι η έκταση του επενδυτικού ιδρύματος το οποίο θα αναπτύξει εντός Ελληνικού ο όμιλος Προκοπίου και αποτελεί μέρος της γενικότερης συμφωνίας.


16.753 σταυρούς έλαβε στις πρόσφατες εκλογές ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου του Συμεών, πρόεδρος του κόμματος Πατριώτες - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και κατετάγη δεύτερος, παρότι το κόμμα του ανήκει και φέρει και το όνομά του στον τίτλο.

31.485 σταυρούς έλαβε ένας άλλος υποψήφιος, ονόματι Γιώτης Χαράλαμπος του Δημητρίου. Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει και «δελφίνο». Με όρους «Δελφινάριου» πάντα.

2.632 σταυρούς έλαβε η Γεωργία –σε πιστεύουμε, αδερφή μας– Μπίκα, υποψήφια με τους Πατριώτες - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Η αλληλεγγύη των αλληλέγγυων δεν ήταν ιδιαιτέρως έμπρακτη.


1.359 σταυρούς έλαβε ο πρόεδρος ενός άλλου κόμματος. Πρόκειται για τον Φίλιππο Καμπούρη του ΛΑ.Ο.Σ. Αυτός όμως κατετάγη τρίτος.

10 σταυρούς παραπάνω έλαβε η Αλεξιάδου Γενοβέφα (ΒΕΦΑ) του Οδυσσέα.

1.493 σταυρούς έλαβε ο Ελευθεριάδης Παντελής του Αλέξη και έκοψε πρώτος το νήμα.

963 ψήφους έλαβε η Ευαγγελία (ΕΥΗ) Βατίδου του Νικολάου και 817 η Αγγελική Ηλιάδη του Βασιλείου. Είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι του συγκεκριμένου κόμματος δεν εκτιμούν ούτε το κάλλος ούτε το ποιοτικό τραγούδι και γύρισαν την πλάτη στους σελέμπριτις.


2.605 σταυρούς από τους 6.980 ψήφους που έλαβε συνολικά το κόμμα του, πήρε ο Αρτέμης Σώρρας. Ναι, καλά ακούσατε. Παρά τα εκατομμύριά του, οι πολίτες δεν τον σταύρωσαν μαζικά. Τουλάχιστον βγήκε πρώτος.

1.302 σταυρούς από τους 7.572 που ψήφισαν το κόμμα του έλαβε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης του Αθανασίου. Τον ξεμυάλισαν οι γυναίκες και δεν είχε το νου του για προεκλογικό αγώνα.

18 σταυρούς έλαβε υποψήφιος του Ομογενειακού Δικτύου Ελλήνων Ευρώπης και είναι ο υποψήφιος με τους λιγότερους σταυρούς. Πα μαλ, αν σκεφθεί κανείς ότι το κόμμα του έλαβε συνολικά 963 ψήφους και ότι μπορεί ο άνθρωπος να είχε μικρό κοινωνικό κύκλο.


116% του ΑΕΠ θα είναι το χρέος της χώρα μας το 2034, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές οδηγίες της Κομισιόν για την επόμενη τετραετία.


36η κατετάγη η Ελλάδα από τις συνολικά 64 περιοχές που συμμετείχαν στο τεστ Δημιουργικής Σκέψης της Pisa για το 2022. Η επίδοση είναι χαμηλότερη του μέσου όρου και από τις χαμηλότερες που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χώρες.

27 ήταν η επίδοση της Ελλάδας, με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ να είναι 33 και την πρωταθλήτρια Σιγκαπούρη να πετυχαίνει σκορ 41.

36,2% των Ελλήνων μαθητών πέτυχαν επίδοση κάτω από τη βάση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Σιγκαπούρη ήταν 5,7%.

20 βαθμούς μάθησης έχουν χάσει οι Έλληνες μαθητές της τελευταία 10ετία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αυτό αντιστοιχεί σε μια πλήρη σχολική χρονιά.

20% των μαθητών της Δ' τάξης δημοτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύονται να γράψουν μια απλή πρόταση και στην ηλικία των 15 ετών δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο.


51 αγώνες θα παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι στα πλαίσια του Euro 2024, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή.

24 ομάδες θα αγωνιστούν στα γήπεδα 10 γερμανικών πόλεων.

2,7 εκατομμύρια εισιτήρια είχαν εκδοθεί και έκαναν φτερά πιο γρήγορα και από εκείνα των Coldplay στην Αθήνα.


Verba Volant

Πάρις Κουκουλόπουλος

«Η κυβέρνηση να θεραπεύσει άμεσα το άδικο πλήγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες».
Ο συνονόματος της Χίλτον ασκεί δριμεία και μετεκλογική κριτική στην κυβέρνηση για τα τεκμήρια, υποστηρίζοντας ότι «μεγάλος αριθμός ετοιμάζεται να κλείσει τα καταστήματά του». Το ένα ερώτημα βεβαίως είναι πώς και γιατί τα κρατά ανοιχτά με τζίρο σχεδόν 11 χιλιάδες ευρώ. Το άλλο ερώτημα είναι, τι προτείνει ο υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για τους χιλιάδες που φοροδιαφύγουν. Δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να τα απαντήσει.

Σταύρος Κελέτσης

«Προσωπικά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ικανοποιήσω την επιθυμία του Πρωθυπουργού να ψηφίσω τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως μου ζήτησε όταν με κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 16/1/24, γιατί όπως του εξήγησα αντιτίθεται στις αρχές και τις αξίες που πάγια υπηρετώ. Γνώριζα τότε τις πιθανές συνέπειες που θα είχε αυτή η στάση από την πλευρά μου».
Ο τέως υπουργός αφήνει αιχμές για εκδικητικότητα Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αναγνώρισε το έργο του στον τομέα της αγροτιάς (τι; δεν θυμάστε τι έκανε;). Το ίδιο άλλωστε έπαθαν ο Βορίδης (ο οποίος παρέμεινε) αλλά και ο Γκιουλέκας που μπήκε τώρα.

Στέφανος Κασσελάκης

«Μετά τις εκλογές, θα μείνω εκτός δημοσιότητας».
Η πολιτική τακτική του προέδρου μοιάζει με τη διαλειμματική δίαιτα. Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, αντί για βραδινές παρασπονδίες με εφορμήσεις στο ψυγείο, οι κακές γλώσσες λένε ότι ο πρόεδρος θα κάνει πρωινές παρασπονδίες με εφορμήσεις σε κουτσομπολίστικες εκπομπές. Από Δευτέρα.

Χάρης Δούκας 

«Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων δηλώνει –με τρόπο– παρών στις διεργασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Και καλά κάνει, αφού προσέφερε στον Δήμο, καιρός να ευεργετηθούν όλοι οι Έλληνες από τον fast fashion πολιτικό.

Ευάγγελος Αποστολάκης

«Η Χαμάς είναι μια πολιτική δύναμη που κινείται στα όρια της επαναστατικής ομάδας».
Και οι «Απριλιανοί» επανάσταση δήλωναν ότι έκαναν. Δεν είχε βρεθεί ωστόσο κανένας πρώην στρατιωτικός να στηρίξει τα δίκια τους. Όσο για τα παιδιά-ομήρους; Ας το δει κανείς σαν πολιτική πράξη.

Αλέξης Κούγιας

«Κακοποιητής 100% ο Λύτρας, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά».
Διότι, ως γνωστόν, ο άντρας ο σωστός ο πρόστυχος, ρίχνει και καμία. Ειδάλλως είναι τζιτζιφιόγκος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.