Πολιτικη & Οικονομια

Τι έγινε στη Σρεμπρένιτσα και γιατί ο Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντάχθηκε με τον Όρμπαν

«Η Ελλάδα συστρατεύτηκε με Ουγγαρία και Σλοβακία»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι έγινε στη Σρεμπρένιτσα και γιατί ο Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντάχθηκε με τον Όρμπαν

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Δευτέρα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντάχθηκε με τον Όρμπαν.

© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα συστρατεύτηκε με Όρμπαν και Φίτσο

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Στον ΟΗΕ υπήρξε ένα ψήφισμα για να γίνει παγκόσμια ημέρα μνήμης για τη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, στη Σρεμπρένιτσα. 24 ευρωπαϊκά κράτη ψήφισαν υπέρ του να υπάρξει αυτή η παγκόσμια ημέρα μνήμης για να θυμόμαστε τα λάθη της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα συστρατεύτηκε με τον Όρμπαν και τον Φίτσο. Δεν πήρα καμία απάντηση και ζητώ εδώ από τη Θεσσαλονίκη μία απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών.

» Γιατί προσέβαλαν τον λαό μας, που άνοιξε την αγκαλιά του για όλους τους λαούς των Βαλκανίων; Πώς μπορεί ο λαός μας να ζητά από τη διεθνή κοινότητα αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας και της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν έχει μία κυβέρνηση που μπροστά σε ένα τέτοιο έγκλημα σιωπά και γυρνά την πλάτη; Ντροπή κ. Μητσοτάκη για την ψήφο του υπουργείου Εξωτερικών».

Η Σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, ηλικιωμένους και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα. Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί δεν έκαναν καμία προσπάθεια να υπερασπιστούν την πόλη.

Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους.

Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε. Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη σφαγή αυτή.