Πολιτικη & Οικονομια

Ευρωεκλογές 2024: Οι νικητές και οι ηττημένοι της κάλπης

Η συμμετοχή, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών

Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευρωεκλογές 2024: Οι νικητές και οι ηττημένοι της κάλπης - Η συμμετοχή, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών 

Στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε μία εκλογική διαδικασία που εξ αρχής έμοιαζε υποτονική, αν όχι πιο βουβή από ποτέ. Το αποτέλεσμα ωστόσο μοιάζει εκ διαμέτρου αντίθετο: Έπεσε με κρότο και ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε -αφοριστικά, έστω- να χαρακτηριστεί ακόμα και βαρετή. Λίγοι έδωσαν σημασία - ακόμα λιγότεροι έθεσαν στην ατζέντα τα όντως φλέγοντα θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό της αποχής είναι κραυγαλέο. Στην κάλπη προσήλθε ένα ποσοστό που μετά βίας θα αγγίξει το 40%.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι η συμμετοχή. Κι αυτή η στεντόρεια αποχή, φέρει μαζί της σειρά μηνυμάτων: Δεν προέρχεται μόνον από όσους -όπως είθισται να λέγεται- «πήγαν για μπάνιο», δεν είναι σκέτα απολιτική, αλλά συνίσταται κι από ψηφοφόρους που απείχαν διότι κανένα κόμμα δεν κατάφερε να τους προσελκύσει - απείχαν για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας προς το κυβερνών κόμμα. Η αποχή είναι και βαθιά πολιτική.

Νικητές και ηττημένοι των Ευρωεκλογών: Ο πήχης της ΝΔ, ο Κασσελάκης και η αποχή 

Στη Νέα Δημοκρατία, ο πήχης είχε μπει στο 33% από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών δηλαδή, όταν κι έλαβε 1.873.137 ψήφους). Ένα χρόνο πριν, το κυβερνών κόμμα θριάμβευσε με 40,56% (και 2.115.322 ψήφους). Το αποψινό ποσοστό, που βρίσκεται αρκετά κάτω από το 30% συνιστά ήττα για τη Νέα Δημοκρατία και γίνεται αντιληπτό ως μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Το ποσοστό ανέρχεται στο πενιχρό 28,6% και η νίκη μοιάζει Πύρρειος, που συνοδεύεται από πληγές και δη από τα δεξιά της ΝΔ, που φαντάζει ως ο μεγάλος νικητής της βραδιάς.

Στους χαμένους της κάλπης προσμετράται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε πάρει πάνω του το παιχνίδι - ο ΣΥΡΙΖΑ (ως κόμμα, όνομα, στελεχιακό δυναμικό) σχεδόν δεν ακούστηκε. Ο ίδιος είχε βάλει τον πήχη στο 17,83% των εθνικών εκλογών, αλλά καταλήγει στην περιοχή του 14,7%, που ναι μεν τον καθιερώνει ως αρχηγό, αλλά με πολλαπλές ρηγματώσεις στην εικόνα του

Το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως στόχο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, κάτι που δεν πέτυχε, άρα το κόμμα ανήκει στους χαμένους της κάλπης, καθώς ναι μεν αύξησε οριακά τα ποσοστά του κι ανέρχεται περί το 12,9%, αλλά δεν δείχνει καμία δυναμική, καθώς δεν απορρόφησε σχεδόν τίποτα από τις μεγάλες απώλειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζουν δειλά χαμόγελα καθώς έκλεισαν ακόμα περισσότερο την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στους μεγάλους νικητές της βραδιάς ανήκει το ακροδεξιό τόξο της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου καταγράφει μεγάλη άνοδο και αγγίζει το 10%, ενώ στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες βρισκόταν λίγο πάνω από τα όρια του 4%. Στους νικητές και το κόμμα «Νίκη» που καταγράφει άνοδο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, έναν χρόνο πριν και συγκεντρώνει 4,43%. Στους κερδισμένους και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου που κερδίζει το 3,05%.

Το ΚΚΕ είναι στους νικητές, καθώς συγκεντρώνει το 9,31%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αυτό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Στοιχεία πολιτικής αντοχής δείχνει η Πλεύση Ελευθερίας που λαμβάνει 3,40%, ενώ σε φουρτουνιασμένες θάλασσες μπαίνει η «Νέα Αριστερά» καθώς το 2,35% είναι εξαιρετικά πενιχρό. Στους χαμένους επίσης ανήκουν οι «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου και ο «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη.