Πολιτικη & Οικονομια

Έτοιμες οι ομάδες!

Το «τάξις και ηθική» ας το αφήσουμε ως ατάκα στον Βασ.Αυλωνίτη...

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μεταγραφική περίοδος, για τα κόμματα όχι για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, έληξε. Τα ψηφοδέλτια που καταρτίστηκαν στο παρά πέντε της προθεσμίας υποβολής τους θα είναι τώρα το βασικό εργαλείο των κομμάτων στην πορεία προς τις κάλπες. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη πρόσωπα και καταστάσεις που είτε μιας διασκέδασαν είτε μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό.

Στην πραγματικότητα, τα κόμματα επιχείρησαν ανοίγματα για την εξυπηρέτηση των εκλογικών τους στόχων, και λιγότερο στη βάση προγραμμάτων και αρχών, που άλλωστε απουσιάζουν εντελώς από την προεκλογική ατζέντα των πολιτικών σχηματισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πόρτα στη Ραχήλ Μακρή για να στοχεύσει αυτοδυναμία, η ΝΔ βάζει τον Β. Οικονόμου στο Επικρατείας μήπως και κάνει την ανατροπή στα δημοσκοπικά προγνωστικά. Τα μικρότερα κόμματα στοχεύουν στην απροσδόκητα προνομιούχα τρίτη θέση, ώστε να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στα μετεκλογικά πράγματα. Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, δίνουν μάχη να αφήσουν πίσω τους τη Χρυσή Αυτή, ενώ οι ΑΝΕΛ δεινοπαθούν να περάσουν το 3% και ο ΓΑΠ ψάχνεται επίσης.

Εντύπωση προκαλούν και οι αντιδράσεις για το άλμα της Άτζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Μετά από δύο και βάλε χρόνια συγκυβέρνησης, οι διαφορές σε θέσεις και πρακτικές ανάμεσα στα δύο κόμματα μίκρυναν δραματικά. Η περίπτωση Γκερέκου δείχνει αυτό που υφίσταται σε μεγάλη κλίμακα το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ: οι διαρροές ψηφοφόρων αποτελούν αυτή τη στιγμή μείζον πρόβλημα για τον κ. Βενιζέλο.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι πως με τις συνθέσεις των ψηφοδελτίων και τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής διαγράφεται μεγάλη η πιθανότητα στη νέα Βουλή οι ανεξάρτητοι να είναι ακόμα μεγαλύτερη -και ανεξέλεγκτη- ομάδα. Επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύσει τους συνεργαζόμενους υποψηφίους πως εάν διαφοροποιηθούν να παραδώσουν την έδρα στο κόμμα, αλλά αυτό δεn σημαίνει ότι θα τηρηθεί από ορισμένους «ανυπότακτους Γαλάτες». Ο φόβος απωλειών σε κρίσιμες δοκιμασίες στη νέα, μετεκλογική Βουλή φωλιάζει στα επιτελεία κυρίως των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Και αντί επιλόγου: ας μη γίνεται λόγος για αρχές και ηθική στις περισσότερες των μεταγραφών υποψηφίων σε όλο το εύρος του κομματικού φάσματος. Το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα δεν θα μπορούσε να αντιδράσει διαφοφετικά - πάντα με φωτεινές αλλά λίγες εξαιρέσεις. Το «τάξις και ηθική» ας το αφήσουμε ως ατάκα στον Βασ. Αυλωνίτη...