Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους, οι επικριτές πιέζουν

Στο Πολιτικό Συμβούλιο οι προτάσεις του προέδρου για ανασύνθεση

Τόνια Ζαραβέλα
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους, οι επικριτές πιέζουν - Στο Πολιτικό Συμβούλιο οι προτάσεις του προέδρου για ανασύνθεση

Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ ανεβάζει τους τόνους στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος έστειλε σαφές μήνυμα προς τους επικριτές του, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμος να αξιολογηθεί από τη βάση. Την ίδια ώρα, σκληρές είναι οι απαντήσεις που δίνουν κύκλοι από την πλευρά των «αμφισβητιών» του κ. Ανδρουλάκη μετά την «απειλή» περί διαγραφής των στελεχών εκείνων που θα επιδοθούν σε τοξικό λόγο το επόμενο χρονικό διάστημα και ενώ το κόμμα διέρχεται κρίση. 

«Δεν θα δεχθώ ρεσάλτα κι εκβιασμούς, όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις θεσμικές λειτουργίες του κόμματος», ξεκαθάρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας ραντεβού με τα μέλη του κόμματος στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης (19.6) και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει - όπως δεσμεύτηκε - συγκεκριμένες προτάσεις για το ΠΑΣΟΚ και την ανασύνθεση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Επιπλέον, περί τα τέλη του μήνα συνεδριάζει και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει έτοιμος να αξιολογηθεί από τη βάση του ΠΑΣΟΚ

«Αν δεν αρέσει το υπόδειγμα ηγεσίας που ακολουθώ να το πουν καθαρά! Δεν είμαι παράγοντας συμφερόντων, αλλά έχω ένα πολιτικό πρόγραμμα, ούτε κάνω αντιπολίτευση ως Τικ Τόκερ. Πιστεύω ότι το δικό μου μοντέλο αποδίδει», είπε με διάθεση αυτοκριτικής ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στους επικριτές του και έκανε έναν μίνι απολογισμό, σημειώνοντας ότι στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο για το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναγνώρισε λάθη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα περίμενε καλύτερα αποτελέσματα για το κόμμα, όμως, εκείνο που τον θλίβει - όπως είπε - είναι το γεγονός ότι οι επικριτές του δεν περίμεναν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους στα όργανα. «Με θλίβει που κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της διαδικασίας. Απαξιωτική στάση για την ουσία της πολιτικής. Όχι την ώρα που βυθίζεται η ΝΔ εσύ να παίρνεις τον προβολέα από την ουσία και να τον στρέφεις στο κόμμα σου». 

Σε μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το κέντρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Exit Poll.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (17.6). ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για το ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θεμιτό να έχει φιλοδοξίες ο κ. Δούκας και αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι το ΠΑΣΟΚ μετρά από το 2015 συνεχώς ήττες. Αντίθετα, υποστήριξε ότι «ανεβαίνει σταθερά».

Σε άλλο σημείο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει και για τις προτάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση και σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. «Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει πρωτοβουλίες από το περασμένο φθινόπωρο», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Τι απαντούν «κύκλοι» του Δούκα στον Ανδρουλάκη

Το στίγμα των προθέσεων του Χάρη Δούκα δίνουν «κύκλοι» του δημάρχου Αθηναίων, σχολιάζοντας όσα υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Κουβαρά και την ΕΡΤ. «Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές. Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του. Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα». 

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι «κύκλοι» επισημαίνουν ότι «στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ. Απαντάμε: Ότι η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12 εως 14%. Εξάλλου όλοι οι φιλικά μέσα της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας (αριστερά) σφίγγει το χέρι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Παύλος Γερουλάνος: Όσο γρηγορότερα κινηθούμε, τόσο το καλύτερο

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας, ο Παύλος Γερουλάνος, ένα πρόσωπο που δεν αποκλείεται να καταθέσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε το πρωί της Δευτέρας (17.6) υπέρ της επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. «Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε τόσο το καλύτερο για να πάμε πιο σωστά στις επόμενες εκλογές. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να τη χάσουμε» είπε στον ΑΝΤ1 ο Παύλος Γερουλάνος. Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε: «εγώ στα όργανα θα κάνω ολοκληρωμένο απολογισμό. Σε ό,τι με αφορά σε αυτή τη φάση είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Όταν σου έρχεται ένα αποτέλεσμα, πας στο μέσα δωμάτιο και λες τι πήγε λάθος, τα αποτιμάς και αποφασίζεις τι θα κάνεις. Αν δεν κάνουμε μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του τι πήγε λάθος δεν θα ξέρουμε τι φταίει για να το διορθώσουμε. Έχουμε μπροστά μας 3 χρόνια που μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το 1,5 εκατ. που έφυγε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που προσετέθησαν στα 2,5 εκατ. που δεν ψήφιζαν κανένα. Ο στόχος είναι να πείσουμε 3,5 εκατ. ανθρώπους ότι το να έρθουν στο ΠΑΣΟΚ αξίζει τον κόπο για να αλλάξει η χώρα», πρόσθεσε ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ακόμη ότι «εγώ έβαλα θέμα γιατί το βράδυ των εκλογών ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι το πρόβλημά μας είναι η Αθήνα και εγώ έδειξα ότι ήταν η μόνη περιφέρεια όπου υπήρξε αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων. Από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα είναι η μόνη περιφέρεια που αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Αντί να κάνουμε κριτική το βράδυ των εκλογών και να δείχνουμε ο ένας τον άλλο να πάμε στα όργανα και να κάνουμε αποτίμηση εκεί. Αυτή τη στιγμή αυτό που είδαμε είναι ότι τη δεύτερη θέση που στοχεύαμε δεν την πήραμε και πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος. Να μην χάσουμε την ευκαιρία να το κάνουμε σωστά».

Ζαχαριάδης: Αυτά που μας χωρίζουν με το ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν

Ο Κώστας Ζαχαριάδης και η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» συμπορεύτηκαν με τον Χάρη Δούκα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου, προκειμένου να ηττηθεί ο Κώστας Μπακογιάννης στον δεύτερο γύρο. Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, μίλησε στο Action 24 για τις δυνατότητες συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Η πρότασή μου, που θα γίνει στα συλλογικά όργανα του κόμματος, είναι να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες με βάση το πρόγραμμά μας και στην Ελλάδα, στο εθνικό Κοινοβούλιο, και στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για κοινές δράσεις και συνέργειες σε ζητήματα όπου έχουμε κοινή ατζέντα. Αν προχωρήσει αυτό με θετικό τρόπο, έχουμε μου λέτε το κεκτημένο της Αθήνας, είναι θετικό. Αν προχωρήσει και στα άλλα τρία, πέντε, επτά, ζητήματα τότε να τα δούμε τα επόμενα βήματα... Εντάξει, είμαστε διαφορετικά κόμματα (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) αλλά αυτά τα οποία μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μπορούν να μας ενώσουν. Αν πάει καλά κατά τη γνώμη μου η συνεργασία στη Γαλλία θα είναι και αυτό ένα δεδομένο», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.