Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές 2024; Μια ηχηρή απάντηση

Μια ευκαιρία για τους Έλληνες να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου

Αλκιβιάδης Σιαράβας
Αλκιβιάδης Σιαράβας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ψήφος σε αυτές στις ευρωεκλογές 2024 έχει σημασία
© Unsplash

Γιατί είναι τόσο κρίσιμη η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές 2024

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου (βλ. Ευρωεκλογές 2024), εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα βρεθούν ενώπιον μιας κρίσιμης απόφασης: να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των ευρωπαϊκών εκλογών. Σε μια εποχή που η συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία θεωρείται από πολλούς δεδομένη, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλογιστούμε γιατί η ψήφος μας στις ευρωεκλογές έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Ειδικά εμείς, οι Έλληνες, γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διατήρηση της δημοκρατίας. Η ιστορία μας είναι γεμάτη με αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη, και τώρα έχουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη. 

Η ψήφος στις Ευρωεκλογές 2024 ως εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής

Οι ευρωεκλογές είνhttps://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/853140/euroekloges-2024-o-petros-ioannidis-gia-tin-apohi-kai-tis-kabanies/αι η στιγμή όπου η φωνή κάθε πολίτη μπορεί να ακουστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος δεν είναι απλώς συμβολικός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω των νομοθετικών του αρμοδιοτήτων, επηρεάζει καθημερινά την ζωή μας σε πολλαπλά επίπεδα: από την περιβαλλοντική πολιτική έως τα δικαιώματα των καταναλωτών και από την ασφάλεια έως τις κοινωνικές πολιτικές. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2023, το 72% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η ΕΕ έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές τους. Ωστόσο, αυτή η θετική αντίληψη πρέπει να μετατραπεί σε ενεργό συμμετοχή στις εκλογές. Η διατήρηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι ευθύνη όλων μας.

Επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων και ισχυρή Ευρώπη ως διεθνής παίκτης

Ο κόσμος μας είναι περισσότερο διασυνδεδεμένος από ποτέ, και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιες και πολυδιάστατες. Η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η οικονομική ανισότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις απαιτούν συλλογικές λύσεις. Το 2022, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα των κοινών ευρωπαϊκών δράσεων. Ψηφίζοντας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.

Παράλληλα, η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, εκπροσωπώντας συλλογικά τα κράτη μέλη της. Με την ψήφο σου, ενισχύεις τη φωνή της ΕΕ στις παγκόσμιες υποθέσεις, προωθώντας κοινές αξίες και συμφέροντα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2021 έδειξε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα. Ευρωπαϊκές εκλογές, 9 Ιουνίου 2024

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών και των αποφάσεων που επηρεάζουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές μπορεί να ενισχύσει τη θέση της χώρας μας και να προωθήσει τα συμφέροντά μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και να προωθήσουμε λύσεις για τα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και να εργαστούμε μαζί για μια πιο ενωμένη και δυνατή Ευρώπη.

Επενδύσεις και ανάπτυξη για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη στην Ελλάδα μέσω διαρθρωτικών ταμείων, ταμείων συνοχής και προγραμμάτων όπως το NextGeneration EU. Αυτά τα κονδύλια επενδύονται σε έργα υποδομής, καινοτομίας, εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές μπορεί να διασφαλίσει ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ θα συνεχίσουν να περιλαμβάνουν τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας.

Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα για όλους

Μέσω της ΕΕ, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε μια ενιαία, ρυθμιζόμενη και σημαντική αγορά με περισσότερους από 500 εκατομμύρια καταναλωτές. Αυτό προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν και να αναπτυχθούν. Με την ψήφο μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε πολιτικές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Είναι στο χέρι μας να γίνουμε καλύτεροι επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Η ψήφος στις Ευρωεκλογές 2024 ως μονοπάτι για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια συμβάλλουν επίσης στην κοινωνική συνοχή, χρηματοδοτώντας προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και εκπαίδευσης. Αυτές οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων. Μια παράμετρος που πολλοί πολίτες σε όλο τον κόσμο θαυμάζουν και επαινούν τους Ευρωπαίους.

Κάθε ψήφος μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι η φωνή μας θα ακουστεί. Ας ψηφίσουμε για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια ισχυρότερη Ευρώπη, για ένα μέλλον που αξίζει στις επόμενες γενιές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.