Πολιτικη & Οικονομια

Ο Γ. Φλωρίδης προανήγγειλε διατάξεις που θα ενισχύουν το πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βια

Όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την υπόθεση Λύτρα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Ο Γ. Φλωρίδης για διατάξεις ενίσχυσης του πλαισίου - Όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, προανήγγειλε την ανακοίνωση πλέγματος διατάξεων για την ενίσχυση του υφιστάμενου πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ στον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της και γνωστό ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα. 

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, οι ενισχυτικές διατάξεις θα ορίζουν πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. «Αν δεν είχαμε το πλέγμα προστασίας, ο γιατρός και η νοσηλεύτρια που εξέτασε τη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα, που ξυλοκοπήθηκε, σε μια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, θα βρίσκονταν με χειροπέδες. Δάσκαλοι και μαθητές που αναφέρουν τέτοια περιστατικά βίας έχουν χτυπηθεί». 

Ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για μεγάλη αλλαγή στον νέο ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, παρά το γεγονός - όπως είπε - ότι το σχετικό νομοσχέδιο δέχτηκε σφοδρή κριτική από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κούγιας για Λύτρα: Η παραδοχή της πράξης έχει ανδρικά χαρακτηριστικά - Απαράδεκτη η ποινική δίωξη

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε σήμερα (18.6) για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα και θύμα τη σύζυγό του - επίσης δικηγόρο - Σοφία Πολυζωγοπούλου. Ο κ. Κούγιας σημείωσε ότι «ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος», καθώς πρόκειται για πλημμέλημα και όχι κακούργημα.

«Ήταν υπερβολική η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε εις βάρος του, η ενέργεια ήταν απαράδεκτη και την παραδέχτηκε και ο ίδιος, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης και δεν είναι ένα τυχαίο παιδί. Παραδέχτηκε την πράξη, ενώ θα μπορούσε να επιμείνει στην αρχική του θέση», είπε ο Αλέξης Κούγιας για τον συνάδελφό του, Απόστολο Λύτρα.

Ο κ. Κούγιας σημείωσε ακόμη ότι από τη συγκεκριμένη υπόθεση «αναδείχθηκαν δύο πολύ σοβαρά νομικά θέματα». «Είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Αυτά τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, είναι επικίνδυνη σωματική βλάβη, είναι πλημμέλημα, όχι κακούργημα», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας. Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτά τα χτυπήματα δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι αυτά που του προκαλούν αναπηρία ή ακρωτηριασμό ή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το μέλος του το θύμα. Έπρεπε να του επιβληθεί δίωξη για επικίνδυνη βλάβη και για ενδοοικογενειακή βία, τα οποία δεν δικαιολογούν προσωρινή κράτηση».

Ο Αλέξης Κούγιας διευκρίνισε ακόμη ότι ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν είναι ύποπτος τέλεσης της πράξης, ούτε ύποπτος φυγής. «Κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντα. Όταν κάνει κάποιος κάτι και το παραδέχεται ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά. Είναι κακοποιητής 100%. Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο γι’αυτό που έκανε, ο άνθρωπος αυτός έχει καταστραφεί γιατί διέλυσε την οικογένειά του. Θα ήταν σκάνδαλο αν είχε προφυλακιστεί».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας

Κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα ζητεί η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο δικηγόρο, η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειες τους στο στάδιο της προδικασίας.

Το σκεπτικό της απόφασης που αφέθηκε ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που επιμέτρησαν για να αφεθεί ελεύθερος ο γνωστός ποινικολόγος παρά το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, είναι:

Η κατάθεση της γυναίκας του ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, καθώς και η κατάθεση της πρώην συζύγου του, που τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν, η οποία ανακάλεσε την καταγγελία της στην τότε δίκη.