Πολιτικη & Οικονομια

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι έχασαν την έδρα τους στην Ευρωβουλή

Τα 6 πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024: Οι 6 που έχασαν την έδρα τους στην Ευρωβουλή - Γνωστά πρόσωπα βγήκαν χαμένα στη μάχη του σταυρού.
Εκτός Ευρωβουλής μένουν οι Θοδωρής Ζαγοράκης, Στέλιος Κούλογλου, Μαρία Σπυράκη, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Αλέξης Γεωργούλης © Pablo Garrigos/ Frédéric Marvaux/Philippe Stirnweiss/Eric Vidal/Alexis Haulot/Brigitte Hase/European Parliament Multimedia Centre

Ευρωεκλογές 2024: Οι 6 που έχασαν την έδρα τους στην Ευρωβουλή - Γνωστά πρόσωπα βγήκαν χαμένα στη μάχη του σταυρού.

Οριστικά είναι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024, με 21 ευρωβουλευτές να εκλέγονται από την Ελλάδα, μετά το τέλος της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας και με την ενσωμάτωση στο 100%.

Με την αποχή να αναδεικνύεται μεγάλος νικητής, η ΝΔ κερδίζει επτά έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τρεις, η Ελληνική Λύση δύο, το ΚΚΕ δύο, ενώ από μία έδρα λαμβάνουν επίσης η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής.

Στη ΝΔ την πρωτιά εξασφάλισε ο Γιώργος Αυτιάς. Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος σε ψήφους ήρθε ο Κώστας Αρβανίτης και στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπανδρέου.

Ευρωεκλογές 2024: Οι 6 που έχασαν την έδρα τους στην Ευρωβουλή

Ηχηρά ονόματα ωστόσο μένουν εκτός ευρωβουλής από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ένας από εκείνους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια νέα θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ το 2019, αυτή τη φορά ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ αλλά έμεινε εκτός Ευρωβουλής, καθώς απέσπασε 57.052 σταυρούς.

Απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης και για τον Στέλιο Κούλογλου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που αποχώρησε από το κόμμα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία έθεσε υποψηφιότητα με τη Νέα Αριστερά, με το κόμμα να μην επιτυγχάνει την είσοδό του στην Ευρωβουλή.

Την ίδια τύχη είχε και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος το 2019 είχε πετύχει το απόλυτο ρεκόρ σταυρών στην Ελλάδα αποσπώντας 577.114 ψήφους. Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024 δεν του έδωσαν τη δυνατότητα για μια νέα θητεία, καθώς έμεινε στην 8η θέση της σταυροδοσίας της ΝΔ.

Εκτός Ευρωβουλής μένει από τη ΝΔ και η Μαρία Σπυράκη, η οποία εάν και κατέλαβε 109.579 ψήφους δεν έφτασε κοντά στο να εξασφαλίσει μια νέα θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μακριά από την Ευρωβουλή έμεινε και ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, στην τωρινή εκλογική αναμέτρηση έθεσε υποψηφιότητα με το κόμμα «ΚΟΣΜΟΣ» που ίδρυσε πριν μερικούς μήνες. Ο «ΚΟΣΜΟΣ» απέσπασε το 1,08% των ψήφων και έτσι ο Πέτρος Κόκκαλης δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές.

Τέλος, μακριά από την είσοδό του στην Ευρωβουλή έμεινε και ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο γνωστός ηθοποιός που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έθεσε ξανά υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, αυτή τη φορά με το Πράσινο Κίνημα. Το 0,67% των ψήφων που απέσπασε το κόμμα, καθώς και οι 3.974 σταυροί που πήρε ο Αλέξης Γεωργούλης δεν του επέτρεψαν να επανεκλεγεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.