Πολιτικη & Οικονομια

Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Prorata

H NΔ μπορεί να φτάσει το 36%

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δημοσκόπηση Prorata: Η ΝΔ φτάνει ως το 36,2%, πέρασε δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Υψηλό βαθμό ρευστότητας των επιλογών του εκλογικού σώματος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές καταγράφει η εταιρεία Prorata στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Attica. ιδικότερα, η ΝΔ πιάνει τον πήχη του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, η ανατροπή συνίσταται στο ότι δείνει το ΠΑΣΟΚ να περνά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 33.3% η εκλογική επιρροή της ΝΔ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3.9%. Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2.3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%.

Prorata: Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο. Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.

Prorata: Οι πολιτικοί αρχηγοί

Ως προς τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προσώπων, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%). Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%). Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (37%) δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Prorata: Επτά στους δέκα θα ψηφίσουν με γνώμονα το εσωτερικό της χώρας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμωνα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαικά ζητήματα.

Prorata: Το 44% θα ψηφίσει υποστηρικτικά σε κόμμα

Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.