Πολιτικη & Οικονομια

Ο ανασχηματισμός αναβάλλεται - Πώς απαντά ο πρωθυπουργός στο μήνυμα της κάλπης

Οι πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα με επίκεντρο την καθημερινότητα

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου
Ανασχηματισμός: Αναβολή και απάντηση Μητσοτάκη στο μήνυμα της κάλπης © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ανασχηματισμός: Αναβολή για την επόμενη εβδομάδα - Η απάντηση Μητσοτάκη στο μήνυμα της κάλπης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών στη συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης (11.6) στον Αντώνη Σρόιτερ, δίνοντας αναβολή στον - αναπόφευκτο όπως όλα δείχνουν - Ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη προκειμένου να «ζυγίσει» το μήνυμα της κάλπης, πριν προχωρήσει σε έναν μεγάλο Ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έναν χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο - όπως το συνηθίζει - για διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, αφού είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με τη σημερινή σύνθεση. «Θα προβώ σε διορθωτικές κινήσεις, δεν πατάμε φρένο, πατάμε γκάζι». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Ανασχηματισμό: «Ένα εκατ. συμπολίτες μας μάς είπαν "σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι"»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί σε μία εβδομάδα από σήμερα, την επόμενη Τετάρτη (19.6). «Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους», επεσήμανε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αντώνη Σρόιτερ και πρόσθεσε: «Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους "σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι"», είπε αποκωδικοποιώντας το μήνυμα της αποχής και των απωλειών που γνώρισε η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής (9.6). 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1xas5tumvbd)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει την ερμηνεία της κυβέρνησης για το μήνυμα της κάλπης, αλλά και την απάντησή του για την επόμενη ημέρα. «Υπήρχαν πολίτες που δεν τους πείσαμε για το πόσο σημαντικές ήταν οι αυτές οι κάλπες και δεν καταφέραμε να δώσουμε περιεχόμενο στην ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών. Υπήρχαν όμως και πολλοί πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα. Είχα εισπράξει τα μηνύματα και πριν την κάλπη, μιλούσα για παράδειγμα για την ακρίβεια, για το πώς η ανάπτυξη θα φτάσει σε όλους, για τις παθογένειες του βαθέως κράτους που έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία», υπογράμμισε στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσα από τη φωνή τους ή τη σιωπή τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα. Ταυτόχρονα όμως αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων. Και αυτό είναι μια ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα για ακόμη μια φορά».

Κάτω τα καλάμια, στροφή προς το κέντρο

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά και μία ενδεχόμενη στροφή προς τα δεξιά. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί». 

Από τη συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha σχολιάστηκε η αποστροφή του πρωθυπουργού: «Το 41% δεν υπάρχει πια, ευκαιρία να δουν κάποιοι τον κόσμο από πιο χαμηλά». Μία αντίστοιχη δήλωση έκανε το πρωί της Τρίτης και η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι είναι καιρός κάποιοι να παρκάρουν τα καλάμια τους. «Ο πρωθυπουργός δεν ανέχεται την αλαζονεία, όμως σε μια κυβέρνηση υπάρχει κάθε καρυδιάς καρύδι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι επίσης κρίνονται. Ευκαιρία να ξαναδούμε τα πράγματα. Να πάνε σπίτια τους τα “καλάμια”».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1xajovrvlc9)

Οι παρεμβάσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Διαβάζοντας (και) το μήνυμα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις σε τομείς της Οικονομίας, της Ασφάλειας, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, την Υγεία κ.ά. 

Σχετικά με την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις για τις στρεβλώσεις που εντοπίζονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στην αγορά. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αφορούν ακόμη τις τράπεζες, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της στέγασης, κάνοντας λόγο για επικείμενες παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου». 

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι ταχύτερες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεσμεύτηκε για την επιτάχυνσή τους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα Ασφάλειας, αλλά και σε ζητήματα βελτίωσης των Συγκοινωνιών, δηλώνοντας ότι επίκειται αύξηση και βελτίωση του στόλου των λεωφορείων. Στο ζήτημα της Υγείας έκανε αναφορά στα προβλήματα που εντοπίζονται στα επείγοντα περιστατικά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας δεν γίνεται να αποτελεί για κάποιους αντικίνητρο για την είσοδό του στην αγορά εργασίας. 

