Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 22 - 29 Μαΐου 2024

625 ακτές της χώρας μας έλαβαν φέτος την πολυδιαφημισμένη «Γαλάζια Σημαία»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 918
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 22 -  Μαΐου 2024
© Eurokinissi

Τα νέα της εβδομάδας 22 - 29 Μαΐου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

100 άτομα διέμεναν σε 40 τ.μ., με ένα σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό την ημέρα, κοιμόντουσαν στο πάτωμα χωρίς κουβέρτα, ενώ υπήρχε μόνο μία τουαλέτα χωρίς ντους. Αυτή είναι μια συνοπτική περιγραφή της κατάστασης στο κολαστήριο της Μόριας την περίοδο 2017-2018 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε τη χώρα μας. «Απάνθρωπες και εξευτελιστικές» χαρακτήρισε τις συνθήκες το δικαστήριο.

67 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι διέμεναν εκείνη την εποχή στο ΚΥΤ (hotspot) στη Μόρια της Λέσβου, προσέφυγαν στο δικαστήριο περιγράφοντας τριτοκοσμικές καταστάσεις.

7.214 άτομα διέμεναν στο ΚΥΤ τον Ιούνιο του 2017 και ενώ η χωρητικότητα ήταν 2.100-3.100 άτομα.

9.000 άτομα διέμεναν στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2018. «Ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα και τη θρησκεία τους, όλοι είναι άνθρωποι και πάνω απ’ όλα υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωνε το 2016 ο Αλέξης Τσίπρας, όταν μετά από πυρκαγιά είχαν βρει τραγικό θάνατο δύο άτομα.


16% των ερωτηθέντων σε έρευνα της GPO με ερώτημα «ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών» επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.

13,4% επιλέγει τον Νίκο Ανδρουλάκη, 10,5% τον Στέφανο Κασσελάκη και 5,4% τον Χάρη Δούκα.

45,1% δηλώνει δεν ξέρω - δεν απαντώ.

31,3% λαμβάνει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Αρβανίτης και βρίσκεται πρώτος στη λίστα.

26,1% είναι το αντίστοιχο ποσοστό προτίμησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τον πρώτο Νίκο Παπανδρέου.

33,4% είναι η εκτίμηση της GPO για το ποσοστό της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

15,8% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ

13,2% η εκτίμηση για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.


95-80 κέρδισε ο Παναθηναϊκός τη Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague. Το σκόρ θα ήταν 95-77 αλλά ο Μούσα της Ρεάλ αποφάσισε ότι ήταν σοφό να εκτελέσει τρίποντο 3’’ πριν την επίσημη λήξη και ενώ όλοι οι άλλοι πάκτες είτε πανηγύριζαν είτε έκλαιγαν, ενώ στο γήπεδο είχαν μπει και καμιά 50αριά νοματαίοι.

7 αστέρια θα έχει ραμμένα στη φανέλα του ο Παναθηναϊκός την επόμενη σεζόν. Όσοι και οι τίτλοι της Euroleague που έχει κατακτήσει.


97 λεπτά χρειάστηκαν στον Παναθηναϊκό για να σκοράρει εναντίον του Άρη στο Κύπελλο Ελλάδος. Ο Βαγιαννίδης έβαλε το buzzer beater και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το 20ό κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του.


144,9 δισ. ευρώ ήταν οι συνολικές καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες στο τέλος Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται στα τάρταρα και επιπλέον παρά το ότι η αντιπολίτευση σκίζει τα ρούχα της ότι ο μισθός δεν φτάνει για να βγει ούτε το πρώτο δεκαπενθήμερο.

35,5 δισ. ευρώ έχουν αποταμιεύσει τα νοικοκυριά από το 2019, που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Στα νοικοκυριά δεν συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι billionaires, οι οποίοι έχουν εξειδικευμένους συνεργάτες για την τοποθέτηση των αποταμιεύσεων τους. Εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι π.χ. ο Λάτσης βάζει τα λεφτά του στον τόκο σε λογαριασμό ταμιευτηρίου.

46 δισ. ευρώ έχουν αποταμιεύσει τα νοικοκυριά από τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν βρεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017.


36% χαμηλότερα ήταν τα έσοδα των δύο διυλιστηρίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Motor Oil και ΕΛΠΕ), το 2023.

1,4 δισ. ευρώ είχαν αποδώσει οι δύο εταιρείες στο Δημόσιο για τη χρήση του 2022. Στο ποσό συνυπολογίζονται ο φόρος, ο φόρος υπερκερδών και η προκαταβολή φόρου. Με δεδομένη τη μείωση των εσόδων, δεν υπάρχουν πλέον υπερκέρδη για να φορολογηθούν, όπως προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

1,6 δισ. ευρώ θα είναι η απώλεια εσόδων από τη μείωση του ΕΦΚ σε βενζίνη-πετρέλαιο (εξαιρείται το θέρμανσης).


