- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο νόμος που προστατεύει τους εγκληματίες
Ένα τηλεοπτικό συνεργείο στη μέση μιας παραλίας δεν είναι κάτι που μπορεί να σου ξεφύγει, αλλά ο «επενδυτής» ήξερε ότι ο νόμος δουλεύει υπέρ του
Η κλοπή στην παραλία του Αλίμου σε live μετάδοση στην τηλεόραση, το καλυμμένο πρόσωπο του δράστη και η προστασία των εγκληματιών
Όσοι χτες γύρω στις 7 το πρωί βλέπατε την εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ θα είδατε μια από τις συνήθεις για την εποχή και τη θερμοκρασία σύνδεση με κάποια παραλία της Αττικής. Και θα είδατε, μάλλον για πρώτη φορά σε απευθείας μετάδοση, έναν «επενδυτή» να επιτίθεται σε μια κυρία, να της αρπάζει τον σταυρό που φορούσε στο λαιμό και να τρέχει. Είμαι βέβαιος ότι θα εξοργιστήκατε και με την ελεεινή κλοπή και με την επιβεβαίωση του πόσο απροστάτευτοι είμαστε στις ορέξεις του κάθε εγκληματία. Όμως λίγη ώρα μετά τα μάτια μας αντίκρυσαν κάτι ακόμα πιο εξοργιστικό: στις προβολές του βίντεο με την κλοπή το πρόσωπο του δράστη ήταν καλυμμένο.
Σε μια χώρα στην οποία θα επικρατούσε η λογική το πρόσωπο του δράστη όχι μόνο δεν θα είχε κρυφτεί αλλά θα είχε μεγεθυνθεί προκειμένου να μπορούσαν οι πολίτες να τον αποφύγουν και να τον καταγγείλουν. Όμως το μέλημα του σοφού νομοθέτη εδώ και πολλά χρόνια και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι η προστασία των πολιτών αλλά η προστασία των εγκληματιών. Τα κανάλια μάλλον δεν έχουν το δικαίωμα να δείξουν το πρόσωπο του αλητήριου που έκλεψε την αλυσίδα της ανυποψίαστης κυρίας.
Ακόμα κι αν ο αλητήριος συλλαμβανόταν και καταδικαζόταν για την κλοπή και πάλι θα χρειαζόταν ειδική εισαγγελική άδεια για να δείξει κανείς το πρόσωπό του. Και μάλιστα η άδεια θα παραχωρούσε αυτή τη δυνατότητα για λίγες ημέρες. Και όχι μόνο αυτό. Ακόμα κι αν έμπαινε φυλακή, πέντε χρόνια μετά την αποφυλάκισή του κανείς δεν θα είχε δικαίωμα να υπενθυμίσει ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας κλέφτης. Είναι το περίφημο «δικαίωμα στη λήθη», ένα δικαίωμα πολύ βολικό για κάθε εγκληματία και για κάθε απατεώνα που δεν θέλει οι άνθρωποι να ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Και οι πολίτες που δεν εγκληματούν; Ας πρόσεχαν. Το δικαίωμά τους στη μνήμη, το δικαίωμά τους στην προστασία έρχεται δεύτερο.
Φυσικά αυτό το ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι οι εγκληματίες. Διαφορετικά δεν θα τολμούσαν να κλέβουν σε ζωντανή μετάδοση. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο στη μέση μιας παραλίας δεν είναι κάτι που μπορεί να σου ξεφύγει αλλά ο «επενδυτής» ήξερε ότι ο νόμος δουλεύει υπέρ του. Όπως ξέρει ότι ακόμα κι αν συλληφθεί, ακόμα κι αν καταδικαστεί σε λίγο καιρό θα είναι και πάλι ελεύθερος να συνεχίσει τις επιθέσεις και τις κλοπές του.
Με τον ίδιο τρόπο που αφέθηκαν ελεύθεροι (χωρίς καν να συλληφθούν) τα «άτομα με στοιχεία πληθυσμιακής ομοιογένειας» που συνελήφθησαν στο Χαλάνδρι όταν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και τους έκλεψαν το περιπολικό τους, όπως είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι κακοποιοί που συνελήφθησαν ξανά προχτές στα Βριλήσσια να εξαπατούν ηλικιωμένους, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι που ακόμα κι αν είχα φωτογραφίες τους και ήξερα τα ονοματεπώνυμά τους δεν θα μπορούσα να σας τις δείξω ή να σας τα πω γιατί θα παραβίαζα τον νόμο. Τον νόμο που προστατεύει τους εγκληματίες. Και μπράβο του.