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός «προσπάθησε να πει καλά το μάθημα των επικοινωνιολόγων του, παρότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο και από πού πληρώνονται».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί συνοφρυωμένος, σκεπτικός και ταπεινόφρων. Για πρώτη, ίσως, φορά μετά το 2019. Δήλωσε υποκριτικά 'ανακουφισμένος' που 'δεν υπάρχει σήμερα το 41%'! Ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί να επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενάντια στους υπερόπτες υπουργούς του που 'είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά', ωστόσο αρνήθηκε ξανά να παραδεχτεί τις πραγματικές αιτίες της τεράστιας φθοράς της ΝΔ, η οποία έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων μέσα σε ένα μόλις έτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως ο πρωθυπουργός «υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών και το έγκλημα στα Τέμπη δεν έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενος μάλιστα 'επιστημονικά δεδομένα'. Σαν να αγνοεί ότι οι πολίτες καταγγέλλουν διαρκώς την επιχείρηση συγκάλυψης, για την οποία καθημερινά προκύπτουν νέα συγκλονιστικά στοιχεία. Γι' αυτό και δεν ανέλαβε ούτε τώρα καμία δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ και αντιμετώπιση του πληθωρισμού, για ουσιαστική διόρθωση των αδικιών στο τεκμαρτό εισόδημα και για μείωση της φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

» Γι' αυτό και, ενώ ξορκίζει την (ακρο)δεξιά στροφή που σχεδιάζει - υποτιμώντας με προκλητικό τρόπο την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων - την επιβεβαιώνει επί της ουσίας με τη ρητορική του. Αλλά και με τη… μεταμέλεια που έδειξε προς το ('στενοχωρημένο', όπως είπε) υπερσυντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ για το νομοσχέδιο που αφορούσε στην ισότητα στον γάμο».

Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις προτάσεις του και καλεί τον πρωθυπουργό:

- να μηδενίσει τον ΦΠΑ για το αναγκαίο χρονικό διάστημα σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά, λαχανικά, έλαια, δημητριακά, στη βρεφική διατροφή και περιποίηση, στα άλευρα
- να μειώσει μόνιμα τον ΦΠΑ ανά κατηγορία όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

- να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- να προχωρήσει στην κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με παράλληλη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που τους αφορά
- να μειώσει τους συντελεστές φόρου για εισοδήματα έως 100.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα
- να μειώσει τον φόρο από 22% σε 17% στις εταιρείες και τις επιχειρήσεις με κέρδος έως 220.000 ευρώ».

«Αντί να μιλάει για… καμένα λεφτόδεντρα, να δει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει το αυτονόητο για να ανακουφίσει την κοινωνία» καλεί τον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το σχόλιο του για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha κάνει και το ΠΑΣΟΚ«Στην αποψινή του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός πιστοποίησε την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση και η απαξίωση του ΕΣΥ, ζητήματα που όπως μας ενημέρωσε «έβλεπε και πριν τις εκλογές», αλλά απέφυγε να ασχοληθεί», αναφέρει το γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει συνήθεια σε κάθε πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη να παριστάνει τον "τιμωρό" των πολυεθνικών, που κερδοσκοπούν στην πλάτη του ελληνικού λαού, ο οποίος επί διακυβέρνησής του είναι προτελευταίος σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ».

Το ΠΑΣΟΚ στο σχόλιό του τόνισε πώς «για τη στροφή …στην ταπεινότητα που υποκρίθηκε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώσεις ότι τα θέματα του κράτους δικαίου - όπως τα Τέμπη και το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων - δεν έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, θυμίζουν πολύ την αλαζονεία του «41%. Η υπονόμευση του κράτους δικαίου, η έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών θρέφουν την αποχή και την απαξίωση της πολιτικής».

 

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντώνη Σρόιτερ πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων για το πώς εισπράττει η κυβέρνηση τα μηνύματα της κάλπης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.