Πολιτικη & Οικονομια

Το 50% του πληθωρισμού τροφίμων οφείλεται στο ελαιόλαδο

Τι ανέφερε ο Γ.Γ εμπορίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το 50% του πληθωρισμού τροφίμων οφείλεται στο ελαιόλαδο
© Unsplash / Dimitri Karastelev

Eλαιόλαδο: Ευθύνεται για το 50% του πληθωρισμού τροφίμων

Αύριο λήγει το μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής επιλεγμένων προϊόντων στα σουπερμάρκετ κατά 5%, καθώς το μέτρο αυτό έχει υπερκαλυφθεί από τα μέτρα του Μαρτίου που ουσιαστικά απαγορεύουν στους προμηθευτές, δηλαδή στις επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύουν προϊόντα την αγορά, να κάνουν οποιαδήποτε ανατίμηση, αν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν δυνατότητα να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις, είπε στο ΕΡΤNEWS ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Ελαιόλαδο: Πρόβλημα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία

«Όχι μόνο η Ελλάδα, το ίδιο πρόβλημα έχει και η Ισπανία, λιγότερο η Πορτογαλία και η Ιταλία, οι οποίες κάνουν μίξεις ελαιόλαδου με άλλα έλαια. Στην Ισπανία όμως και στην Ελλάδα, που αυτό δεν είναι στην κουλτούρα των δύο λαών, οι τιμές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στο ελαιόλαδο και θα είναι αυξημένες σίγουρα μέχρι να έχουμε στοιχεία για την επόμενη σοδιά» ανέφερε ο κύριος Αναγνωστόπουλος και πρόσθεσε «από το φθινόπωρο θα αρχίσουμε να βλέπουμε την διαφορά, διότι τότε θα έχουμε εικόνα από το πώς θα πάει η επόμενη σοδειά. Αυτόπροφανώς επηρεάζει τις τιμές του ελαιόλαδου, διότι πάντοτε οι τιμές του ελαιολάδου είναι χρηματιστηριακού τύπου σε διεθνές επίπεδο και επηρεάζεται πάρα πολύ το διεθνές εμπόριο».

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας ανέφερε: «Σχετικά με την μόνιμη ακρίβεια που παρατηρείται στις τιμές από το χωράφι στο ράφι, εδώ και πολλά χρόνια συζητείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο και φαίνεται να μην κάνει κανείς κάτι γι΄ αυτό. Το ερώτημα είναι μήπως τελικά όλο αυτό είναι απλώς μια θεωρία συνομωσίας, ότι δηλαδή από το χωράφι στο ράφι οι τιμές ακριβαίνουν υπερβολικά και ότι κάτι δεν πάει πάρα πολύ καλά.

Σίγουρα υπάρχουν φαινόμενα τα οποία είναι προβληματικά, δεν θα το αρνηθεί κανείς αυτό. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προϊόντα που καταναλώνουμε στο ράφι όταν φεύγουν από το χωράφι έχουν κάποια κόστη.

Πολλά από τα κόστη δεν είναι μόνο μεταφορικά, όπως πολλές φορές φανταζόμαστε, αλλά είναι κόστη τα οποία αφορούν στην τυποποίηση, στη διαλογή των προϊόντων, στην αποθήκευση των προϊόντων επί μακρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα έχουμε διαθέσιμα για πολλούς μήνες».

Ως παράδειγμα, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στην τιμή των μήλων. Όπως είπε: «Τα μήλα μαζεύονται τον Οκτώβριο, όμως μήλα καταναλώνουμε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο.

Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να μην έχουμε απλώς μήλα μόνο τον Οκτώβριο, άντε και τον Νοέμβριο χρειάζεται να κάποιος να τα αποθηκεύσει, χρειάζεται να υπάρχει τυποποίηση, χρειάζεται να υπάρχει υγειονομικός έλεγχος, χρειάζεται να πεταχτούν πολλά από αυτά και να καταλήξουν να γίνουν χυμοί.

Όλα αυτά προφανώς ενσωματώνονται στο κόστος και δεν θα διαφωνήσει βέβαια κανείς ότι σίγουρα υπάρχουν και προβληματικές περιοχές.

Υπάρχουν σημεία στα οποία και οι χονδρέμποροι και λιανέμποροι μπορεί να έχουν αυξημένα κέρδη, τα οποία ενδεχομένως δεν δικαιολογούνται από τις περιστάσεις, αλλά η αλήθεια είναι εκεί ότι θα πρέπει για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτή την εικόνα να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό και να μπορέσουμε να άρουμε όλα τα εμπόδια τα οποία υπάρχουν στην αγορά από το χωράφι στο ράφι, προκειμένου να μειωθεί κατά τι η ψαλίδα, αυτή όμως δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει γιατί όπως είπα και προηγουμένως, δυστυχώς υπάρχουν διάφορα στάδια επεξεργασίας των τροφίμων που φτάνουν στο χέρι μας στο ράφι και γι΄αυτό το λόγο όλα αυτά τα κόστη προφανώς είναι αυξημένα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.