Πολιτικη & Οικονομια

«Φουντώνουν» τα σενάρια περί Ανασχηματισμού μέσα στις επόμενες ημέρες

Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και το ιστορικό ρεκόρ αποχής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Φουντώνουν τα σενάρια περί Ανασχηματισμού - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τις αποφάσεις του

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης φαίνεται ότι φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και το ιστορικό ρεκόρ αποχής που καταγράφηκε την Κυριακή (9.6). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη λαμβάνει τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα που μένουν ή φεύγουν από το κυβερνητικό σχήμα, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά τα Exit Polls αναφέρθηκε στο ποσοστό που φαίνεται να καταγράφει η Νέα Δημοκρατία και σημείωσε: «Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν αγώνα για αυτό που τους περιμένει. Δεν θα κρύψω την αλήθεια, το κόμμα δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει για τις Ευρωεκλογές. Γνωρίζαμε ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορική αποχή που καταγράφεται: «Προεκλογικά και παρά τις δικές μου προσπάθειες έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για τη θέση της Ευρώπης και τη συμμετοχή μας σε αυτή. Υπήρξαν πολίτες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν. Σέβομαι την επιλογή τους είτε γιατί εκφράστηκε με αποχή ή με επιλογή μικρότερων σχημάτων, ακούω τη φωνή τους και την επιλογή τους. Στην Ελλάδα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Από τώρα ξεκινά η πορεία μιας νέας διαδρομής προς το 2027, με μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα, με περισσότερη προσπάθεια για λιγότερες αστοχίες. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολλή καλύτερη από τη σημερινή». 

Ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες ημέρες; - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιορδανία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη (11.6) ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιορδανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει αύριο την πρώτη του συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Φαίνεται ότι ο Υπουργικό Συμβούλιο θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή (14.6), όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί. Πάντως, μέσα από τη συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει στοιχεία για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του και τις αλλαγές - πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσει για να ανατρέψει το τοπίο

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας δεν συγκρίνονται με αυτές που καταγράφηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, όπως στη Γαλλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνετρίβη εκλογικά, αφού είδε τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν στο 15%. Μάλιστα, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου.