Πολιτικη & Οικονομια

Χαρίτσης: «Στις Ευρωεκλογές να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στις πολιτικές της Δεξιάς»

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Αριστεράς εν όψει 9ης Ιουνίου

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αλέξης Χαρίτσης: «Στις Ευρωεκλογές να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στις πολιτικές της Δεξιάς» - Η ομιλία του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς στην Αθήνα

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στο Θησείο το απόγευμα της Δευτέρας (3/6). Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τους υποψήφιους της Νέας Αριστεράς και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα θα κάνει την έκπληξη των Ευρωεκλογών.

«Πυρά» Χαρίτση κατά της κυβέρνησης

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτές οι εκλογές είναι βουβές. Οι πολίτες ασφυκτιούν. Δεν είναι βουβοί. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να φτάσουν ως την κάλπη. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να τους διαψεύσουν. Πρέπει στις Ευρωεκλογές να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στις πολιτικές της Δεξιάς» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο πρωθυπουργός εδώ και τρία χρόνια έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε πληθωριστική κρίση για να μη θίξει την ιερή αγελάδα της Δεξιάς, την ελεύθερη αγορά. Δηλαδή τα μονοπώλια. Και τώρα γράφει επιστολή για να ζητήσει από την ευρωπαία επίτροπο να κάνει κάτι για τις τιμολογήσεις προϊόντων. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. 1,8 δισ. τα κέρδη των τραπεζών για το 2023 μόνο από τις προμήθειες. Από τις προμήθειες που όλοι πληρώνουμε όταν κάνουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτός ο αριθμός είναι η εικόνα των εκλογών. Καταυλισμός εκτοπισμένων στη Ράφα βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό. Οι καμένες σκηνές με τα μικρά παιδιά. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. Η γενοκτονία είναι η λέξη των εκλογών. Μια λέξη που τα κυβερνητικά χείλη δεν τολμούν να ψελλίσουν.

»Ο χάρτης της Eurostat που δείχνει τους Έλληνες να εργάζονται τις περισσότερες ώρες απ’ όλους τους Ευρωπαίους και την ίδια στιγμή να έχουν το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η εικόνα των εκλογών. Για αυτά ψηφίζουμε την Κυριακή. Με αυτές τις εικόνες θα πάμε στην κάλπη όλοι και όλες μας. Στην κάλπη των Ευρωεκλογών, όπου πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ» επισήμανε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι: «Μας έχει εγκλωβίσει σε ένα μοντέλο "φτηνής ανάπτυξης": real estate, κατασκευές, τουρισμός και εστίαση. Ένα μοντέλο που πριν 15 χρόνια μας έβαλε σε μια τεράστια κρίση που πληρώσαμε και ακόμα πληρώνουμε ακριβά. Ειδικά οι πλέον ευάλωτοι. Ένα μοντέλο που δημιουργεί αποκλειστικά θέσεις εργασίας επισφαλείς, ελαστικές, με παρατεταμένο ωράριο και χωρίς δικαιώματα. Ένα μοντέλο που στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς και στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Και πρέπει να ξηλωθεί αυτή η εργασιακή πολιτική: που δημιουργεί νέους φτωχούς και αναπαράγει τις ανισότητες, που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που αποκλείει τους εργαζόμενους από την αναδιανομή του πλούτου παρά την προκλητική κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

»Είναι καθήκον μας, πολιτικό, κοινοβουλευτικό, αλλά και συνδικαλιστικό και κινηματικό, η καθολική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, το 35ωρο, η λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας. Το χρωστάμε στους νέους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι, στους part-time εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, στους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο επιστημονικό πρεκαριάτο, στους βιοπαλαιστές της καθημερινότητας, στους αόρατους εργάτες γης. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της Νέας Αριστεράς!»

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «η Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει» και πρόσθεσε: «Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει. Και πρέπει να φύγει για έναν ακόμα λόγο. Γιατί στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης την πιο ακραία ταξική, την πιο άδικη κοινωνικά πολιτική την έχει ασκήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμό τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Με τον πιο ύπουλο τρόπο. Τροφοδοτώντας σταθερά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

»Γιατί με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα από το ΦΠΑ, τον πλέον άδικο και βίαιο φόρο, αυξάνονται. Υπερφορολογώντας τους πλέον ευάλωτους, τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα. Γιατί με αυτό τον τρόπο, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, κερδοσκοπούν εις βάρος των νοικοκυριών, ολιγοπώλια, μεσάζοντες, ενεργειακές εταιρείες, σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.»

Βολές κατά Κασσελάκη

Παράλληλα, στο στόχαστρο του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης. «Για εμάς η Αριστερά δεν είναι σημεία ευκαιρίας. Είναι σχέση ζωής. Είναι άποψη, πίστη, όνειρο. Δεν υπάρχει Αριστερά που δίνει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους. Δεν υπάρχει απολιτίκ Αριστερά. Δεν υπάρχει Αριστερά που έχει στην ηγεσία της τα πρωτοπαλίκαρα του Καραμανλή και της Δεξιάς.

»Η Αριστερά είναι η παράταξη που έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις νικηφόρες μάχες για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τις ζωές των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Και σήμερα, πάλι, η κυριαρχία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη μπορεί να ανατραπεί μόνο με ένα αριστερό πρόγραμμα μεγάλων τομών που θα δώσει νέα πνοή στον προοδευτικό κόσμο. Αυτήν την πνοή δεν μπορεί να τη δώσει η lifestyle αντιπολίτευση του κ. Κασσελάκη. Μια αντιπολίτευση που είναι βολική για το σύστημα και τον κ. Μητσοτάκη! Αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης, θα έπρεπε να τον είχε εφεύρει ο κ. Μητσοτάκης! Αλλά πνοή δεν μπορεί να δώσει στον προοδευτικό κόσμο ούτε ο κ. Ανδρουλάκης που παραμένει προσκολλημένος σε ένα ξεπερασμένο πια παρελθόν και ασκεί μια αντιπολίτευση συντηρητική και παρωχημένη.

»Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι εδώ για να μείνει. Είναι εδώ για να πρωταγωνιστήσει. Θα συνεχίσουμε αυτή σπουδαία παράδοση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί τα στελέχη της Αριστεράς όποτε βρέθηκαν στον Ευρωκοινοβούλιο έδωσαν μεγάλες μάχες για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, την ειρήνη, το κράτος δικαίου. Η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε και κάνει τη διαφορά.»

Το στίγμα της Νέας Αριστεράς

Δίνοντας το στίγμα της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε: «Η Νέα Αριστερά θα είναι παρούσα σε κάθε μικρή και μεγάλη κίνηση. Με τις αξίες και την αξία της δικής μας Αριστεράς.

Για το χωρισμό κράτους-εκκλησίας.
Για τη δίκαιη φορολόγηση και την αναδιανομή των βαρών.
Για την ανάκτηση της δικαιοσύνης στους χώρους εργασίας.
Για μια δημοκρατική παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Για ίσα δικαιώματα για όλους και για όλες.
Για τη στέγη ως κοινωνικό δικαίωμα.
Για ποιοτική δημόσια παιδεία και υγεία.
Για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

»Η Νέα Αριστερά συντάσσεται και θα συντάσσεται με το διεθνές ρεύμα αμφισβήτησης που εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία. Με κάθε κατάληψη που έγινε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα. Με κάθε σύμβολο υπέρ του παλαιστινιακού αγώνα που επιδείχτηκε σε ποδοσφαιρικά γήπεδα και κινηματογραφικά φεστιβάλ. Με την κραυγή του Black Lives Matter. Με την οργή του metoo και του "φεμινισμού για το 99%"».

Ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ακόμα: «Είμαστε μια Αριστερά που έχει στόχο την πολιτική αλλαγή. Που θέλει να δει τη χώρα να κυβερνιέται από μια αριστερή κυβέρνηση. Από μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τολμηρών, ριζοσπαστικών προοδευτικών τομών και μεταρρυθμίσεων. Όταν το 2012 ξεκινούσαμε, πάλι από το 3%, συναντηθήκαμε στη διαδρομή αυτή με δυνάμεις και ανθρώπους από χώρους που στο παρελθόν είχαμε ακόμη και συγκρουστεί.

»Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος για να σχηματιστούν μεγάλες πλειοψηφίες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να νικήσουμε την Δεξιά και την Ακροδεξιά. Πλέον όμως διαθέτουμε και την απαραίτητη εμπειρία, ώστε να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Σύγκλιση δυνάμεων δε σημαίνει έκπτωση των προγραμματικών μας θέσεων. Δεν σημαίνει ανοχή σε συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη. Σημαίνει κοινός αγώνας και δημιουργική σύνθεση.»

«Η Νέα Αριστερά θα είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών»

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς κατέληξε, δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του προεκλογικού αγώνα.

«Την άνοιξη, αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις. Κάθε φορά από την αρχή» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι ευρωεκλογές πρέπει να είναι και θα είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να είναι και θα είναι η απαρχή μιας νέας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας. Η Νέα Αριστερά θα είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών. Η Νέα Αριστερά θα είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια την επόμενη μέρα για τη ζωή που μας αξίζει.

»Λίγες μέρες έμειναν. Δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα. Αυτές οι μέρες είναι οι πιο κρίσιμες. Να μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας. Να τους πείσουμε ότι το μήνυμα της Νέας Αριστεράς αξίζει να δικαιωθεί στην κάλπη. Ότι δεν είναι λύση η παραίτηση. Ότι δεν είναι λύση η αποστράτευση. Ότι λύση είναι η συγκρότηση ενός νέου συλλογικού "εμείς". Λύση είναι να δώσουμε φωνή στο
δίκιο των ανθρώπων. Και θα τα καταφέρουμε συντρόφισσες και σύντροφοι».