Πολιτικη & Οικονομια

Η Ευρώπη μπροστά στις ευρωεκλογές

Αυτό σημαίνει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλική Γραμματικογιάννη © Ματθαίος Αλλατσατιανός
© Ματθαίος Αλλατσατιανός

Οι κρίσιμες Ευρωκλογές 2024 για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ευρώπη βρίσκεται σε δεινή θέση: για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια (με την εξαίρεση των γεγονότων της πρώην Γιουγκοσλαβίας) ξέσπασε πόλεμος στην καρδιά της με άδηλο το τέλος του, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές. Το χειρότερο όμως είναι η κυνική αντιμετώπιση από ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών που, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, το αποτύπωμα της πανδημίας, τις αδύναμες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, θα οδηγήσει σε πρωτοφανή ποσοστά αποχής στις Ευρωεκλογές 2024 και επίσης πρωτοφανές ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων, ίσως και πάνω από το 25%!

Η κατάσταση θυμίζει τη δημοκρατία της Βαϊμάρης και εγκυμονεί την κλιμάκωση του πολέμου, που θα είναι εξαιρετικά διαφορετικός και ασύλληπτα καταστροφικότερος από οτιδήποτε έχουμε μέχρι τώρα βιώσει ως ανθρώπινο είδος. Οι πιθανές συμμαχίες έχουν ήδη σχηματιστεί: Ρωσία, Ιράν και Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ και την απρόθυμη Ευρώπη που ασφυκτιά, αμήχανη, με τρεμάμενο βήμα και κίνδυνο διαμελισμού.

Τι θα κάνει η ΕΕ; Θα διασφαλίσει τα προνόμια της ανώτερης τάξης με μια οικονομική λιτότητα και αυξανόμενες ανισότητες που θα αποτελούν μια συνεχή θρυαλλίδα στην κοινωνική συνοχή ή θα προστατεύσει την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, με ένα πιο δίκαιο οικονομικό μοντέλο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την κλιματική κρίση; Μάλιστα με ένα τρόπο που να μη φορτώνει τον λογαριασμό στις πλάτες της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά σε αυτούς που ρυπαίνουν συστηματικά επί πολλές δεκαετίες και να αυξάνει τις θέσεις απασχόλησης με πράσινες θέσεις εργασίας;

Αν τα ποσοστά του ECR (Μελόνι-Ιταλία, Νόμος και Δικαιοσύνη-Πολωνία, Vox-Ισπανία, το φιλανδικό Riikka Purra και οι Σουηδοί Δημοκράτες) είναι τέτοια που να απειλήσουν την ιστορική συμμαχία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων (οι οποίοι τώρα ονομάζονται Renew Europe) από το να έχει μια σταθερή πλειοψηφία, τότε η Πράσινη οικογένεια μπορεί να κληθεί να παίξει ενεργότερο ρόλο. Αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει το κέντρο βάρους των ευρωπαϊκών πολιτικών, επιτρέποντας στους Πράσινους να εντατικοποιήσουν πάλι τη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση, να προωθήσει τα σχέδια αποκατάστασης της φύσης (στα οποία αντιτίθεται το Λαϊκό Κόμμα), να κατατάξει ξανά το φυσικό αέριο ως μη ανανεώσιμη μορφή ενέργειας (σε αντίθεση με το «κατόρθωμα» της προηγούμενης περιόδου) και να προωθήσει την αναθεώρηση της ΚΑΠ (κοινής αγροτικής πολιτικής) με κοινωνική αλληλεγγύη.

Αυτό σημαίνει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και κάθε ψήφος προς τους Πράσινους έχει μεγάλο ειδικό βάρος. Στην Ελλάδα οι Πράσινοι-Οικολογία συμμετέχουν στη λίστα του «Κόσμου», του οποίου ο επικεφαλής έχει μετακινηθεί ήδη στην ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών. Ήρθε η στιγμή για να τους αυξήσουμε!

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.