Πολιτικη & Οικονομια

Μέλπω Λεκατσά: Σε όλη μου τη ζωή παλεύω για όσα σήμερα σχηματοποιούνται στην υποψηφιότητά μου

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλπω Λεκατσά
Μέλπω Λεκατσά: Συνέντευξη για τις Ευρωεκλογές στην ATHENS VOICE © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μελπομένη (Μέλπω) Λεκατσά: Συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην ATHENS VOICE

Η Μέλπω Λεκατσά είναι γνωστή σε όλους μας ως «η φαρμακοποιός του Πολυτεχνείου». Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να μιλήσει δημόσια για όσα βίωσε στα χέρια των βασανιστών της στην ΕΑΤ - ΕΣΑ, αλλά δεν έλειψε όλα αυτά τα χρόνια από τους αγώνες της Αριστεράς. Πριν από λίγους μήνες, δέχθηκε την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και σήμερα μιλά στην ATHENS VOICE για τους συμβολισμούς της υποψηφιότητάς της, την κριτική στη «Γενιά του Πολυτεχνείου», το πάντα επίκαιρο σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», τον στόχο των Ευρωεκλογών, την άνοδο της Ακροδεξιάς και την ανάγκη οι νέοι να βρεθούν την Κυριακή μπροστά από την κάλπη. 

Όπως εξηγεί η Μέλπω Λεκατσά «η σκέψη του Προέδρου, η πολιτική του βούληση αν θέλετε, είναι να δώσει φωνή μέσα από τη φωνή μου σε όλους τους αγωνιστές κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα». Σε αυτήν την πρόταση η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να αρνηθεί. Προσωπικό της στόχος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση «εξ αρχής ήταν να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, την κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να συμβάλλω σε μια καλύτερη ζωή για όλο τον κόσμο». 

Για την κ. Λεκατσά η υποφαινόμενη άνοδος της Ακροδεξιάς της Ευρώπης δεν είναι ένα γεγονός που τρομάζει, «με αφυπνίζει και με πεισματώνει (...) Ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να είναι ενεργός και συνεχόμενος στην Ευρώπη, να μην χαλαρώσουμε ποτέ θεωρώντας τη δημοκρατία είναι το ύψιστο χρέος μας στην ανθρωπότητα. Και εγώ συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα όλη μου τη ζωή, με όλες μου τις δυνάμεις». 

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του κόμματος εκτιμά ότι ένα ποσοστό κάτω του 17% θα έφερνε προβληματισμό και εσωτερικό διάλογο στην Κουμουνδούρου. «Δεν πιστεύω στην έννοια του "αρνητικού" αποτελέσματος, αυτή τη λογική τη χαρακτηρίζω προφάσεις εν αμαρτίαις όσων καραδοκούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον Κασσελάκη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μέλπως Λεκατσά στην ATHENS VOICE

Μία Αγωνίστρια της Αριστεράς, υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αποφασίσατε να θέσετε για πρώτη φορά την υποψηφιότητά σας σε εκλογές τώρα και γιατί σε μία ευρωπαϊκή κάλπη;

Η υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι για μένα ακόμα μια πολιτική πράξη στη μεγάλη αλυσίδα της κοινωνικο - πολιτικής δράσης μου, από τα νεανικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Κίνητρο ξεκάθαρα υπήρξε η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, αλλά το σκεπτικό αυτής της πρότασης ήταν που με συγκίνησε, που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο άρνησης. Η σκέψη του Προέδρου, η πολιτική του βούληση αν θέλετε, είναι να δώσει φωνή μέσα από τη φωνή μου σε όλους τους αγωνιστές κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Δεν μου πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό να αρνηθώ αυτή την πρόταση!

Αναμένετε σίγουρα κάποιοι να πουν ότι με αυτή σας την υποψηφιότητα εξαργυρώνεται τη δράση σας στο Πολυτεχνείο. Τι απαντάτε; Εργαλειοποιήθηκε τελικά η εξέγερση από τη «Γενιά του Πολυτεχνείου»;

Έχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτή την ερώτηση και η στάση μου είναι απολύτως ξεκάθαρη και πέρα ως πέρα ειλικρινής. Και είναι μια απάντηση κοινής λογικής, μόνον όποιος θέλει να στρεβλώσει τη σημασία και την τιμή του αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες για να πέσει η Χούντα μπορεί να επιμένει ισχυριζόμενος ότι η «Γενιά του Πολυτεχνείου» κυβέρνησε, εξαργύρωσε, κατέστρεψε την Ελλάδα και πλείστα όσα ανερμάτιστα και ανεδαφικά ακούω. Ο κόσμος που πάλεψε για να πέσει η Χούντα ήταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα στρώματα. Ούτε όλοι ίδιοι ήμασταν, ούτε όλοι κυβερνήσαμε! Αυτό το αφήγημα δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους που πάντα φροντίζουν να αμαυρώνουν τους ανθρώπους που μπαίνουν μπροστά στις εξεγέρσεις και τα κινήματα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για προοδευτικούς και αριστερούς ανθρώπους, όπως εγώ και κάποιοι συναγωνιστές μου που στοχοποιήθηκαν βάναυσα.

