Πολιτικη & Οικονομια

Κασσελάκης στην ΚΟ: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν πάει πουθενά»

Απάντηση στην αμφισβήτηση και άνοιγμα στις ΚΟ ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεδρίαση της ΚΟ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη 

Με την αποφασιστική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ , νέο άνοιγμα προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και άλλων προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων, καθώς και την ανακοίνωση κοινοβουλευτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να ξεφύγει από τον κλοιό εσωστρέφειας και να δώσει το στίγμα ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει συντεταγμένα μπροστά με στόχο να αναλάβει την διακυβέρνηση στις εκλογές του 2027.

Όπως ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη πρωτοβουλία θα είναι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το «μπάζωμα» στα Τέμπη και κάλεσε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να την υπερψηφίσει. 

Σε ό,τι αφορά τις αμφισβητήσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν πάει πουθενά».

Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ανένδοτος κατά Μητσοτάκη

Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε σε λίγους μήνες να καταρρίψει το αφήγημα του 41% και πως το χρονόμετρο αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τον κ. Μητσοτάκη, κατά του οποίου κήρυξε «ανένδοτο» αγώνα.

Κάλεσε τους βουλευτές του να συνεργαστούν με ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας, αλλά με σεβασμό στην αυτοτέλεια των κομμάτων. Υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει στις συμφωνίες κορυφής και ξεκαθάρισε: «Αν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου φτάσουν σε σημείο συναίρεσης, τότε η καρέκλα μου θα είναι το τελευταίο εμπόδιο. Αν υπάρξει σύγκλιση προοδευτικών κομμάτων, θα ανταποκριθώ και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα». Διαμήνυσε, δε: «Θέλω να είμαι καθαρός. Σενάριο να αποχωρήσω και να έρθει από μηχανής Θεός, δεν υπάρχει».

«Άνοιξε νέος κύκλος, πρωτοφανής καθίζηση της ΝΔ»

Ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε ότι «δεν πετάει από τη χαρά του», γιατί «αυτό που ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ είναι να πρωταγωνιστεί», ωστόσο εκτίμησε ότι μετά τις ευρωεκλογές «άνοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος», καθώς « η ΝΔ υπέστη πρωτοφανή καθίζηση μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές», με τον κ. Μητσοτάκη να πετυχαίνει τον «μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία» του κόμματος.

Δήλωσε μάλιστα «υπερήφανος» που ο ΣΥΡΙΖΑ με «θετική ατζέντα» και «σκληρή αντιπολίτευση» κατέρριψε το «αφήγημα του 41%». «Και τώρα το χρονόμετρο μέτρα αντίστροφα κι αυτό χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «άντεξε» σε «πείσμα» όσων τον ήθελαν «τελειωμένο» και με «μονοψήφια ποσοστά», παρότι ήταν «πληγωμένος από τη διπλή ήττα και τη διπλή διάσπαση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο πρόεδρος είναι εδώ. Δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πλέον έχει δημιουργηθεί «μια ισχυρή κοινωνική βάση πολιτικής αντεπίθεσης, απέναντι στην πιο αδίστακτη και αλαζονική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος». Επισήμανε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε την πρώτη θέση στους νέους, σε πολλές λαϊκές συνοικίες αλλά και στους αναποφάσιστους.

«Οι πολίτες την Κυριακή απάντησαν στο ερώτημα "Τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε;": Ένα κόμμα φρέσκο, ανοικτό, δυναμικό, με αυτοπεποίθηση, καινοτόμο και ανατρεπτικό. Που μιλάει και σκέφτεται διαφορετικά. Που νοιάζεται για τα δικαιώματα των πολλών, απέναντι στα συμφέροντα των λίγων κι εκλεκτών. Με αξίες και πολιτικές που καλύπτουν το χώρο από τη σύγχρονη πατριωτική αριστερά, μέχρι το προοδευτικό κέντρο», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «το προοδευτικό κέντρο έχει το σπίτι του στον ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πιστεύει σε «συμφωνίες κορυφής», καθώς κάτι τέτοιο θα έβαζε το ΣΥΡΙΖΑ στο «ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό».

«Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις- τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, είναι λάθος», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός να «αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες χωρίς κομματική επετηρίδα και αριστερόμετρο».

Δήλωσε ότι είναι αναγκαία «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, όπως και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν στην «παραγωγή προτάσεων νόμου» με «διαφάνεια» και με  σεβασμό στην αυτοτέλεια των κομμάτων.

Ως πρώτο θέμα προς συνεργασία, έθεσε το κατηγορητήριο για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, όσον αφορά το «ατιμώρητο έγκλημα των Τεμπών», ενώ τόνισε την ανάγκη να καταθέτουν οι ΚΟ «διαρκώς θετικές, φιλολαϊκές προτάσεις», να συμφωνούν πάνω σε αυτές και έτσι να διαμορφώσουν μέσα στην Βουλή και στην κοινωνία «ένα αξιόπιστο κοινωνικό μέτωπο ανατροπής της Δεξιάς κυβέρνησης».

Όπως είπε, έτσι «θα κριθούν όλα τα κόμματα από την ανταπόκρισή τους», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να αλλάξει». «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα», τόνισε ο Στ. Κασσελάκης, εξηγώντας πως εάν τίθεται ως «προϋπόθεση» να υπάρχει «εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο», ότι θα ανταποκρινόταν και θα έθετε εκ νέου υποψηφιότητα. Απέκλεισε, ωστόσο, να αποχωρήσει «για να έρθει ένας από μηχανής θεός».

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε μια «δέσμη πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το κόμμα τώρα που άνοιξε πάλι η Βουλή». Σε αυτήν περιλαμβάνονται η κατάθεση πρότασης για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το «μπάζωμα» στα Τέμπη, η κατάθεση πρότασης νόμου για την άρση του «αντισυνταγματικού φορολογικού τεκμηρίου των επαγγελματιών και επιτηδευματιών», η κατάθεση πρότασης νόμου για τη στεγαστική πολιτική, μια πρόταση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και μια πρόταση για ένα νέο ΕΣΥ και Κοινωνικό Κράτος, μια πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ριζική αλλαγή του ανήθικου νόμου περί ευθύνης υπουργών και μια σειρά προτάσεων για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Επιπρόσθετα, ο Στ. Κασσελάκης θέλησε να ανοίξει άλλον έναν «δρόμο συνεννόησης» μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, απευθύνοντας έκκληση να «συνδιαμορφώσουν νικηφόρα ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες και στους Δήμους όλης της χώρας» από φέτος κιόλας.

Δείτε την τοποθέτηση Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.