Πολιτικη & Οικονομια

Κυβερνητικό restart με προτεραιότητα σε ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις

Πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη σε Υπουργείο που «άλλαξε χέρια» μετά τον Ανασχηματισμό

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο
Ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις: Ο Μητσοτάκης κάνει restart © Dimitris Kapantais / SOOC

Ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει restart - Πρώτη επίσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης μετά την αλλαγή ηγεσίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερμήνευσε το μήνυμα των Ευρωεκλογών προχωρώντας σε Ανασχηματισμό και πλέον - στα επόμενα βήματα του - φαίνεται ότι βρίσκεται το κυβερνητικό restart με φόντο μεταρρυθμίσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ακρίβεια, την Ασφάλεια, τις προσλήψεις και την καθημερινότητα των πολιτών. Υψηλού συμβολισμού θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός σήμερα Τετάρτη (19.6) στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ένα Υπουργείο που «άλλαξε χέρια» και έχει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Ακρίβειας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωκάλπες αποκωδικοποίησε το αποτέλεσμα για τη ΝΔ ως μήνυμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες, που φέρει όμως νέες απαιτήσεις: «μας είπαν με τον τρόπο τους "σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνεται καλύτεροι". Μας ζήτησαν, ουσιαστικά, περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, έχει δώσει ήδη σαφή εντολή προς τους υπουργούς του ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Οι υπουργοί καλούνται να εντοπίσουν κενά, παραλείψεις και να προτείνουν διορθωτικές κινήσεις. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εχθές Τρίτη (18.6) για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο. 

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την διόρθωση του πλαισίου για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ υπό τον πρωθυπουργό
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την διόρθωση του πλαισίου για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ υπό τον πρωθυπουργό © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις: «Γκάζι» για νομοσχέδια στο restart Μητσοτάκη

Ένα πρώτο στίγμα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση δόθηκε μέσα από τις προτάσεις που παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Εσωτερικών, Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Ο στόχος του ΥΠΕΣ βασίζεται στο τρίπτυχο «ταχύτητα στον έλεγχο των αιτήσεων, γρηγορότερη επικαιροποίηση πιστοποιημένων προσόντων, μείωση χρόνου αιτήσεων». Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ. 

Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι δεν θα είναι μία «νεκρή» πολιτικά περίοδος. Το αντίθετο, μέχρι η Βουλή να κλείσει τα Υπουργεία θα πρέπει να έχουν «φορτσάρει» ώστε τουλάχιστον 14 νέα νομοσχέδια να έχουν φτάσει στο Κοινοβούλιο. Ανάμεσά τους το πριμ παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που έχει ήδη «τρέξει» στο Υπουργείο Εσωτερικών η πρώην υπουργός του Νίκη Κεραμέως. Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκονται τα νομοσχέδια για την Talent Visa και Tech Visa, αλλά και τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Ο συμβολισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης μετά τον Ανασχηματισμό 

Η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα Υπουργεία μετά τον Ανασχηματισμό από το Ανάπτυξης, δείχνοντας ότι η αντιμετώπιση της Ακρίβειας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η επίσκεψη έρχεται μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι πληθωρισμού 3,2% τον Απρίλιο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός συνολικά στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Μάιο στο 2,6% σε ετήσια βάση, από 2,4% τον Απρίλιο.

Ο Κώστας Σκρέκας «πλήρωσε» το ζήτημα της ακρίβειας και βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος μετά τον πρόσφατο Ανασχηματισμό. Τη θέση του στο Υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας«Θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ στην αποστολή που μου ανέθεσε, εργαζόμενος σκληρά και με αίσθημα ευθύνης. Συντονίζοντας τη δράση των υπηρεσιών και τη συνεργασία με το καταναλωτικό κίνημα, τους πολίτες και την υγιή επιχειρηματικότητα, θα δώσουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών. Ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών για το εμπόριο, τη βιομηχανία, την έρευνα, την καινοτομία και την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που δημιουργούμε στην πατρίδα μας. Προχωράμε σταθερά μπροστά», ήταν το πρώτο μήνυμα Θεοδωρικάκου μετά την ανάληψη καθηκόντων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών. Ήδη από τον Μάιο απέστειλε επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για «την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών». Στην επιστολή αυτή, ο πρωθυπουργός προτείνει την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών (TSC) όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες που προάγουν την ευημερία των κοινωνιών μας». Ήδη εχθές, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε το αίτημα για μέτρα κατά των παράνομων πρακτικών των πολυεθνικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θα επανέλθει για το ζήτημα με την εκλογή της νέας ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Υπουργεία. Η επόμενη δεν αποκλείεται να είναι στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ανέλαβαν επίσης νέοι υπουργοί μετά τον πρόσφατο Ανασχηματισμό. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.