Πολιτικη & Οικονομια

Ποια πολιτικά μηνύματα έστειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις Ευρωεκλογές

Μια τελευταία «ανάγνωση» πριν από τις κάλπες

Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιο το διακύβευμα που επικοινώνησε κάθε κόμμα στη μάχη της ψήφου της 9ης Ιουνίου

Και τι μένει μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2024; Μόλις μερικά ώρες. Οι κάλπες θα στηθούν και πάλι στα σχολεία, οι φάκελοι της Επιστολικής Ψήφου θα ανοίξουν και η 10ή Ιουνίου θα βρει κόμματα και υποψηφίους να αναλύουν τα μηνύματα που τους έστειλαν οι ψηφοφόροι (επιδοκιμασίας για κάποιους, αποδοκιμασίας για κάποιους άλλους - θα φανεί). Μαζί, στον πρώτο εκλογικό απολογισμό, θα βάλουν και τα δικά τους πολιτικά μηνύματα, περνώντας από κόσκινο τις γραμμές και τις πολιτικές θέσεις που πρόταξαν στις λίγες εβδομάδες της προεκλογικής - και άκρως καλοκαιρινής - περιόδου.

Πριν φτάσουμε, όμως, νοητά πίσω από το παραβάν, ας δούμε πώς αρθρώνεται ο πολιτικός λόγος των κομμάτων, ποιες οι προτεραιότητες και ποια τα ερωτήματα που θέτουν προς τους ψηφοφόρους, με βάση και τις τελευταίες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. 

Η καλή μαρτυρία της Ελλάδας και ο «κίνδυνος» του «εμπρός - πίσω»

«Σε πέντε χρόνια η Ελλάδα μετατράπηκε σε παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς», «Δεν είμαστε η δακτυλοδεικτούμενη προβληματική χώρα, αλλά μία χώρα που έχει κερδίσει αξιοπιστία». Αυτές είναι δύο φράσεις που αποτυπώνουν το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ψηφοφόρους, καλώντας τους να κάνουν μία σύγκριση με το παρελθόν, να «διαβάσουν» όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι «η Ελλάδα έχει πλέον στην Ευρώπη μία καλή μαρτυρία» και τελικά να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία και πρόσωπα που θα εγγυηθούν μία πορεία προς το μέλλον και όχι «προς το κακό παρελθόν» όπως έχει τονίσει πολλάκις ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και μπορεί στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, η ΝΔ να απέφευγε τις συγκρίσεις και αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το ζήτημα του Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη έδωσαν χώρο σε νέους «διαξιφισμούς». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε ευθεία σύγκριση Κασσελάκη - Τσίπρα και αναγνωρίζει ως κοινή τους συνισταμένη - «κοινό νήμα» - την «τοξικότητα και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα». Σε αντι - ΣΥΡΙΖΑ παλμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι «δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις εποχές του 2015, που η χώρα παραλίγο να χρεωκοπήσει» και καλεί τους εκλογείς να δώσουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε από τις πρώτες του περιοδείες να χαρακτηρίσει τις Ευρωεκλογές ως ακόμη μία «εθνική κάλπη». «Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια», είναι το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο κ. Μητσοτάκης ενθαρρύνοντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και να βάλουν «τρίποντο» το βράδυ των Ευρωεκλογών. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μεταφέρει το πολιτικό του μήνυμα στους νέους και πάλι μέσω Tik Tok, διαμορφώνοντας αντίστοιχα τον πολιτικό του λόγο, και αφήνοντας ένα παράθυρο για το backstage του κυβερνητικού έργου. Πολλοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές τον ακολούθησαν: άλλοι πιο πετυχημένα, άλλοι απεικονίζοντας στο τόσο φρέσκο μέσο κοινωνικής δικτύωσης την προσπάθειά τους με παλαιοκομματικά στοιχεία και συμβολισμούς. Πάντως, σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να κάνει ένα «ρεζουμέ» των μεταρρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και να δώσει απαντήσεις με αναφορές σε έργο των μεγάλων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. (Κλιματική Κρίση και καταστροφές στη Θεσσαλία, προσφυγικό, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έναντι κοινών κρίσεων και προκλήσεων). 

«Ένα κίνημα γεννιέται» 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, εκφραστείς για πολλούς του «νέου» στην πολιτική, στέλνει το μήνυμα της αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις Ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να ακολουθήσει μία διαφορετική διαδικασία για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, περνώντας τους από προκριματικές εκλογές, με τα γνωστά παρατράγουδα (αποπομπή Παπανώτα - έντονη κριτική). «Η αναγέννηση της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας μας είναι στο χέρι σου» λέει ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνοντας μήνυμα συμμετοχής στις εκλογές. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό καλύτερο από το 17% των προηγούμενων Ευρωεκλογών. 

Και η Κουμουνδούρου επιλέγει να στείλει πολιτικό μήνυμα προτάσσοντας τη διαφορά της έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του χάσματος που φαίνεται να διαμορφώνεται με το ΠΑΣΟΚ, αν και δημοσκοπικά φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά από τους ψηφοφόρους να στείλουν μέσα από την κάλπη δύο μηνύματα: ένα μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών Μητσοτάκη, «τέλος στην αλαζονεία» και ένα μήνυμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε κοντά στο 20%», υποστηρίζει. Οι Ευρωεκλογές του 2024 θα είναι η πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα φέρει εξ' ολοκλήρου τη σφραγίδα του Στέφανου Κασσελάκη. 

Μέσα από τα social media ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο, από την τιμή της φέτας, μέχρι τις προσωπικές αναφορές, δείχνοντας το τελευταίο διάστημα έντονα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά. 

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ασυδοσία του Μητσοτάκη»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά από τους ψηφοφόρους να δυναμώσουν τη φωνή του ΠΑΣΟΚ και με ένα καλό, ενισχυμένο ποσοστό στις Ευρωεκλογές, η Χαριλάου Τρικούπη να σταθεί ισχυρή «απέναντι στην ασυδοσία του Μητσοτάκη». Ίσως, αυτή η στόχευση είναι ένα από τα λιγοστά πια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχοντας διατελέσει και ο ίδιος ευρωβουλευτής του κόμματος, στέλνει αισιόδοξο μήνυμα για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Άλλωστε, θετικά είναι και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. «Η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου της ΝΔ», διαμηνύει ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιλέγοντας την επίθεση στην κυβέρνηση.

To ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι έρχεται πλέον να διαδραματίσει ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια, το κράτος δικαίου. «Όσο η Νέα Δημοκρατία δεν νιώθει μία σοβαρή πολιτική απειλή, τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν για τον ελληνικό λαό, διότι πολύ απλά δεν θα έχει προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, την ακρίβεια. Για όλα θα υπάρχει η απάντηση του 41% και για αυτό ζητώ εδώ από την Κρήτη την ιδιαίτερη πατρίδα μου, να υπάρξει ένα διπλό μήνυμα αποδοκιμασίας, απέναντι σε ό,τι έχει συμβεί στον τόπο τον τελευταίο χρόνο» υπογραμμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης στις ομιλίες του. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέπεσε στον «πειρασμό» του Tik Tok, μόλις πρόσφατα, προβάλλοντας κυρίως στιγμιότυπο από την αποδοχή που χαίρει στις περιοδείες του. Μέσα από τα βίντεο αυτά μεταφέρει μήνυμα νίκης.