Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος θα κόψει το νήμα της... τρίτης θέσης

Μένει να δούμε τι θα επαληθευτεί στην κάλπη

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85391-172293.jpg

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να αρνείται μετεκλογικές συνεργασίες με άλλα κόμματα, σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, αλλά οι εγγυητές για το σχηματισμό κυβέρνησης παραμένουν μια σημαντική παράμετρο στο σκηνικό που διαμοφρώνεται. Οι εγγυητές είναι βεβαίως τα μικρότερα κόμματα, που δίνουν μάχες σε καθεστώς πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα στις δημοσκοπήσεις, που καθιστούν προβληματικές τις όποιες προβλέψεις, ήδη διαφαίνεται μια νέα εικόνα για τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Ποτάμι φαίνεται να αποκτά δημοσκοπικά ένα διακριτό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο ποιοτικά στοιχεία που αναδείχτηκαν στη δημοσκόπηση της Κάπα Research στο «Βήμα» της περασμένης Κυρακής. Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θέλετε να βγει τρίτο στις εκλογές», το Ποτάμι προηγείται με 26,4% των προτιμήσεων και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 20,2%.

Αλλά και στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα θέλατε να συμμετέχει ή όχι στην επόμενη κυβέρνηση», σε απόσταση αναπνοής από το ΣΥΡΙΖΑ (59,3%) και τη ΝΔ (57,8%) ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το Ποτάμι με 55,2% των προτιμήσεων. Με άλλα λόγια, το Ποτάμι κερδίζει έδαφος στην ιδιότυπη αυτή κούρσα για την «προνομιούχο» τρίτη θέση αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τον «κυβερνητισμό» του, την ικανότητά του δηλαδή να συμβάλει θετικά στο σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.

Σε απόσταση ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, που παρά το γεγονός ότι το 48,1% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα θέλει τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση, χάνει «πόντους» στο «παιχνίδι» του «εγγυητή» στο οποίο έχει επενδύσει ο Ευ. Βενιζέλος. Η εμφάνιση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου κόβει από το ΠΑΣΟΚ τόσο στις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για την τρίτη θέση όσο και για το ενδεχόμενο συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους πιθανούς «τρίτους», τα πράγματα δεν είναι μονοσήμαντα. ΟΙ ΑΝ.ΕΛ. που επενδύουν σε ένα ρόλο επιλεκτικού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν τα ποσοστά τους να κυμαίνονται σταθερά κάτω από το 3%, κάτι που ωθεί τον κ. Καμμένο να εξαπολύει μύδρους κατά των δημοσκόπων… Το ΚΚΕ, αν και εμφανίζεται με σημαντικά ποσοστά προτίμησης, κυρίως από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Περισσού, έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συμμετοχής ή και ανοχής στο μετεκλογικό παιχνίδι ζυμώσεων για νέα κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ κινείται στο ναδίρ των προβλέψεων, μακριά από τον πήχη του 3%,  ενώ οι πάντες αποκλείουν οποιαδήποτε σύγκλιση με τη Χρυσή Αυτή, που πάντως κινείται έτσι ή αλλιώς σε χαμηλά ποσοστά και στους δύο ποιοτικούς δείκτες.

Μένει να δούμε βεβαίως τι από όλα αυτά θα επαληθευτεί στην κάλπη-μεταξύ αυτών, ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα της.. τρίτης θέσης!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.