Πολιτικη & Οικονομια

Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης 8 δισ. ευρώ

Όπως σημειώνει «θα είναι η πρώτη φορά που οι αποπληρωμές αυτές θα κάνουν τόση διαφορά στο λεγόμενο Greek Loan Facility»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης 8 δισ. ευρώ

Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ανέφερει το Bloomberg με αφορμή την συνέντευξη του πρωθυπουργού. Πρόκειται για δόσεις τριών ετών, ενώ είναι η τρίτη φορά που η Αθήνα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, το 2010.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, θα είναι η πρώτη φορά που οι αποπληρωμές αυτές θα κάνουν τόση διαφορά στο λεγόμενο Greek Loan Facility.

«Έχουμε κάνει πολλά από τη στιγμή που επανεκλεγήκαμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, πιθανότατα ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

Το Bloomberg χαρακτηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για τα έτη 2026 – 2028 σαν ένα σήμα εμπιστοσύνης από την πλευρά της Αθήνας, γύρω από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παρότι η κυβέρνηση αναθεώρησε τον στόχο της για την ανάπτυξη του 2024 στο 2,5% από το 2,9%, η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις πολύ καλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπήρξε πραγματική όρεξη για τις ελληνικές επενδύσεις. Η αγορά φάνηκε να πιστεύει το story για τον μακροπρόθεσμο στόχο μας και επίσης πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και έχει έρθει για να μείνει μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% φέτος από το υψηλό του 207% του ΑΕΠ το 2020. Μάλιστα, το χρέος μειώθηκε και σε ονομαστικούς όρους το 2023 και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να μειωθεί ξανά φέτος.