- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σωτήρης Σέρμπος: Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσει την ανόρθωσή της
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στην ATHENS VOICE
Σωτήρης Σέρμπος: Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές 2024, τις προκλήσεις και τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης
Με λόγο απλό και μεστό ο Σωτήρης Σέρμπος έχει αναλύσει πολλάκις –στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες– τα «ταραγμένα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις προκλήσεις και τις εντάσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Σήμερα, ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εξηγεί στην ATHENS VOICE τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να βρεθεί ανάμεσα στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, διεκδικώντας την ψήφο των Ελλήνων –εντός και εκτός συνόρων– και μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σωτήρης Σέρμπος: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στην ATHENS VOICE
Στις Ευρωεκλογές οι πολίτες φαίνεται να ακούν πιο προσεκτικά τις θέσεις των υποψηφίων για τα μεγάλα διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα και να τις επιζητούν. Ο Σωτήρης Σέρμπος εξηγεί ότι ναι μεν οι εκλογείς εκτιμούν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των υποψηφίων, όμως ένα από τα κριτήρια επιλογής προ της κάλπης είναι συνήθως η δημοφιλία. «Ναι, είναι αλήθεια ότι οι εκλογείς ψηφίζουν δημοφιλή πρόσωπα, το είδαμε και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές και το πιθανότερο είναι ότι θα το δούμε και σε αυτές. Η δημοφιλία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ζητημάτων, αλλά προϋποθέτει και την ενδελεχή γνώση τους. Συνθήκη που απαιτεί το πάντρεμα δημοφιλίας και επιστημονικής κατάρτισης και μάλιστα με το προβάδισμα της δεύτερης. Προκειμένου οι εθνικοί μας εκπρόσωποι να είναι σε θέση να σταθούν στην Ευρώπη».
Ο Σωτήρης Σέρμπος θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές, αν και υπάρχει στην πολιτική σκηνή σε διάφορα πόστα. Είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία γιατί, όπως μας λέει, «η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική μου ταυτότητα ως υπέρμαχος του φιλελεύθερου πατριωτισμού που αφορά τη σύγκλιση πατριωτικών - κεντρώων δυνάμεων. Χωρίς να αφήνει περιθώρια για τον ψεύτικο και διαιρετικό λαϊκισμό. Μια ισορροπία που εκφράζεται από την παράταξη, αλλά και εμβληματικά από τον πρωθυπουργό προσωπικά. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον μυγιάγγιχτο μίζερο εθνικισμό της στασιμότητας και της μετάθεσης των προβλημάτων στις καλένδες, εκφράζεται με εξωστρέφεια. Επιζητώντας να επηρεάσει και την πορεία της ΕΕ με ενεργητικές κοινές ευρωπαϊκές πολίτικες στην άμυνα, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό κ.λπ. Τέλος, η ΝΔ είναι το κόμμα με την καθαρότερη φιλοευρωπαϊκή πολιτική και πρόγραμμα δράσης αναφορικά με την ΕΕ».
Σωτήρης Σέρμπος: «Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσει την ανόρθωσή της και να θέσει παρακαταθήκες για το μέλλον»
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής εκτιμά ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. «Παρά τις εθνικές ιδιομορφίες, τα κεντρικά ζητήματα είναι κοινά διότι η ΕΕ παραμένει μια ημιτελής ένωση και η εμβάθυνσή της θα επηρεάσει όλους (δημοσιονομική-τραπεζική ενοποίηση), και την Ελλάδα ακόμη περισσότερο (κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική). Ο ρόλος της Ελλάδας δεν θα είχε αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε περίπτωση Grexit και αν οι δυσμενέστατες συνέπειες της κρίσης που υπεστήκαμε είχαν λάβει καταστροφικές διαστάσεις, θέτοντας τη χώρα σε μόνιμο καθεστώς χρεωκοπίας και απομόνωσης. Εξέλιξη που μετά βεβαιότητας θα έθετε και ζητήματα εθνικής ασφάλειας».
Ο κ. Σέρμπος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα δεν ανήκε στην Ευρώπη «με όλα της τα ελαττώματα, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να ανήκει κάπου αλλού. Στο ζήτημα του στρατηγικού της προσανατολισμού, η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, πράγμα που αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης πλήρους ανεξάρτητης πολιτικής. Μάλιστα, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ακόμη και οι μεγάλες χώρες έχουν απολέσει την πλήρη ανεξαρτησία».
Πράγματι, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με πολλά και διαφορετικά προβλήματα, ξαφνικές κρίσεις που κάνουν πιο εμφανή τα ελαττώματά της. «Τα προβλήματα της ΕΕ είναι η πολυδιάσπαση σε 27 κράτη-μέλη που δυσχεραίνουν δραματικά τη λήψη αποφάσεων για κοινές πολίτικες, η δυσλειτουργικότητα από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που δυσχεραίνει την εφαρμογή τους και τέλος ο λιλιπούτιος προϋπολογισμός (1.2% του ΑΕΠ). Με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπουν να αναλάβει γενεές πανευρωπαϊκές δράσεις (άμυνα, υποδομές). Αυτά πλέον δημιουργούν δομικό ζήτημα καθώς ο κόσμος άλλαξε δραματικά και πλέον η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην αμυντική ομπρέλα των ΗΠΑ, τη ρωσική ενέργεια, αλλά ούτε και στη δοκιμαζόμενη γερμανική οικονομία στον ρόλο της ατμομηχανής όπως παλαιοτέρα. Επιπλέον, αντιμετωπίζει εντονότερο και συχνά ανορθόδοξο οικονομικό ανταγωνισμό από ΗΠΑ και Κίνα, ενώ το αμυντικό και ενεργειακό κόστος που θα αναλάβει παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού θα δοκιμάσουν το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική ειρήνη».
