Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη στο Bloomberg μετά τις Ευρωεκλογές - Όσα είπε για την άνοδο της ακροδεξιάς και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε σήμερα (12.6) συνέντευξη στο Bloomberg και τον δημοσιογράφο Tom Mackenzie, κάνοντας μία αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg και πρόσθεσε σχετικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για την Ελλάδα: «Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 28%, κι αυτό είναι υψηλότερο από το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές υπήρχε μια κούραση. Υπήρχε και μια ψήφος διαμαρτυρίας για θέματα, όπως η ακρίβεια. Εκλεχθήκαμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και αυτό θα κάνουμε και θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Αντίθετα, με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες αποφύγαμε την ήττα και είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

«Το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών. Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει η κυριαρχία. Υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τη στροφή προς τα ακροδεξιά. Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το momentum για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να κηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία. «Έχουμε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και θα ήταν απρεπές να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».

Επιπλέον, ρωτήθηκε και για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι η υποψηφία του ΕΛΚ που είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα. Αν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για στήριξη από ομάδες δεξιά του ΕΛΚ. Είναι καλό για την Κομισιόν να έχει μια συνέχεια όσον αφορά την πρόεδρο».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο και για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ήταν ένα πετυχημένο εργαλείο στήριξης. Η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, οι επενδύσεις κτλ. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε προσπαθούν να αλλάξουν το μείγμα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά είναι η μείωση της ανεργίας, αυτός είναι ένας από τους στόχους».