Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Γερουλάνος: Να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των δημοσίων ακινήτων που θεωρεί ότι έχει η ΕΤΑΔ

Η ανάρτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γερουλάνος: Να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των δημοσίων ακινήτων που θεωρεί ότι έχει η ΕΤΑΔ - Η ανάρτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Με νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει «να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των δημοσίων ακινήτων που θεωρεί ότι έχει η ΕΤΑΔ», όπως αναφέρει και στην ανάρτησή του ο Παύλος Γερουλάνος.

Η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου

Επιμένουμε: Να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των δημοσίων ακινήτων που θεωρεί ότι έχει η ΕΤΑΔ

Είναι 72.000 τα δημόσια ακίνητα που θεωρεί ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων (ΕΤΑΔ); Είναι 78.000; Πόσα από αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν; Τα μισά; Και πόσα από αυτά έχουν αξιολογηθεί; 2.500; 2.900; Αυτά είναι τα νούμερα που έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια τα στελέχη της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) και της ΕΤΑΔ. Αλλά κανείς τους δεν γνωρίζει. Αυτή είναι η αλήθεια, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την απάντηση στη Βουλή του Υφυπουργού Οικονομικών, κου Χάρη Θεοχάρη, σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου, στις 21 Μαΐου 2024: «Είναι προφανές, ότι οι αριθμοί 2.500, 36.000 ή 72.000 μπορεί να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Γιατί, η ουσία δεν είναι ο αριθμός των ακινήτων, αλλά ποια από αυτά τα ακίνητα είναι πραγματικά, ποια έχουν αξία, ποια μπορούν να αξιοποιηθούν, είναι αξιοποιήσιμα και ούτω καθ’ εξής. Είναι δεδομένο, ότι από αυτά τα 72.000 ακίνητα, θα βρεθούν, όπως φαίνεται, ότι αυτό μας δείχνει και το πιλοτικό που έχει ήδη διενεργηθεί, και ακίνητα με διπλοεγγραφές, θα βρεθούν και ακίνητα τα οποία είναι ανύπαρκτα ή, εν πάση περιπτώσει, διεκδικούμενα από Έλληνες πολίτες, μέσω διαδικασιών χρησικτησίας ή οτιδήποτε άλλο. Θα βρεθούν δηλαδή -και η όλη διαδικασία της καταγραφής αυτόν τον σκοπό έχει- και ακίνητα τα οποία νομίζουμε ότι τα έχουμε στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι υπαρκτά ή δεν είναι αξιοποιήσιμα».

Σε αντίθεση όμως με την Κυβέρνηση, εμείς πιστεύουμε ότι οι αριθμοί έχουν αξία – και στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε ποια είναι η βάση συζήτησης σε ένα μείζον ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας. Ταυτόχρονα, η διαφάνεια επιβάλλει οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουμε ποια είναι τα ακίνητα που το δημόσιο θεωρεί περιουσία του, ακόμα κι αν υπάρχει περίπτωση να «τα έχουμε στα χαρτιά» ή ακόμα κι αν 5 χρόνια ο σχετικός κατάλογος… εκκαθαρίζεται, χωρίς να γίνεται τίποτα.

Για εμάς, η διαχείριση της καταγεγραμμένης δημόσιας περιουσίας του Κράτους, μαζί με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που δεν αξιοποιούμε, τα κονδύλια που έρχονται από το εξωτερικό, το φορολογικό σύστημα και τον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες, αποτελούν τα βασικά εργαλεία διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου. Και εμείς στο ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, έχουμε καταγγείλει την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές με την ίδρυση της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) με τον Ν. 4389/2016, καθώς επίσης έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην αδιαφανή και άνευ λογοδοσίας και ελέγχου λειτουργία της ΕΕΣΥΠ. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ζητήσει και με σχετική πρόταση νόμου την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στη δημόσια περιουσία και την αξιοποίησή της σε όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και επειδή είναι απολύτως απίθανο να βγάλει κάποιος άκρη για το τι ισχύει για τα δημόσια ακίνητα, βασιζόμενος στις δηλώσεις των υπευθύνων, και εξίσου αδύνατο, να βρεθεί οποιοσδήποτε τέτοιος κατάλογος στο διαδικτυακό τόπο της ΕΤΑΔ, επιμένουμε και ρωτάμε με νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας:

«Ποια είναι τα δημόσια ακίνητα τα οποία η ΕΤΑΔ θεωρεί ότι ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της;

Παρακαλούμε, όπως μεταβιβάσετε στη Βουλή τον πλήρη κατάλογο με τα δημόσια ακίνητα τα οποία συγκαταλέγονται αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, καταπατημένα ή μη, αξιολογημένα ή μη».