Πολιτικη & Οικονομια

Κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς προτείνουν Τεμπονέρας - Κοτσακάς

Η παρέμβαση μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τεμπονέρας - Κοτσακάς: Κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ν. Αριστεράς - Η παρέμβαση μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς με παρέμβασή τους μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, προτείνουν κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς, τονίζοντας ότι πριν από λίγους μήνες είχαν πάρει την πρωτοβουλία για τη «διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου». 

Στην παρέμβασή τους, Τεμπονέρας και Κοτσακάς σημειώνουν ότι «είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια. Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική. Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση - πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες». 

Ολόκληρη η παρέμβαση Τεμπονέρα - Κοτσακά για κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία. Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στον λαό.

Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων.

Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας τη διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια. Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική. Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση - πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες.

Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Προτείνουμε:

1. Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.

2. Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

3. Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για τη διαμόρφωση minimum συμφωνίας.

4. Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

5. Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους.

Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν.

Διονύσης Τεμπονέρας, Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Αντώνης Κοτσακάς, Πρώην υπουργός

Ζαχαριάδης: Να ξεκινήσει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ - Είναι δυνατόν ο 2ος και ο 3ος να μην πιάνουν τον 1ο; 

Ο Κώστας Ζαχαριάδης έκανε το βράδυ των Ευρωεκλογών την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εμμέσως ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα, ενώ ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με την κεντροαριστερά. 

Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε στο Mega για το ποσοστό που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα καταθέσει την πρότασή του στα όργανα της Κουμουνδούρου, αφού «δεν δυνατόν ο 2ος και ο 3ος να μην πιάνουν τον 1ο; Ο καθένας έχει την ευθύνη του». 

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να ξεκινήσει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, να ξεκινήσει διάλογος στην κεντροαριστερά, ευρύτερα». Επιπλέον, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να είναι η πρώτη δύναμη του χώρου», θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να εκκινήσει ο διάλογος αυτός.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης πριν από λίγες ημέρες είχε διαφωνήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη, εκτιμώντας ως λάθος το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βρουφάκη. «Δεν μπορεί κάποιος να αξίζει τα λεφτά του όταν αφήνει τέτοια υπονοούμενα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκείνη την περίοδο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στην Ελλάδα και ίσως να μην γνωρίζει τα γεγονότα σε λεπτομέρειες. Περιμένω από τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή να ενημερώσουν τη σημερινή ηγεσία για τα γεγονότα του 2015 που ήταν δύσκολα για εμάς. Δεν είναι μόνο το 2015 αλλά και οι Πρέσπες που είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου ότι ήταν τραμπική η συμφωνία. Θεωρώ λάθος να πάμε προς Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου» είχε πει ο κ. Ζαχαριάδης.