Πολιτικη & Οικονομια

Γεράκης για Ευρωεκλογές: Υπερβολικό, αλλά το ποσοστό της αποχής δεν αποκλείεται να έχει μπροστά το 6

Η εκτίμηση για τη συμμετοχή τις κάλπες της Κυριακής

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Η εκτίμηση του Θωμά Γεράκη για το ποσοστό αποχής από τις κάλπες της Κυριακής και τη δεύτερη θέση 

Ο Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MARC, εκτιμά ότι το ποσοστό της αποχής στις Ευρωεκλογές της Κυριακής θα καταγράψει ρεκόρ, ενώ δεν αποκλείει το ποσοστό της αποχής να έχεις ως πρώτο ψηφίο το 6. 

Ο κ. Γεράκης μίλησε σήμερα (6.6) στο Πρώτο Πρόγραμμα και σχολίασε ότι ανάλογο ποσοστό αποχής, δηλαδή άνω του 60% στις Ευρωεκλογές, έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. «Γενικά η υπόθεση του παράγοντα της αποχής είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει εκ των προτέρων, διότι ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις έχω τη βεβαιότητα ότι υπερεκτιμάται η συμμετοχή. Διότι ένας κόσμος ο οποίος έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, στις κάλπες, συνολικά στα κοινά δηλαδή, δεν συμμετέχει και στις δημοσκοπήσεις και υπάρχει ενεργός ακόμη ο κίνδυνος ως μια σοβαρότερη και ισχυρότερη υπόθεση εργασίας, να έχουμε ρεκόρ αποχής, δηλαδή να είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά στη χώρα κάτω από το 50%». 

Γεράκης: Αν πέσει η συμμετοχή κάτω από 50% θα είναι μεγάλο καμπανάκι για το πολιτικό σύστημα 

Μάλιστα, σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε το 6 μπροστά από το ποσοστό της αποχής είπε: «Θα το έλεγα υπερβολικό όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα (…). Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται υπερβολικό. Δεν είναι όμως ένα νούμερο που δεν το έχουμε δει στην Ευρώπη και δεν το έχουμε δει και σε εκλογικές αναμετρήσεις που δεν το περιμέναμε. Πιο συγκεκριμένα, αν σκεφτεί κανείς ότι τη δεύτερη Κυριακή στο Δήμο Αθηναίων τι έγινε, όπου πήγε να ψηφίσει ο ένας στους τέσσερις δεν είναι το ίδιο, ούτε οι ίδιες συνθήκες. Αλλά θέλω να πω ότι ήταν κάτι εξαιρετικά αναπάντεχο. Ας ελπίσουμε ότι θα γράφει 4 μπροστά στην καλύτερη περίπτωση και θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 50%. Και εννοώ τη συμμετοχή και θα είναι η πρώτη φορά, δεν θα έχει ξανασυμβεί. Μιλάμε λοιπόν, για ρεκόρ που δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα να πέσει η συμμετοχή κάτω από το 50%. Αν πέσει τώρα θα είναι η πρώτη φορά και θα είναι ένα μεγάλο καμπανάκι, δηλαδή συνολικά για το πολιτικό σύστημα και για τη δημοκρατία. Όταν παίρνουμε τηλέφωνο ότι ξέρετε, κάνουμε μια δημοσκόπηση ενόψει των ευρωεκλογών κλπ. Η ερώτηση είναι πότε έχουμε ευρωεκλογές; Είναι ένα θέμα αυτό. Και είναι ένα στοίχημα συνολικά και για τα κόμματα και για τη δημοκρατία».

Γεράκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ το πλεονέκτημα για τη δεύτερη θέση

Τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση μεταφέρεται στο «θρίλερ» - κατά πολλούς -  για τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές. Ο κ. Γεράκης σημειώνει: «βλέποντας τις χρονοσειρές και παρατηρώντας μια αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και μια προσέλκυση νέων κοινών, θα έλεγα ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα, το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή για τη δεύτερη θέση. Επειδή βρισκόμαστε τώρα και τρεις μέρες πριν τις εκλογές, αυτό το μάλλον γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό. Το μόνο δηλαδή που μπορεί να μεταβάλει τη σχέση μεταξύ τους είναι το εξής: τα εκλογικά σώματα τα οποία απευθύνονται. Με άλλα λόγια, έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ που έχει ένα εκλογικό σώμα και ψηφοφόρους χαμηλών ηλικιακών κατηγοριών και από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πιο συμπαγές εκλογικό σώμα, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει δεξαμενές».

Σε ένα άλλο καθοριστικό παράγοντα για τις Ευρωεκλογές, εκείνον τον αναποφάσιστων αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Γεράκης: «Έχουμε ακόμη. Είναι ένα ποσοστό διψήφιο, το οποίο επιμένει ακόμη και τώρα και αν προσθέσει κανείς και κάποιους που λένε δεν ξέρω τι θα κάνω, ίσως κάνω αποχή, λευκό, άκυρο. Είναι διψήφιος πάντως ο αριθμός. Αυτό συνάδει και με ένα στοιχείο που έχουμε και από το exit poll. Στην ερώτηση τι θα ψηφίσετε στις εκλογές, ένα διψήφιο ποσοστό, γύρω στο 15%, μας λέει την ημέρα των εκλογών επάνω στην κάλπη. Εγώ λοιπόν, θεωρώ ότι ένα τουλάχιστον 15% την Κυριακή το πρωί θα ξυπνήσει, θα φτιάξει τον καφέ του, θα κάτσει στον καναπέ του, στη βεράντα του και τότε θα σκεφτεί στα σοβαρά δύο ερωτήματα: α) να πάω τώρα να ψηφίσω ή να μην πάω; Και β) Ωραία, πες πως πάω να ψηφίσω. Ποιον θα ψηφίσω; Τότε θα παρθεί η απόφαση για ένα τουλάχιστον 15% , την ημέρα των εκλογών».