Πολιτικη & Οικονομια

Η αποχή των ψηφοφόρων του Μητσοτάκη (και όχι της ΝΔ)

Οι ψηφοφόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησαν τον πρωθυπουργό μόνο σε αυτές τις εκλογές. Ούτε τον στήριξαν ούτε τον τιμώρησαν. Γιατί δεν είναι ο «πρόεδρός τους».

Επιστήμη Μπινάζη
ΤΕΥΧΟΣ 920
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τα ποσοστά της ΝΔ, της Αφροδίτης Λατινοπούλου, του Πέτρου Κόκκαλη και του ΠΑΣΟΚ, η αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη

Δεν είμαι σίγουρη αν θα χαράμιζαν το μπάνιο τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητά τους; Δεν είναι ενεργοί πολίτες; Δεν αξίζουν τα προνόμια της Δημοκρατίας; Αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς, άρα υπονομεύουν το μέλλον τους;

Όσοι αποφάσισαν να φτάσουν στην κάλπη με 41°C, ήταν άνθρωποι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν εντόνως για ζητήματα που το πολιτικό προσωπικό αποτυγχάνει να βρει λύσεις. Για το μεταναστευτικό; Την ακρίβεια; Το μπάχαλο στα πανεπιστήμια και την ατιμωρησία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής; Την έλλειψη ποιότητας ζωής στην καθημερινότητά μας; Τον ατιμώρητο βανδαλισμό κτιρίων, σπιτιών, δρόμων; Τις αφύλαχτες διαδρομές των συρμών; Τα χαλαρά πρόστιμα σε παραβατικές ενέργειες;

Οι ψηφοφόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησαν τον πρωθυπουργό μόνο σε αυτές τις εκλογές. Ούτε τον στήριξαν ούτε τον τιμώρησαν. Γιατί δεν είναι ο «πρόεδρός τους». Είναι ένας άνθρωπος που εκπροσωπούσε την επιθυμία τους για μεταρρυθμίσεις. Και η μόνη σοβαρή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία από πλευράς του έγινε στο νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών. Για όλα τα παραπάνω άφησε τους ψηφοφόρους του εκτεθειμένους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιο εύκολα έσπασε αυγά με την Εκκλησία παρά με την Αριστερά.

Η άνοδος της Λατινοπούλου

Χωρίς το πλεονέκτημα ενός κομματικού μηχανισμού ή μιας εκπομπής τηλεμάρκετινγκ κατάφερε να κερδίσει έδρα στην Ευρωβουλή. Η εξήγηση είναι απλή. Συνδύασε το παρουσιαστικό ενός σέξι μοντέλου του TikTok με μια θρησκόληπτη και συντηρητική φωνή, που καβάλησε το ομοφοβικό κύμα της εποχής και εκμεταλλεύτηκε τις υπερβολές της woke κουλτούρας. Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υποψήφιοι πολιτικοί από όλο το φάσμα των παρατάξεων είχαν τόση ευκολία να στείλουν άμεσα το μήνυμα στους ψηφοφόρους τους αδιαμεσολάβητα, επιδραστικά, οικονομικά, μέσα από τα κοινωνικά τους δίκτυα, και δεν το έκαναν. Το κατάφερε ο youtuber Φειδίας στην Κύπρο. Και η Λατινοπούλου. Υποφωτισμένη αλλά με δυνατά φίλτρα, από το γραφείο της, το αυτοκίνητό της, το καθιστικό της, έκλεινε το μάτι σε 93 χιλιάδες followers εκφράζοντας ερωτήσεις που σπάνια διατυπώνονται δημοσίως υπό τον φόβο του cancel και την πολιτική ορθότητα όπως: «Γιατί κυκλοφορεί ελευθερος ο βιαστής».

Το χαμηλό ποσοστό του Πέτρου Κόκκαλη

Να βρείτε κάποιον να σας αγαπάει όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μαρέβα ή όπως ο Πέτρος Κόκκαλης τη Δήμητρα Ματσούκα. Για κάποιον άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο, οι ψηφοφόροι εκνευρίζονται με πολιτικούς αρχηγούς που εκδηλώνουν δημοσίως την αγάπη τους για τον/τη σύντροφό τους. Εκνευρισμένοι με τον Γεώργιο Παπανδρέου όταν ερωτεύτηκε την Κυβέλη. Εκνευρισμένοι με τον Ανδρέα όταν ερωτεύτηκε τη Δήμητρα. Δεν συγχωρούν τη λατρεία του Κυριάκου στη σύζυγό του, δεν θα έκαναν το ίδιο και στον Πέτρο Κόκκαλη ο οποίος τόλμησε να βάλει τη Δήμητρα Ματσούκα πάνω από την αγάπη του για τον Ολυμπιακό. Αχρείαστη η σειρά συνεντεύξεων μαζί της στο YouTube. Αχρείαστη και η επιδειξη tattoo στο μπράτσο. Αυτογκόλ.

Τα ποσοστά του αγαπημένου κόμματος της αντιπολίτευσης

Φυσικά αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ. Ορθόδοξο ή μη ορθόδοξο, το κόμμα της καρδιάς μας εκπροσωπεί επάξια τη γνωστή παροιμία «αλλού βαρούν τα όργανα, αλλού γίνεται ο γάμος». Μέχρι σήμερα κανένας από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρεσβεύει το παραδοσιακό αυτό κόμμα, σε βασικά θέματα όπως πανεπιστήμια, μετανάστευση, ακρίβεια. Χωρίς προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς ξεκάθαρο πρόγραμμα, συνεχίζουν μοναδικά τη συνταγή του «πρώτα βάζουμε το παπούτσι και μετά την κάλτσα», που ως γνωστόν οδηγεί σε στραβοπατήματα. 

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

«Έχετε συνειδητοποιήσει ότι με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων δεν θα είναι αυτονόητο πως θα μπορούμε να βαδίζουμε ελεύθεροι στον δρόμο;» Αυτή η ερώτηση διατυπώθηκε αρκετές φορές τη νύχτα της εκλογικής αναμέτρησης στα τηλεοπτικά πάνελ. Και την ίδια στιγμή αποκάλυψε πού ακριβώς κυκλοφορούν οι άνθρωποι που διατυπώνουν αυτήν την ερώτηση. Διότι αν κυκλοφορούσαν σε λαϊκές γειτονιές της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, θα γνώριζαν ότι δεν είναι απολύτως ελεύθεροι και τώρα να βαδίσουν χωρίς φόβο, ειδικά αν είναι γυναίκες, σε όλες τις περιοχές και ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Τα προβλήματα της μετανάστευσης επωμίστηκαν τα λαϊκά στρώματα, τα οποία απάντησαν με ψήφους στην ακροδεξιά. Αμφισβητούν με την ψήφο τους τα οφέλη της πολυπολιτισμικότητας. Για την ελίτ, πολυπολιτισμικότητα μπορεί να σημαίνει αντικαθιστώ σε μια συνταγή το λευκό πιπέρι με κουρκουμά. Στις λαϊκές γειτονιές το έντονο μουσουλμανικό στοιχείο μεταφράζεται σε εικόνες καθημερινότητας. Έμφυλος ρατσισμός, έλλειψη σεβασμού στον δημόσιο χώρο. Τα θρησκευτικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων ξύπνησαν. Και μαζί με αυτά και ο θυμός.