Ο Σωτήρης Σέρμπος εκτιμά ότι αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα «θα έχουν αντίκτυπο στην Ελλάδα που όμως έχοντας αλλάξει το οικονομικό της υπόδειγμα με στροφή στις εξαγωγές και δεδομένης της βοήθειας των τεράστιων ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, έχει μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσει την ανόρθωση της και να θέσει παρακαταθήκες για το μέλλον. Προσελκύοντας και ένα κύμα ξένων επενδύσεων μαζί με τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και λειτουργίας της δικαιοσύνης».
Σωτήρης Σέρμπος: «Ο λαϊκισμός έχει μερικώς απαξιώσει τον ρόλο της επιστημονικής κατάρτισης, της εμπειρίας και της εφαρμογής τους στην πολιτική»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας γρήγορα συνειδητοποιούμε πόσο λίγα γνωρίζει τελικά ο μέσος Έλληνας για την Ευρώπη και δη για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ευρωβουλευτές της. «Ναι, η γνώση του μέσου πολίτη για το πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι περιορισμένη, ρηχή και ενστικτώδης, και αυτό δεν ευνοεί την επιλογή υποψηφίων με την κατάλληλη κατάρτιση που θα κάνουν τη διαφορά. Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, κρίσιμο παραμένει εάν και κατά πόσο εκπαιδεύεται τα χρόνια που προηγούνται των εκλογών για το τι είναι όλο αυτό και πόσο άμεσα τον αφορά ως Έλληνα και Ευρωπαίο. Δεν είναι αστείο αλλά σοβαρό, δεν είναι ελαφρύ αλλά βαρύ. Ο ευρωβουλευτής, πέρα από διεθνοπολιτικό αισθητήριο απαιτείται να κατέχει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ. Έτσι ώστε να έχει αποτελεσματικές παρεμβάσεις και να πληροφορεί την εγχώρια κοινή γνώμη και τους θεσμούς προκειμένου η εθνική πολιτική να είναι επαρκώς εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι άτοπη (π.χ. παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές που προσκρούουν στο δίκαιο ανταγωνισμού)».
Συμφωνούμε ότι λέξη κλειδί αποτελεί η εκπαίδευση. Πώς, όμως, έχει εξηγήσει ο ίδιος ο Σωτήρης Σέρμπος στον 7χρονο γιο του, Νεκτάριο, την υποψηφιότητα του στις Ευρωεκλογές; «Είμαι μπαμπάς που πάντα βρίσκω και περνάω ποιοτικό χρόνο με τον Νεκτάριο. Η Ευαγγελία φρόντισε να τον προϊδεάσει για τον χρόνο που δεν θα έχει μαζί μου για κάποιο διάστημα. Δεν έχει ανησυχία ή άγχος διότι γνώριζε και όταν τα παιδιά γνωρίζουν ανησυχούν λιγότερο. Μάλιστα ήμασταν όλοι μαζί στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου. Ο γιος μας από τριών ετών με παρακολουθούσε στην τηλεόραση και μου μιλούσε νομίζοντας ότι τον ακούω. Με ανησυχούσε όταν έπαιζαν σκηνές πολέμου διότι αυτό τον τρόμαζε. Μια φορά στο νηπιαγωγείο για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου γύρισε και είπε "θα σας φέρω τον μπαμπά μου να σας μιλήσει για τους πολέμους. Τα λέει στην τηλεόραση κι έχει γράψει και βιβλίο". Του έχω υποσχεθεί πως θα επιστρέψω στο δημοτικό αυτή τη φορά για να τους μιλήσω για το δεύτερο σπίτι μας. Την Ευρώπη».
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής δηλώνει έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση που κοντοζυγώνει. Του ζητήσαμε να συμπυκνώσει σε λίγες φράσεις τους λόγους για τους οποίους προτείνει στους εκλογείς να τον ψηφίσουν. «Έχω την επιστημονική κατάρτιση, αλλά και τη συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμοσμένη πολιτική στη διεθνή διπλωματία για να είμαι στην Ευρωβουλή. Υπηρετώντας ενεργητικά τόσο το εθνικό όσο και το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον. Ευρύτερα, ο λαϊκισμός έχει μερικώς απαξιώσει τον ρόλο της επιστημονικής κατάρτισης, της εμπειρίας και της εφαρμογής τους στην πολιτική. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί στην Ελλάδα ώστε η πολιτική κουλτούρα μας να συγκλίνει με την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη θεώρηση. Έτσι ώστε να μετατρέψουμε την ελπίδα σε ιστορία».
* Ο Σωτήρης Σέρμπος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.