Πολιτικη & Οικονομια

Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2024: ΝΔ 28,11%, ΣΥΡΙΖΑ 14,93%, ΠΑΣΟΚ 12,84%

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Live Blog της ATHENS VOICE

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφοφόρος ασκει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές 2024
Μεγάλο το ποσοστό της αποχής στις Ευρωεκλογές ©ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ

Ευρωεκλογές 2024: Τα ποσοστά των κομμάτων στο 98,43% της ενσωμάτωσης, οι έδρες και η αποχή

Στο 98,43% βρίσκεται το ποσοστό της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές 2024, ενώ παραμένει το «θρίλερ» για την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που για την ώρα φαίνεται ότι καταλαμβάνει μία έδρα. 

Στο 98,43% της ενσωμάτωσης, η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει το 28,12%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,93%, το ΠΑΣΟΚ με 12,84%, η Ελληνική Λύση με 9,39%, το ΚΚΕ με 9,27%, η Νίκη με 4,40%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,41% και η Φωνή Λογικής με 3,05%. 

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού - Ποιοι εκλέγονται 

Τα πρόσωπα που εκλέγονται στην Ευρωβουλή είναι: 

Για τη Νέα Δημοκρατία

ΑΥΤΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη 
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ιωάννη
ΜΠΕΛΕΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΦΡΕΝΤΗΣ του Πέτρου 
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Κωνσταντίνου 
ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) του Κυριάκου 
ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ του Γεωργίου 
ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Μιλτιάδη 
ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευάγγελου 
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευστάθιου 
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΑ του Αλέξανδρου 

Για το ΠΑΣΟΚ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ανδρέα 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αναστασίου 
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) του Αστέριου 

Για την Ελληνική Λύση

ΦΡΑΓΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ) του Ιωάννη 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΓΑΛΑΤΩ του Βαΐτση 

Για το ΚΚΕ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ του Σταματίου 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αποστόλου 

Για τη Νίκη

ΑΝΑΔΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Σπυρίδωνος 

Για την Πλεύση Ελευθερίας

ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΑΡΙΑ του Ελευθερίου

Για τη Φωνή Λογικής

ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Θωμά 

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές διαμορφώνεται στο 40,72%.

Ευρωεκλογές 2024: Οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα

Μητσοτάκης: «Δεν φτάσαμε στον στόχο που είχαμε θέσει - Η ΝΔ είναι κυρίαρχη στη χώρα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πριν από λίγα λεπτά την πρώτη του δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές 2024.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ποσοστό που φαίνεται να καταγράφει η Νέα Δημοκρατία και σημείωσε: «Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν αγώνα για αυτό που τους περιμένει. Δεν θα κρύψω την αλήθεια, το κόμμα δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει για τις Ευρωεκλογές. Γνωρίζαμε ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορική αποχή που καταγράφεται: «Προεκλογικά και παρά τις δικές μου προσπάθειες έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για τη θέση της Ευρώπης και τη συμμετοχή μας σε αυτή. Υπήρξαν πολίτες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν. Σέβομαι την επιλογή τους είτε γιατί εκφράστηκε με αποχή ή με επιλογή μικρότερων σχημάτων, ακούω τη φωνή τους και την επιλογή τους. Στην Ελλάδα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Από τώρα ξεκινά η πορεία μιας νέας διαδρομής προς το 2027, με μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα, με περισσότερη προσπάθεια για λιγότερες αστοχίες. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολλή καλύτερη από τη σημερινή». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1vpn9umd0a9)

Κασσελάκης: Δεν έχω τύψεις για τίποτα - Μειώσαμε τη διαφορά με τη ΝΔ από το 23% στο 13%

Ο Στέφανος Κασσελάκης αργά το βράδυ της Κυριακής (9.6) έκανε την πρώτη του δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα με διαφορά σχεδόν 13 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.

«Είμαστε ένα κόμμα που έχει περάσει πολλά μετά τις διπλές εκλογές. Φτάσαμε στο μοναδικό ευρωψηφοδέλτιο που επέλεξε η ίδια η κοινωνία. Όλοι οι φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι περήφανα για τον εαυτό τους. Βρεθήκαμε απέναντι σε εκείνους που έχουν τεράστια χρέη και ύποπτα κονδύλια για διαφημίσεις, συμβούλους, κομματικές δαπάνες. Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23 στο 13%», είπε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε:

