Πολιτικη & Οικονομια

Επιστολική ψήφος: Εκπνέει η προθεσμία αποστολής του ασφαλισμένου ψηφοδελτίου

Πώς μπορείτε να την ταχυδρομήσετε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024 Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής
Ευρωεκλογές 2024 Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής © ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρωεκλογές 2024: Ποια είναι η προθεσμία αποστολής της επιστολικής ψήφου - Πώς μπορείτε να την ταχυδρομήσετε

Αντίστροφα μέτρηση για τους πολίτες που θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου αφού σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00. Αν είστε στην Ελλάδα, και επιλέξετε να αποστείλετε τον φάκελο από τον χώρο σας καλώντας υπάλληλο ταχυδρομικής εταιρείας, η καταληκτική ημερομηνία αποστολής είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024. Σε περίπτωση που προσέλθετε σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας για να παραδώσετε τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, η καταληκτική ημερομηνία είναι η Τρίτη 4 Ιουνίου 2024. 

Θα λάβετε επιβεβαίωση ότι η επιστολική ψήφος σας έχει παραληφθεί στα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο φάκελός σας δεν παραληφθεί, τότε θα ειδοποιηθείτε στα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε δηλώσει και θα μπορείτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα με φυσική παρουσία στο εκλογικό σας τμήμα από τις 11:00 έως τις 19:00 την ημέρα των Ευρωεκλογών. Μπορείτε να επισκεφτείτε την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών για να εντοπίσετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορείτε να ψηφίσετε.

Επιστολική ψήφος: Πώς είναι το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι ενιαίο, μία σελίδα διπλής όψης και όχι ο γνωστός "πάκος" με τις λίστες υποψηφίων του κάθε συνδυασμού. Στην πρώτη όψη του ψηφοδελτίου υπάρχουν οι 31 συνδυασμοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό δίπλα στον συνδυασμό της προτίμησής του. Για να ψηφίσουν λευκό, βάζουν σταυρό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο "Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω. Ψηφίζω λευκό." ή δεν θα επιλέξετε κανέναν συνδυασμό.

Στην πίσω όψη του ψηφοδελτίου, σε ένα μεγάλο τετράγωνο, περιέχονται 42 μικρότερα τετράγωνα, αριθμημένα από το 1 έως το 42 , που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα. Για να επιλέξει έναν/μία υποψήφιο/α του συνδυασμού προτίμησής του, πρέπει να επιλέξει τον αριθμό που του/της αντιστοιχεί, όπως αναγράφεται στο έντυπο οδηγιών που περιέχεται στον φάκελο με το εκλογικό υλικό που θα λάβει. Μπορεί να ψηφίσει από 0 έως 4 υποψήφιους Ευρωβουλευτές ενός συνδυασμού.

Τέλος, κάτω από το τετράγωνο με τους 42 αριθμούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο δηλώνει τον αριθμό υποψήφιων Ευρωβουλευτών που έχετε ψηφίσει, δηλαδή από 0 έως 4. Αν αφήσει κενό το ειδικό πλαίσιο ή αν επιλέξετε περισσότερους από 4 υποψηφίους, τότε η ψήφος θα ληφθεί υπόψη υπέρ του συνδυασμού που επιλέξει, πλην όμως κανένας σταυρός προτίμησης δεν θα ληφθεί υπόψη.

Τι γίνεται αν ταχυδρομήσω κατά λάθος την επιστολική ψήφο σε λάθος διεύθυνση;

Η διεύθυνση αποστολής είναι προσυμπληρωμένη πάνω στον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου.

Μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία αν έχω εγγραφεί στην επιστολική ψήφο;

Σε περίπτωση που η επιστολική ψήφος σας δεν παραληφθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή έως το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό σας τμήμα θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα σας επιτρέψει να ψηφίσετε με φυσική παρουσία εκεί την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 7.00μμ.


Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον η επιστολική ψήφος σας παραληφθεί έγκαιρα, αυτονοήτως δεν θα μπορέσετε να ψηφίσετε και με φυσική παρουσία την ημέρα των Ευρωεκλογών

Επιστολική ψήφος: Πότε θεωρούνται άκυρα τα ψηφοδέλτια

Άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια: που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός, που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός, που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου, που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις, που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας, οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.

Τους φακέλους στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων στην Ελλάδα, θα παραλάβει η αρμόδια Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου. Θα τοποθετηθούν σε ειδική κάλπη φύλαξης, η οποία φυλάσσεται διαρκώς.
Την ημέρα διενέργειας των Ευρωεκλογών, οι ειδικές κάλπες φύλαξης θα παραδοθούν στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας.

Στις 19:00, οι κάλπες ψηφοφορίας θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.