Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 30 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2024

260 μπαλόνια που μετέφεραν σακούλες σκουπιδιών έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στους συμπατριώτες του στη Νότια Κορέα

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Βόρεια Κορέα κατηγορείται ότι έστειλε μπαλόνια που μετέφεραν σκουπίδια και περιττώματα στη Νότια Κορέα - Είχε προειδοποιήσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε προς τη Νότια μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια, χαρτιά τουαλέτας και περιττώματα ζώων © X/Raphael Rashid

Τα νέα της εβδομάδας 30 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

129,29% αύξηση σημείωσε τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου και έφτασε τα 119,27 ευρώ/Mwh.

70% είναι η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών Φ.Α. και στόχος είναι μέχρι τον Νοέμβριο να φθάσει το 90%. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του αερίου εκτοξεύονται κυρίως λόγω προβλημάτων στην παροχή αερίου τόσο από τη Νορβηγία όσο και από τη Ρωσία.


1-0 κέρδισε ο Ολυμπιακός τη Φιορεντίνα και έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος στην ιστορία που κερδίζει μια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

116 λεπτά χρειάστηκε ο Ελ Κααμπί για να σκοράρει το νικητήριο γκολ, βάζοντας φωτιά στην «Αγία Σοφία», δηλαδή στο γήπεδο της ΑΕΚ.

11 γκολ σε 9 νοκ άουτ ματς πέτυχε στη φετινή διοργάνωση ο Μαροκινός και ξεπέρασε τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά και Ρανταμέλ Φαλκάο, οι οποίοι έχουν πετύχει 10 γκολ έκαστος. Οι δύο πρώτοι βέβαια στο Champions League, εκεί όπου οι άμυνες είναι κομματάκι πιο «σφιχτές». 


31.525 βαθμούς συγκεντρώνει συνολικά η Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA, μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού.

15η στον σχετικό πίνακα είναι η χώρα μας και αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη σεζόν (2024-2025) το ελληνικό πρωτάθλημα θα δίνει δύο εισιτήρια για συμμετοχή στο Champions League.

44η ισχυρότερη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός στον σχετικό πίνακα της UEFA. Είναι φυσικά στην υψηλότερη θέση συγκρινόμενος με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

51ος είναι ο ΠΑΟΚ, 144η η ΑΕΚ, 157ος ο Άρης, 225ος ο Παναθηναϊκός και 226ος ο ΟΦΗ, στην ίδια βαθμολογία.


34 κατηγορίες βάραιναν τον Ντόναλντ Τραμπ στη «δίκη της Στόρμι Ντάνιελς». Κρίθηκε ένοχος για όλες.

4 ημέρες προτού το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον ενθρονίσει επίσημα υποψήφιο της παράταξης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ανακοινωθεί η ποινή για τον υποψήφιο πλανητάρχη.

4 χρόνια είναι η ανώτατη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί, αν και είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, δεδομένου και του λευκού ποινικού μητρώου του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι πολιτικός κρατούμενος. Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ντόναλντ. Πάει; Δεν πάει;


0,06% είναι το ποσοστό των αναδασωτέων εκτάσεων που καταλαμβάνουν τα αιολικά πάρκα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ. Το πάνδημο αίτημα είναι «λευτεριά στο 0,06% των βουνών μας». Εν ανάγκη καίμε και καμιά εγκατάσταση, όπως στα ηρωικά Άγραφα.


9,7% αυξημένες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι είναι οι διαθέσιμες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ.

27,1 εκατομμύρια είναι οι προσφερόμενες πτήσεις για όλη τη θερινή σεζόν, αυξημένες κατά 8,7% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

2,5 ώρες είναι το κατώτατο όριο για να επιτρέπεται πλέον μια πτήση εντός Ισπανίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορέψει τις μικρότερες πτήσεις, όπου μπορεί κανείς να φθάσει με τα υπερσύγχρονα τρένα της Ισπανίας. Ο λόγος είναι προφανώς περιβαλλοντικός, δεδομένου ότι η κατανάλωση καυσίμου από τα αεροπλάνα είναι τεράστια.


1.995.771,52 δολάρια αποκάλυψε ότι είχε ως εισόδημα το 2023 ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ, δεν εμφάνισε εισοδήματα.

2.681.934,96 δολάρια ήταν οι συνολικές του επενδύσεις σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

358.548,19 δολάρια είναι οι επενδύσεις του σε μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

21.858,89 δολάρια ήταν οι συνολικές καταθέσεις του στο τέλος του περασμένου έτους.

1.831.880,78 ήταν το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεών του. Δεδομένης και της συνολικής περιουσίας του, η εικόνα δεν συνάδει με έναν άνθρωπο που δήλωσε πρόσφατα ότι: «Είμαι πολύ ευκατάστατος, δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψω στη ζωή μου».