«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει αυτό είναι μία επιλογή του ελληνικού λαού που σε μία εκλογική διαδικασία που ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως διακύβευμα εθνικής σταθερότητας είδαμε ότι υπάρχει μία ανθρωποκεντρική πολιτική. Το κόμμα αλλάζει εν κινήσει. Δεν έχω τύψεις για τίποτα, ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει χρόνο να χτίσω κυβερνητική πρόταση, συνειδητοποιώ τη σημασία της ευθύνης και αυτό θα κάνω όπως είχαμε πει και προεκλογικά, εξελισσόμαστε για να εμπνεύσουμε τον κόσμο. Το κίνημα παρά τις αντίξοες συνθήκες άντεξε και έχει μόνο να πάει από εδώ και πέρα. Και οι 4 ευρωβουλευτές μας στη θητεία που αρχίζει από εδώ και πέρα θα προσφέρουν τα πάντα για την Ευρώπη των πολλών και των λαών. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για το ταξίδι που έχουμε μόλις αρχίσει. Με αυθεντικότητα, προτάσεις, συλλογικότητα και το βλέμμα στραμμένο στο σύγχρονο μέλλον που θέλω να χτίσουμε». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1vr7nzojjh5)

Βελόπουλος: Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής (9.6) την πρώτη του δήλωση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και το ποσοστό που κατέγραψε η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας ότι «σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», καλώντας τους Έλληνες να συστρατευθούν με το κόμμα του.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα έκανε τη ρήξη και κάνει και μια τεράστια ανατροπή. Παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε. Καλούμε όλους τους Έλληνες πατριώτες να συστρατευθούν με την Ελληνική Λύση για να υπάρξει πραγματική πατριωτική διακυβέρνηση του τόπου. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους και όλες. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε ολόψυχα κάποια στιγμή τα μέσα ενημερώσεως να αντιληφθούν ότι η Ελληνική Λύση είναι ένα αμιγώς εθνικό, κοινωνικό, λαϊκό κόμμα, το οποίο ήρθε για να κυβερνήσει λέγοντας το εξής: Ότι είναι η δύναμη ευθύνης. Ξεκινάει επιτέλους μια πατριωτική διακυβέρνηση για τη χώρα. Είμαστε πραγματικά, επίσημα η αντιπολίτευση της χώρας και θα συνεχίσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Αυτό είναι δεδομένο. Όλοι οι Έλληνες μπορούν να συστρατευθούν με μας. Παρά τον πόλεμο βγήκαμε από τη φωτιά. Βγήκαμε από τη λάσπη, από τον βούρκο που η Νέα Δημοκρατία και τα φερέφωνά της δημιούργησαν. Αλλά οι πατριώτες είναι δίπλα μας και δεν θα τους απογοητεύουμε ποτέ», είπε στην πρώτη του δήλωση ο Κυριάκος Βελόπουλος και συμπλήρωσε: 

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Θράκη και τόνισε: «Θέλω να κάνω ένα σχόλιο γι' αυτό το οποίο προειδοποιούσα από πολύ καιρό. Ας δουν λίγο τον χάρτη στη Θράκη και τα αποτελέσματα μήπως και ξυπνήσουν κάποιοι, γιατί αυτό είναι το χειρότερο από όλα».

Κουτσούμπας: Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής

Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1vq49isnhfl)

«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της Αττικής που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά τρίτη δύναμη με μεγάλη διαφορά.

»Συνολικά το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμη σημαντική άνοδο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις Βουλευτικές του 2023.

»Το κόμμα μας, όπως είχε και τότε ανεβάσει τα ποσοστά του, έτσι και τώρα επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με τις ευρύτερες λαϊκές τάξεις και αποδεικνύει ότι εκφράζει τους πιο σταθερούς δεσμούς.

»Σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί με ασταμάτητη προσπάθεια για διάλογο και επικοινωνία σε όλες τις ημέρες του χρόνου και όχι μόνο στις εκλογές.

»Συνεχίζουμε τη δουλειά σε όλη τη χώρα, σε όλες τις γειτονιές.

»Το ΚΚΕ σταθεροποιεί και ενισχύει ένα ρεύμα έναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και προχωρά στον απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα δώσουμε ζωή στην Ευρωβουλή - Θα χτίσουμε το νέο παράδειγμα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε από τα γραφεία της «Πλεύσης Ελευθερίας» την πρώτη της δήλωση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2024, αφού το κόμμα της εκλέγει στην Ευρωβουλή έναν ευρωβουλευτή. 

«Θα δώσουμε ζωή στην Ευρωβουλή» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά θα υπάρχει ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας που θα χτίσει νέο παράδειγμα-υπόδειγμα που πολλοί θα θελήσουν να μιμηθούν. Η Πλεύση είναι εκείνο το κίνημα που βαδίζει στέρεα με αλήθεια με πάρα πολλή δουλειά, με επιμονή στη δουλειά. Είμαστε το πεισματαρικό κίνημα που ήρθε για να μείνει και να μεγαλώσει».

«Θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τους νέους που μάς έδωσαν δύναμη και αγάπη. Ευχαριστώ τους υποψηφίους και τις υποψήφιες για τον όμορφο αγώνα και τη συλλογική προσπάθεια. Η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται και σήμερα σας υπόσχομαι ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην εντολή σας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε προοπτική, ελπίδα, θα εργαζόμαστε σκληρά, θα διεκδικούμε τα αδύνατα όχι με ακραίες φωνές», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.