Δεν το δέχομαι. Και βεβαίως ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ σε κανένα να στρεβλώνει τη δική μου, προσωπική συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα, που τίμησα με το αίμα μου, την ίδια μου τη ζωή. Ο,τιδήποτε άλλο το θεωρώ κακοήθεια.


Στο μανιφέστο σας, το οποίο κοινοποιήσατε στα social media, μιλάτε για τις αρχές και αξίες της ζωής σας και κατ’ επέκταση της δικής σας υποψηφιότητας. Τελικά, πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»;

Πάντα θα είναι επίκαιρο το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ γιατί οι αγώνες του λαού δεν τελειώνουν ποτέ. Το σύνθημα αυτό προσωπικά δεν το συσχετίζω με αξίες ζωής, δηλαδή δεν πιστεύω πως κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτές τις αξίες και κάποιοι δεν τις έχουν. Το συσχετίζω με τους διαχρονικούς αγώνες όλων των ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο, για μια ζωή με πληρότητα, ασφάλεια και εν τέλει ευτυχία. Η αξιοπρεπής εργασία, οι καλές δουλειές για όλους, η Παιδεία και μάλιστα η δωρεάν Δημόσια Παιδεία ως ακρογωνιαίος λίθος κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης και ασφαλώς η αυτοδιάθεση, η ελευθερία και η συνακόλουθη ασφάλεια που θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνει χέρι - χέρι με την ελευθερία και όχι να περιορίζει τα δικαιώματα των Πολιτών, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι έννοιες πανανθρώπινες και συνδέονται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εκεί που παρεμβαίνω δυναμικά και αντιτίθεμαι είναι η εργαλειοποίηση κάποιων άλλων εννοιών, της Πατρίδας, της Ελληνικής Ορθόδοξης θρησκείας και της οικογένειας από τον αυταρχικό νεοφιλευθερισμό και την ακροδεξιά. Δεν τους τα χαρίζουμε. Το ότι θέλω τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τη θρησκεία μου και τη πίστη των ανθρώπων συνολικότερα. Ούτε είμαι λιγότερο πατριώτισσα από όσους εν τέλει σφετερίζονται την αγάπη για την Πατρίδα, θεωρώντας ότι τους ανήκει κληρονομικώ δικαιώματι. Η ακροδεξιά και οι υπερσυντηρητικοί σηματοδοτούν λέξεις κατά τις βολές τους, κατά τρόπο παλιακό και κοινωνικο-πολιτικά ξεπερασμένο, με απεύθυνση σε ειδικό κοινό. Και αυτό εγώ το στηλιτεύω, όχι μόνον πολιτικά, αλλά και ηθικά, φιλοσοφικά.

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΜΟΥ.

Posted by Melpo Lekatsa on Monday, June 3, 2024


Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος των Ευρωεκλογών είναι διπλός: πτώση της ΝΔ και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο διαφορετική θα ήταν η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή, εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί; Και ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος ενόψει των Ευρωεκλογών της Κυριακής;

Πιστεύω πως αυτό δεν αποτελεί απλώς στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί τάση πανευρωπαϊκά, με την έννοια της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται τώρα να αφυπνιστούν οι προοδευτικοί άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, μέσα από τη συνειδητοποίηση της δύναμης που μας δίνει η ψήφος μας για τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ολοένα και περισσότερες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας θα λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτός είναι ο σωστότερος τρόπος παρέμβασης, να αποκτήσουμε δύναμη, δηλαδή, ήδη στο στάδιο της διαμόρφωσής τους. Οπότε ο στόχος μας δεν είναι κοντόφθαλμος, έχει στρατηγικό πρόσημο και πολιτική ευρύτητα. Βεβαίως, πάρα πολύ σημαντικό για μας να πετύχουμε ένα πολύ καλό ποσοστό, να εδραιώσουμε τη θέση μας ως αξιωματική αντιπολίτευση και να επιτύχουμε να στείλουμε όσους περισσότερους ευρωβουλευτές μπορούμε στην Ευρώπη.

Όσο για τον προσωπικό μου στόχο, εξ αρχής ήταν να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, την κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να συμβάλλω σε μια καλύτερη ζωή για όλο τον κόσμο. Και εάν με επιλέξουν, να τους εκπροσωπήσω δουλεύοντας κατά προτεραιότητα στον τομέα του Κράτους Δικαίου και βέβαια το αντικείμενό μου, τη Δημόσια Υγεία και το Φάρμακο.


Σας τρομάζει η άνοδος της Ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές; Στη Γαλλία δημοσκοπήσεις δίνουν στην Ακροδεξιά ποσοστό σχεδόν 40%.

Δεν με τρομάζει, με αφυπνίζει και με πεισματώνει. Στη Γαλλία ειδικά, μια που το αναφέρετε, παρατηρούμε το φαινόμενο της «μετάλλαξης», του καμουφλάζ θα έλεγα καλύτερα, ακραία ακροδεξιών θέσεων με ένα φιλοεργατικό πασπαρτού, ώστε να περνάνε πιο εύκολα στον κόσμο της εργασίας που στη συγκεκριμένη χώρα ειδικά υποφέρει ασύμμετρα.