17,4 % της παγκόσμιας ναυτιλίας (πλοία άνω των 1.000 τόνων) ελέγχουν οι Έλληνες εφοπλιστές, φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση του κόσμου. Πολλά από τα πλοία δυστυχώς έχουν ξένη σημαία καθώς εδώ τους θεωρούμε μάλλον ανεπιθύμητους.

13,4% ελέγχουν οι Κινέζοι που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, και ακολουθεί η Ιαπωνία με 10,5%.

3,4% είναι η συμμετοχή της Γερμανίας στην παγκόσμια ναυτιλία και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τρίτη η «θαλασοκράτειρα» Μεγάλη Βρετανία με μόλις 2,6% του παγκόσμιου στόλου.

40% του συνολικού νεκρού φορτίου (Deadweight tonnage) της ελληνικής ναυτιλίας ελέγχουν 15 εφοπλιστικές εταιρείες.

17,8% αύξηση στην ιδιόκτητη χωρητικότητα τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίαση ελληνική ναυτιλία, η οποία παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

26,6 εκατ. τόνοι νεκρού φορτίου είναι η δυναμική της Angelikoussis Group, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση.

16,2 εκατ. τόνους ελέγχει η Dynacom του Γιώργου Προκοπίου, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση και ακολουθείται από την Cardiff Marine του Γιώργου Οικονόμου.


260 μπαλόνια που μετέφεραν σακούλες σκουπιδιών, συμπεριλαμβανομένων απορριμμάτων μπαταριών, αποτσίγαρων και κάτι που φαινόταν να είναι κοπριά, έστειλε ο Κιμ (πάτα το κουμπί) Γιονγκ Ουν στους συμπατριώτες του στη Νότια Κορέα ως απάντηση για τα μπαλόνια με memory sticks (που περιείχαν ταινίες και δυτική μουσική) και τα οποία στέλνουν οι Νοτιοκορεάτες στα βόρεια αδέλφια τους.


2,3 τρισ. ευρώ μπορεί να προσθέσει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα 15 χρόνια. Το ποσό ισοδυναμεί με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε ετήσια βάση το 2038.


Verba Volant

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα».
Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Ιουστινιανός, όταν εγκαινίαζε τον μεγαλοπρεπή ναό μετά από μια οπαδική μανούρα στον ιππόδρομο, είχε στο μυαλό του τον προφήτη Μωάμεθ. Θα τον ονόμαζε μάλιστα Θεοδώρ Τζαμί για να τιμήσει το στεφάνι του, αλλά ο πανούργος Κεμάλ (καληνύχτα) του έριξε από δίπλα το Σοφάκι που πήγε να του χαλάσει το σπίτι. Ευτυχώς, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και το ISIS έδειξαν στον Αυτοκράτορα τον ίσιο δρόμο, έδιωξαν τη νεαρή ενζενί και τελικά Αγία Σοφία ονομάστηκε μόνο στα χαρτιά. Όχι στην καρδιά του Ταγίπ. Μουστάκια Ιούστι, σ’ έφαγα. 

Τόνια Σωτηροπούλου

«Μπορώ να υιοθετήσω 35 κουνέλια και να μην κάνω ποτέ παιδιά».
Το στιγμιαίο κορίτσι του 007 αποδεικνύει έμπρακτα τη φιλοζωία της. Άλλες θα τα παρίσταναν ή στη χειρότερη περίπτωση θα τα έπνιγαν.

Μιχάλης Κατρίνης

«Οι Ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για μήνυμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης».
Ενδιαφέρον, σύντροφε Μιχάλη. Καλά που το είπες. Διότι εμείς είχαμε μείνει με την ιδεοληψία ότι είναι κρίσιμες, καθώς οι επιλογές μας θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολο μονοπάτι με δύο πολέμους κοντά στα σύνορά της, με τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς να ελλοχεύει και την ευημερία των πολιτών να τίθεται εν αμφιβόλω κ.λπ.

Κώστας Αρβανίτης

«Χρειαζόμαστε ισχυρή νομιμοποίηση στο ευρωκοινοβούλιο για να μπορούμε να δίνουμε τις μάχες για τους Έλληνες».
Όπως τότε που πάλεψε λυσσαλέα, σαν λιοντάρι, αφού κατά δήλωσή του συνέγραψε το άρθρο 27 του καταδικαστικού ψηφίσματος για την Ελλάδα (σχετικό με το κράτος δικαίου) το οποίο και ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία, θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με αυτό, αλλιώς θα κοπούν τα κονδύλια της Ε.Ε.». Με τα δικά του λόγια.

Καλομοίρα Σαράντη

«Ο Γιώργος κάνει ό,τι θέλει στο σπίτι γιατί είναι ο άντρας. Όταν έρχεται στο σπίτι, κάνω τούμπες».
Μια μεταμοντέρνα άποψη περί χειραφέτησης της γυναίκας από μια σύγχρονη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Η στήλη αναγνωρίζει το ταλέντο του Γιώργου, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου του και χωρίς καμία κατακραυγή από συλλογικότητες κ.λπ. ζει σαν μαχαραγιάς.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.