30.000 έως 40.000 εργάτες αναμένεται να υποδεχθεί η Αλβανία από τις Φιλιππίνες το επόμενο έτος, καθώς έχει τεράστιο πρόβλημα εργατικού δυναμικού.

24.590 άδειες εργασίας είχαν εκδοθεί το διάστημα 2019-2023 από το Υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας. Οι εργάτες που προσέλκυσε προέρχονταν από Τουρκία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Ινδία και Ιταλία.


3 ημέρες προθεσμία έδωσε η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να ενημερώσουν την πλατφόρμα σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων για λόγους πυροπροστασίας. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 27 Μαΐου και η προθεσμία λήγει 31 Μαΐου. Επιτελικό κράτος στα καλύτερά του.

1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες αφορά η συγκεκριμένη υποχρέωση. Μεταξύ τους και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν. Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το αν θα δοθεί παράταση ή θα ανασταλεί εντελώς για φέτος η υποχρέωση. Αυτό σημαίνει «είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο».


15 ετών έφυγε από τη ζωή το 2006 ο Ιταλός έφηβος Κάρλο Ακούτις, χτυπημένος από τη λευχαιμία, και την περασμένη εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος του απένειμε τον τίτλο του Αγίου. Πρόκειται για τον πρώτο Άγιο της γενιάς των Millenials.


625 ακτές της χώρας μας έλαβαν φέτος την πολυδιαφημισμένη «Γαλάζια Σημαία».

15% των βραβευμένων ακτών διεθνώς βρίσκονται στην Ελλάδα, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μεταξύ 52 χωρών.

104 σημαίες έλαβε η Χαλκιδική και βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των νομών της χώρας μας.

146 σημαίες έλαβε η Κρήτη και βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας μας.

4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη βραβεύτηκαν σε όλον τον κόσμο από τη Διεθνή Επιτροπή Blue Flag.


Verba Volant

Ιφιγένεια Μουμτζή

«Αυτά είναι μεικτά, άρα καθαρά 4.000 ευρώ τον μήνα. Το φορολογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να δημιουργήσει μια μεσαία τάξη που θα υπάρχουν αυτά τα εισοδήματα».
-Βάλε και τις πορτοκαλιές που είναι κοντά στο ρέμα, χαλάλι του.
-Πατέρα, βάλε άλλες 100, ο νιος είναι λεβέντης.

Θανάσης Ευθυμιάδης

«Δεν δικαιούμαι να φάω κάτι, αν δεν έχω την ψυχική και σωματική δύναμη να το κοιτάξω πρώτα στα μάτια».
Ολόκληρη την εβδομάδα κοιτούσα επίμονα μια σακούλα βλήτα, ένα κομμάτι γραβιέρα και κάτι ροδάκινα. Μάτια δεν βρήκα. Τελικά την έβγαλα όλες τις μέρες με αυγά μάτια.

Χρυσηίδα Δημουλίδου

«Πρόσφατα άλλαξα όλες τις ασφάλειες του ηλεκτρικού πίνακα του σπιτιού και από τότε ο φούρνος της ηλεκτρικής μου κουζίνας, μόλις την ανάβω, πέφτει η γενική ασφάλεια. Τα μάτια του όμως λειτουργούν κανονικά. Τι μπορεί να φταίει;»
Κυρία Χρυσηίς μου (sic). Πρωτίστως μην τρώτε τίποτα, αν δεν έχετε την ψυχική και σωματική δύναμη να κοιτάξετε τα μάτια (της κουζίνας). Επίσης, μην εμπιστεύεστε τις ασφάλειες που είναι φτιαγμένες από τη ΝΤΠ. The truth is out there.

Γρηγόρης Πετράκος

«Εταιρείες που δουλεύουν για το ΝΑΤΟ ψεκάζουν (σ.σ. αφρικανική σκόνη) με αεροσκάφη».
Οι σκοποί «κάποιων» που θέλουν να μας καταστρέψουν για τους «γνωστούς λόγους», φανερώθηκαν από τη διεισδυτική ματιά του φιναλίστ του Fame Story. Μεταξύ άλλων οι ψεκασμοί ευθύνονται και για τη βλάβη στα μάτια (της κουζίνας) της κυρίας Χρυσηίδας.

Άρης Σπηλιωτόπουλος

«Στη Χαμάς υπάρχουν ακραίοι και μη ακραίοι τρομοκράτες»
Οι δεύτεροι είναι καλά παιδιά. Ίσως να έριξαν κάτι στο ποτό τους (κανένα κάπταγκον) και τους παρέσυραν. Άλλωστε, τι κακό έχουν οι τρομοκράτες; «Εξαρτάται από ποια πλευρά βρίσκεσαι» όπως έχει πει και μια ψυχή.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.