Πολιτικη & Οικονομια

Απόψε οι απαντήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για την εσωτερική αμφισβήτηση στο ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη στην ΕΡΤ δύο ημέρες πριν το Πολιτικό Συμβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντά στην εσωτερική αμφισβήτηση © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντά στην εσωτερική αμφισβήτηση - Απόψε η συνέντευξη στην ΕΡΤ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται σήμερα (17.6) το βράδυ να ανοίξει τα χαρτιά του για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο εκλογών στο κόμμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα μιλήσει απόψε στον Γιώργο Κουβαρά και την ΕΡΤ, μόλις δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. 

Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ αναμένεται να είναι εκείνη στην οποία θα αποκαλυφθούν τα επόμενα βήματα στα οποία θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που οι «αμφισβητίες» του προέδρου προχωρούν σε νέες δηλώσεις, ζητώντας εκλογές άμεσα. Η συνέντευξη έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας στην «Καθημερινή», δηλώνοντας «παρών» στις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη

«Ο κ. Δούκας εκλέχθηκε δήμαρχος στην Αθήνα πριν από περίπου έξι μήνες, τον επέλεξαν οι Αθηναίοι για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και την αλαζονεία του κ. Μπακογιάννη, έχει ακόμη 4,5 χρόνια θητεία και νομίζω ότι προτιμητέο ή σκόπιμο θα ήταν να επικεντρωθεί στα προβλήματα της Αθήνας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις

Την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέσα από ένα «συμμετοχικό σοκ» σε μία προσπάθεια που δεν περισσεύει κανείς εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» εν μέσω των εσωκομματικών αναταράξεων. Ο Χάρης Δούκας δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή χωρίς να «ανοίγει τα χαρτιά του» για το αν θα διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και τάσσεται υπέρ της άμεσης, μαζικής προσφυγή στη βάση. Μιλάει, επίσης, συνολικά για τις προοπτικές της Κεντροαριστεράς και σημειώνει ότι δεν περισσεύει κανείς στην προσπάθεια αυτή στην οποία δεν χωρούν εγωισμοί και προσωπικές ατζέντες. Δίνει απαντήσεις για τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο σε τρία χρόνια και αν ο χρόνος αυτός επαρκεί για να διαμορφωθεί μια ισχυρή πρόταση έναντι της ΝΔ.

Πιο αναλυτικά στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο οποίος είναι όπως είπε«καθοριστικός και αναντικατάστατος. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να δρομολογηθεί με επιτυχία η προσπάθεια ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να ανατάξει τις δυνάμεις του, να κλείσει τον κύκλο των αλλεπάλληλων ηττών και να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας».

Αυτή την ώρα, πάντως πρόσθεσε ότι προέχει να «συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν» χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για το αν θα διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ

Στη μεγάλη πρόκληση για την ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν περισσεύει κανείς, είπε ο κ. Δούκας. «Ομως, αυτή την κρίσιμη ώρα δεν χωρούν συζητήσεις για ρόλους, θέσεις, προσωπικές ατζέντες. Ή όλοι ομονοούμε ότι αυτή την κρίσιμη ώρα θα συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια ή όποιος θέλει ας περιχαρακωθεί στη γωνιά του, ας παραμείνει δέσμιος προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων. Τα εύσημα και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δεν τους αποδίδει ο καθένας στον εαυτό του, τους αποδίδει η κοινωνία».

Η επόμενη ημέρα αφορά, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, όλους όσοι πιστεύουν ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτηθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα μπορεί να εμπνεύσει μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών και τους ανθρώπους να ξαναζήσουν, να ξαναονειρευτούν, να ξαναπαιτήσουν. «Μια πρόταση διακυβέρνησης για την Ελλάδα που θα καινοτομεί, θα δημιουργεί και θα αποκτά ρόλο και φωνή στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον που είναι υπό διαμόρφωση. Σε αυτή τη συζήτηση δεν χωρούν οι δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού. Οι τελικοί σχηματισμοί χρειάζεται να προκύψουν γρήγορα και βεβαίως όχι μέσα από κομματικά γραφεία και διαβουλεύσεις μηχανισμών» σημείωσε και πρόσθεσε «ανήκω στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ένα πολυσυλλεκτικό κίνημα που έχει αποδείξει ότι με σεβασμό στις αποχρώσεις κάθε δύναμης, κάθε προσωπικότητας, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Οπότε κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση, κλείστηκε στον εαυτό του και σε αδιέξοδους τακτικισμούς» απέτυχε. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της αποτυχίας».

Κωνσταντινόπουλος: Μακάρι να είναι υποψήφιος ο Χάρης Δούκας

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε σήμερα (17.6) στο Action 24 για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε «μακάρι να είναι υποψήφιος ο Χάρης Δούκας».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι παρότι το 2021 είχε στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, πλέον «δεν είναι η επιλογή που θα μας πάει μπροστά και θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία». Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ πήρε θέση και για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας: «μακάρι να είναι υποψήφιος ο Χάρης Δούκας. Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ να έχει στις διαδικασίες του δυνατά πρόσωπα. Πρέπει να βρούμε "πρωθυπουργίσιμο" πρόσωπο». 

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι εκείνοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι, «θεωρώ ότι πρέπει να το πουν, να μιλήσουν πολιτικά, να πουν ποιο είναι το σχέδιό τους για το ΠΑΣΟΚ και ποιο είναι το σχέδιό τους για τη διεύρυσνη του ΠΑΣΟΚ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d221ofa7rwax)

Γερουλάνος: Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε, τόσο το καλύτερο για να πάμε πιο σωστά στις επόμενες εκλογές

O Παύλος Γερουλάνος τάχθηκε το πρωί της Δευτέρας (17.6) υπέρ της επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέας ηγεσίας, ωστόσο δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. 

«Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε τόσο το καλύτερο για να πάμε πιο σωστά στις επόμενες εκλογές. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να τη χάσουμε» είπε στον ΑΝΤ1 ο Παύλος Γερουλάνος. Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε: «εγώ στα όργανα θα κάνω ολοκληρωμένο απολογισμό. Σε ό,τι με αφορά σε αυτή τη φάση είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Όταν σου έρχεται ένα αποτέλεσμα, πας στο μέσα δωμάτιο και λες τι πήγε λάθος, τα αποτιμάς και αποφασίζεις τι θα κάνεις. Αν δεν νάνουμε μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του τι πήγε λάθος δεν θα ξέρουμε τι φταίει για να το διορθώσουμε. Έχουμε μπροστά μας 3 χρόνια που μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το 1,5 εκατ. που έφυγε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που προσετέθησαν στα 2,5 εκατ. που δεν ψήφιζαν κανένα. Ο στόχος είναι να πείσουμε 3,5 εκατ. ανθρώπους ότι το να έρθουν στο ΠΑΣΟΚ αξίζει τον κόπο για να αλλάξει η χώρα», πρόσθεσε ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ακόμη ότι «εγώ έβαλα θέμα γιατί το βράδυ των εκλογών ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι το πρόβλημά μας είναι η Αθήνα και εγώ έδειξα ότι ήταν η μόνη περιφέρεια όπου υπήρξε αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων. Από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα είναι η μόνη περιφέρεια που αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Αντί να κάνουμε κριτική το βράδυ των εκλογών και να δείχνουμε ο ένας τον άλλο να πάμε στα όργανα και να κάνουμε αποτίμηση εκεί. Αυτή τη στιγμή αυτό που είδαμε είναι ότι τη δεύτερη θέση που στοχεύαμε δεν την πήραμε και πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος. Να μην χάσουμε την ευκαιρία να το κάνουμε σωστά».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.