Γι' αυτό, πέρα από την υπόθεση της αντεπίθεσης στις επεκτατικές τάσεις και τη συσπείρωση των ακροδεξιών στην Ευρωβουλή, αυτό που θέλω περισσότερο να περάσω σαν μήνυμα είναι να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και καθαρά σε αυτά που μας σερβίρει η νέα ακροδεξιά ρητορική, που εν τέλει μόνον αυτοματισμούς και μίσος μπορεί να προκαλέσει στην πράξη. Ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να είναι ενεργός και συνεχόμενος στην Ευρώπη, να μην χαλαρώσουμε ποτέ θεωρώντας τη δημοκρατία είναι το ύψιστο χρέος μας στην ανθρωπότητα. Και εγώ συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα όλη μου τη ζωή, με όλες μου τις δυνάμεις.


Φαίνεται ότι η πλέον καθοριστική παράμετρος για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα είναι η συμμετοχή. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποχή – ρεκόρ. Για ποιους λόγους θα ζητούσατε από τους νέους να προσέλθουν στην κάλπη;

Ξεκάθαρα οι νέοι είναι αυτοί που πρέπει καταρχήν να προσέλθουν στην κάλπη, γιατί αυτούς αφορά η νέα Ευρώπη, η Ευρώπη του 21ου αιώνα. Αυτοί είναι που θα τη διαμορφώσουν όπως θέλουν να τη ζήσουν, όχι με όσα τους μάθαμε, αλλά με όσα ονειρεύονται και θέλουν. Πρέπει να ψηφίσουν και να επιλέξουν νέους ανθρώπους, ανθρώπους της γενιάς τους, μορφωμένους, με σύγχρονες γνώσεις της πολιτικής και της εργασίας, ανιδιοτελείς και ενθουσιώδεις, όπως τόσοι που βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Επιπλέον, οι νέοι κατά πλειονότητα είναι ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημοκρατικότερης Ευρώπης που όλοι επιδιώκουμε. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα νέο στην Ελλάδα που να μην πιστεύει πως η Ευρώπη τον αφορά! Γι' αυτό και θέλω πάρα πολύ να τους δω να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Εκτιμάται ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές ή μία μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, θα φέρει νέο κύκλο έντασης στο κόμμα;

Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ένταση έτσι και αλλιώς, αλλά κυρίως δεν πιστεύω πως θα υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα! Δεν πιστεύω στην έννοια του «αρνητικού» αποτελέσματος, αυτή τη λογική τη χαρακτηρίζω προφάσεις εν αμαρτίαις όσων καραδοκούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον Κασσελάκη. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει κάποιος συνείδηση των συνεπειών μιας αναιτιολόγητης για μένα διάσπασης, με στόχο ένα δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο που εν τέλει απέδειξε και κάθε μέρα αποδεικνύει την πολιτική του υπόσταση. Σίγουρα ένα αποτέλεσμα κάτω του 17% θα είναι αιτία προβληματισμού και εσωτερικού διαλόγου, αλλά ο επόμενος στόχος μας είναι οι εθνικές εκλογές και οποιαδήποτε απόκλιση και αποδυνάμωση αυτού του στόχου μόνον εκ του πονηρού μπορεί να είναι.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., τον Στέφανο και με όσους πιστεύουν στις αξίες του ανθρωπισμού, ώστε να τις κάνουμε πράξη στη νέα Ευρωβουλή. Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε για τις αξίες μας. Για τη ζωή μας. #me_tin_melpo

Posted by Melpo Lekatsa on Sunday, May 12, 2024

Μέσα σε λίγες φράσεις ή λέξεις, γιατί καλείται τους εκλογείς να σας ψηφίσουν;

Καλώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της γενιάς μου, της ηλικίας μου, αλλά και τους νέους ανθρώπους που θέλουν πολιτικούς που να τους μιλάνε στη γλώσσα τους, να με επιλέξουν για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ, με αναγνωρίζουν σε κάθε βλέμμα, σε κάθε συζήτηση. Σε κάθε χώρο που βρίσκομαι εισπράττω την εγγύτητα της ανθρωπιάς και της αγάπης μου για τον συνάνθρωπο, βιώνω την ανταπόκριση του κόσμου σε κάτι που του είναι γνώριμο. Ο κόσμος ξέρει ότι μιλώντας μαζί μου μιλάει σε ένα δικό του άνθρωπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και δεύτερον, καλώ τους συμπολίτες μου να με τιμήσουν με την ψήφο τους γιατί σε όλη μου τη ζωή παλεύω για όσα σήμερα σχηματοποιούνται στην υποψηφιότητά μου. Ζητάω να με ψηφίσουν αναγνωρίζοντας την ανιδιοτέλειά μου και βάζω εχέγγυο την τιμή μου ότι δεν θα τους προδώσω ποτέ!

* Η Μελπομένη (Μέλπω) Λεκατσά είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.