Πολιτικη & Οικονομια

Σε κλοιό εσωστρέφειας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Γκρίνιες και αμφισβήτηση κορυφής μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης

Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σε κλοιό εσωστρέφειας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Αμφισβήτηση και γκρίνιες μετά τις Ευρωεκλογές

Το θερμόμετρο ανεβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών φέρνει προβληματισμό, ερωτηματικά για τις πολιτικές των κομμάτων, αλλά και αμφισβήτηση για τα πρόσωπα που βρίσκονται στην ηγεσία. Η κεντροαριστερά διέρχεται μία νέα περίοδο έντονης εσωστρέφειας, με σημαντικές εξελίξεις να βρίσκονται προ των πυλών. Βασικό ζητούμενο είναι να διερευνηθούν τα λάθη που δεν οδήγησαν στους στόχους που είχαν τεθεί προεκλογικά και να αποδοθούν ευθύνες για τις απώλειες και τις χαμένες ευκαιρίες της Χαριλάου Τρικούπη. Τρία 24ωρα μετά τις ευρωκάλπες κορυφώνονται και στον ΣΥΡΙΖΑ οι γκρίνιες, με τον μεν Στέφανο Κασσελάκη να κάνει άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, τον δε Νίκο Ανδρουλάκη να παραμένει μέχρι στιγμής σιωπηλός για το ζήτημα εκλογής νέας ηγεσίας που θέτουν κορυφαία στελέχη. 

Κεντροαριστερά: Σε κλοιό εσωστρέφειας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κεντροαριστερά: Ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και βολές για την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ

Το κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να κορυφώνεται το τελευταίο 24ωρο, όμως, φάνηκε να καλλιεργείται ήδη από πριν τις Ευρωεκλογές για το κόμμα της Κεντροαριστεράς. Ο στόχος της δεύτερης θέσης έμοιαζε να είναι αρχικά εφικτός, όμως, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ότι θεμελίωνε τη δεύτερη θέση, με ένα ποσοστό όχι πολύ μακριά από αυτό του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είχε το προβάδισμα. Από το βράδυ της Κυριακής (9.6) άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές για τις ευθύνες που βαραίνουν τον πρόεδρο του κόμματος για το κακό - παρά την αύξηση δυνάμεων - εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ έχασε ξανά μεγάλες ευκαιρίες και δεν κατάφερε να πείσει μεγάλη μερίδα των απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων του. Η βουλεύτρια του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ήταν εκείνη που έθεσε πρώτη ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Το πρωί της Τρίτης (12.6) ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήταν ο βουλευτής που με επιστολή του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου και να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης πριν το 2025. 

Στο μεσοδιάστημα είχε διατυπωθεί ο προβληματισμός για τις μεγάλες διαφορές στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες πόλεις και στην επαρχία. Κατά πληροφορίες, ιδιαίτερο παρασκήνιο έχει η σκληρή κριτική που έκανε ο Νίκος Παπανδρέου προς τον πρόεδρο του κόμματος. Ο ευρωβουλευτής ήρθε πρώτος σε ψήφους στις Ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη, αλλά συντονιστής της νέας ευρωομάδας του κόμματος φαίνεται ότι επελέγη από τον πρόεδρο να είναι ο Γιάννης Μανιάτης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει πάρει ακόμη θέση για όσα υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Κύκλοι» της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα για τις εσωκομματικές εκλογές θα τηρηθεί κατά γράμμα, με τις εκλογικές διαδικασίες να γίνονται όπως προβλέπεται το 2025.

Τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Εν αναμονή εξελίξεων και φυσικά της θέσης του Νίκου Ανδρουλάκη, θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και - στο τέλος του μήνα - η Κεντρική Επιτροπή. Πρόκειται για δύο Σώματα που ελέγχει ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Αναπόφευκτο είναι μέσα σε αυτό το σκηνικό έντασης και κρίσης να «φουντώσουν» τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, αν δοθεί το «πράσινο φως» για πρόωρες εσωκομματικές εκλογές. Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι εκείνα του Νίκου Ανδρουλάκη, του Παύλου Γερουλάνου (ο οποίος άφησε βολές κατά Ανδρουλάκη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει προσωπικές βλέψεις), του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Παύλου Χρηστίδη, του Μιχάλη Κατρίνη, αλλά και της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Ψηλά στη λίστα των υποψηφίων φαίνεται ότι φιγουράρει και το όνομα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεται πιέσεις από συνεργάτες του ώστε να πάρει θέση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται να καταθέσει τις δικές του προτάσεις και υποψηφιότητα έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά. 

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ 

Ο Χάρης Δούκας, πάντως, φαίνεται να ενώνει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί, επίσης, κλίμα αμφισβήτησης και νέες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όσους δεν βρίσκουν ικανοποιητική την πολιτική που χαράσσει. «Σε όποιον δεν αρέσει φεύγει» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία «εκεί που συμφωνούμε». Από την άλλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης προτείνει ένα μοντέλο Δούκα - Ζαχαριάδη, δηλαδή μία συνεργασία - επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, στα πρότυπα της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αθηναίων. «Αν δεν διαμορφωθεί την επόμενη περίοδο μία ισχυρή κεντροαριστερά στην Ελλάδα, τότε το ανερχόμενο πολιτικό ρεύμα - και πολιτικά και κοινωνικά - είναι η ακροδεξιά», επεσήμανε την Τρίτη (12.6) σε δηλώσεις του ο κ. Ζαχαριάδης. 

Θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας; © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Την πόρτα της εξόδου δείχνει ο Κασσελάκης στους αμφισβητίες

Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γίνει σε φορτισμένο κλίμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι παρών και αναμένεται να απαντήσει σε σειρά ζητημάτων. Ήδη έχει εκφράσει την αντίθεσή του ως προς την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς για τη «διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου». Ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Διονύση Τεμπονέρα, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, με τον πολιτικό να απαντά ότι βρισκόταν στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν αφιχθεί ο κ. Κασσελάκης. Η άλλη πρόταση που κατατέθηκε πριν από λίγες ώρες στη συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς είναι εκείνη του Γιάννη Ραγκούση και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, οι οποίοι ζητούν δημοψήφισμα για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και την απόφαση των μελών και των φίλων του κόμματος για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέστειλε την Τρίτη επιστολή στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Με αυτή, τους καλεί σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου της Ακροδεξιάς και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Το κάλεσμα απευθύνεται και στο ΠΑΣΟΚ.

Θα υπάρξει παρέμβαση Τσίπρα;

Μία πιθανή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αντίστοιχη με εκείνη προ του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται. Άλλωστε, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για τις θέσεις που θα προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την οποία συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, στις 17 και 18 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί Κασσελάκης, Ανδρουλάκης και Χαρίτσης.