Πολιτικη & Οικονομια

«Οφείλουμε να συζητήσουμε τα πάντα», λέει η Ν. Γιαννακοπούλου για αν τίθεται ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

«Κάποια στιγμή ήμασταν δεύτερο κόμμα, μετά το χάσαμε…» δηλώνει η βουλεύτρια

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Η απάντηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για το αν τίθεται ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024 και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το αν τίθεται ζήτημα αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, με τη βουλεύτρια του κόμματος να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

Η Νάντια Γιαννακοπουλου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα και θα συζητηθούν τα πάντα. Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχθηκε για ζήτημα αρχηγού σημείωσε ότι «όταν θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα». Η βουλεύτρια του κόμματος είπε ότι ο στόχος που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη θέση με ισχυροποίησή του ποσοστού, με το δεύτερο να πραγματοποιείται καθώς «είχαμε άνοδο έστω και μικρή».

Η κ. Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι «κάποια στιγμή ήμασταν δεύτερο κόμμα, μετά το χάσαμε…».

Ανδρουλάκης: Χρέος μας να συνεχίσουμε την αξιόπιστη αντιπολίτευση - Θα πάρω αναγκαίες πρωτοβουλίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε τα μεσάνυχτα την πρώτη του δήλωση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών φεύγοντας από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Ως νέος πολιτικός δεν συμβιβάζομαι με μία τέτοια εξέλιξη. Θα αγωνιστώ η πολιτική να συγκινεί και να δίνει λύσεις. Υπάρχει μία ισχυρή στροφή στην ακροδεξιά. Πρέπει να μας προβληματίσει. Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έχει υποστεί βαριά ήττα, αποδοκιμάστηκε η περιφρόνηση που δείχνει σε θέματα όπως το στεγαστικό, η υγεία. Τιμωρήθηκε η ασυδοσία της», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: 

«Δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε την αξιόπιστη αντιπολίτευση. Θα πάρω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξή μας επέλεξε να δώσει με συνέπεια τη μάχη, έχοντας πάντα την πολιτική στο επίκεντρο. Έχουμε χρέος να ανατρέψουμε την ασυμμετρία που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα». 

Πηγές Χαριλάου Τρικούπη: Το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του 

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφεραν πως «το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα». Αυτή ήταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως σημείωσαν, στην εικόνα του εκλογικού χάρτη το ΠΑΣΟΚ έφερε πλήγμα στην κυβέρνηση και ήδη δύο περιφέρειες είναι πράσινες. Πρόκειται για το Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε 21 εκλογικές περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο). Προσθέτουν πως στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 το ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 10 περιφέρειες. Τον Ιούνιο του 2024 το ΠΑΣΟΚ έχει υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 23 -όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 1ο ή 2ο κόμμα- και σε 6 εκλογικές περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 3ο κόμμα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία).

Όπως επισημαίνουν, η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει σαφή υστέρηση τόσο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 όσο και σε σχέση με τον χαμηλότερο πήχη, που η ίδια επικαλείτο, δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2019.

Οι ίδιοι παράγοντες σχολιάζουν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. Υπενθυμίζουν ότι προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε, από την πλευρά του, ότι θα κάνει τη δική του πρόταση με όρους πολιτικούς και προοδευτικούς. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έβαλε όρους αυτοκρατορικούς αλλά εξήγησε ότι χρειάζεται αξιοπιστία στην κοινωνία κι όχι ενα νταραβέρι, να σου δώσω να μου δώσεις, που είναι απεχθές στους πολίτες. Κι εκεί θα κριθεί ο καθένας», υπογραμμίζουν.

Όπως αναφέρουν, καθοριστικός παράγοντας θα είναι το τελικό αποτελέσμα της κάλπης, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα exit poll. «Αλλιώς γίνεται η συζήτηση με 17% κι αλλιώς όταν τα δύο κόμματα είναι σχεδόν στα ίσα», σημειώνουν, θυμίζοντας πως ο κ. Κασσελλάκης είχε πει ότι συνομιλεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι με τον κ. Ανδρουλάκη.