Πολιτικη & Οικονομια

Μαρία Σπυράκη: Περιοδεύω στην Ελλάδα έχοντας τη δουλειά μου στις αποσκευές μου

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της ΝΔ μιλά στην ATHENS VOICE

Τόνια Ζαραβέλα
ΤΕΥΧΟΣ 918
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρίας Σπυράκη - Ευρωεκλογές 2024: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE - Οι περιοδείες, η υπόσχεση και η εμπλοκή των νέων στα κοινά

Η Μαρία Σπυράκη διεκδικεί την επανεκλογή της στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μαζί της στα συνεχή ταξίδια ανά την Ελλάδα παίρνει ως αποσκευές τη δουλειά της και το έργο που παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο. Συζητά καθημερινά με εκατοντάδες πολίτες, όμως, τις πιο δύσκολες, τις πιο επίμονες ερωτήσεις για τον ρόλο ενός ευρωβουλευτή τις δέχεται από τα έφηβα παιδιά της.

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, εκτιμά ότι η κάλπη των Ευρωεκλογών δεν θα καθορίσει απλά ποιοι θα είναι οι 21 νέοι ευρωβουλευτές της Ελλάδας, αλλά και το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας. «Οι πολλοί θα αποφασίσουν αν μπορούμε να συνεχίσουμε σε ήρεμα νερά ή θα ξαναπεράσουμε στη ζώνη των αναταράξεων. Μία ακόμη πρωτιά της ΝΔ στις Ευρωεκλογές θα σήμανε σταθερότητα, προβλεψιμότητα, πρόοδο, διορθώσεις σε λάθη και παραλείψεις και πολλή δουλειά ακόμη για την κυβέρνηση, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

H Μαρία Σπυράκη διεκδικεί στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου την επανεκλογή της

Μαρία Σπυράκη: «Η υπόσχεση που δίνω στους πολίτες για τις Ευρωεκλογές 2024»

Οι περιοδείες της στην Ελλάδα δεν έχουν αναγνωριστικό χαρακτήρα, ούτε αποτελούν μια απλή παρουσίαση των θέσεών της. Η Μαρία Σπυράκη καλείται καθημερινά να επιχειρηματολογήσει για τα πεπραγμένα της, να ακούσει την κριτική των πολιτών, τα παράπονά τους και να αφουγκραστεί τις αγωνίες των κατοίκων των μεγάλων πόλεων και των χωριών για την ακρίβεια, την αγροτική παραγωγή και την ποιότητα της ζωής.

Όπως εξηγεί, «όλες οι παράμετροι της ζωής μας από τις τιμές στο ράφι μέχρι τα έργα υποδομών, από την ποιότητα του νερού και του αέρα μέχρι την προστασία του καταναλωτή, από τη φύλαξη των συνόρων μας από τους εμπόρους ελπίδας που φέρνουν μετανάστες στην πόρτα μας μέχρι την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας, όλα έχουν ισχυρή ευρωπαϊκή υπογραφή. Περιόδευσα ήδη δυο φορές σε όλη την Ελλάδα, συνάντησα εκατοντάδες πολίτες και φορείς, με τη δουλειά μου στις αποσκευές μου. Αξιολογήθηκα πρώτη σε κοινοβουλευτική επιρροή από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές στον δείκτη BCW, στη θέση 112 του συνόλου των 705 ευρωβουλευτών, με δεύτερο τον Δημήτρη Παπαδημούλη στη θέση 218.

Αν μπορώ να υποσχεθώ κάτι στους πολίτες που με κρίνουν είναι εντατική δουλειά για την Κοινή Αμυντική Πολιτική, που θα περάσει και από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας όπου εργάζομαι, και μάχη για δραστική περικοπή της γραφειοκρατίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στόχος μου είναι εκτός από την ενέργεια, το κλίμα και την ασφάλεια των τροφίμων, εφόσον μου δοθεί η ευκαιρία, να ασχοληθώ και με την ΚΑΠ. Η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια στην ΕΕ είναι το νέο μεγάλο στοίχημα».

«Διαβάζοντας» τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πρόσωπα, κάποια «νεοφερμένα» στην πολιτική, θα βρίσκονται ανάμεσα στους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές της επόμενης 5ετίας. Ποια συμβουλή θα τους έδινε η Μαρία Σπυράκη ως εμπειρότερη; «Η συμβουλή που φέρεται να έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι πως “η πολιτική δεν γίνεται με συμβουλές”. Είναι, ωστόσο, απολύτως απαραίτητο να ξέρουμε ποια ακριβώς δουλειά κάνουν οι ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές κάνουν κοινοβουλευτικό έλεγχο σε θέματα αρμοδιότητας της ΕΕ. Για παράδειγμα, οι μισθοί, οι συντάξεις, η φορολογική πολιτική είναι εθνικές αρμοδιότητες, άρα δεν είναι θέματα στα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αρμοδιότητα. Επίσης, ευτυχώς για όλους μας, τα δικαιώματα των γυναικών είναι απολύτως κατοχυρωμένα σε επίπεδο ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι από τους πρώτους θεσμούς που κύρωσαν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία μας από τη βία. Ακόμα και οι ίσες αμοιβές ανδρών - γυναικών θεσμοθετήθηκαν πλέον ως νομοθεσία της ΕΕ. Στην εφαρμογή πάσχουμε».

 «Οι ευρωβουλευτές, όσοι από εμάς έχουν την εξειδίκευση και την πολιτική επιρροή, καλούνται να εισηγηθούν Κανονισμούς ή και Οδηγίες, δηλαδή νομοθεσία που εφαρμόζεται σε 450 εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ, είτε άμεσα μόλις ψηφιστεί εάν πρόκειται για Κανονισμό, είτε σε 24 μήνες εάν πρόκειται για Οδηγία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θεσμικά συννομοθέτης στην ΕΕ και μοιράζεται αυτήν την αρμοδιότητα με το Συμβούλιο των υπουργών, με την Κομισιόν να έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και να αναλαμβάνει ρόλο “τίμιου μεσολαβητή” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι χώρος ακτιβισμού ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός από τους ευρωβουλευτές και αυτό πρέπει να γίνει σαφές πριν πάμε στις κάλπες».

Η Μαρία Σπυράκη μιλά για την ανάγκη οι νέοι να ασχοληθούν με την πολιτική

Μαρία Σπυράκη: Να πείσουμε τους νέους να εμπλακούν στα κοινά

Μέσα από τα μάτια των παιδιών της η Μαρία Σπυράκη βλέπει μια διαφορετική οπτική για την πολιτική και δηλώνει ότι υπάρχει ένας ισχυρός πολιτικός λόγος για να πείσουμε τους νέους να εμπλακούν στα κοινά. «Το 2028 θα ξεκινήσουμε να αποπληρώνουμε το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δανειστήκαμε ως ΕΕ στο όνομα των παιδιών μας για να σώσουμε την οικονομία μας. Έχουμε χρέος να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να επιλέξουν τον τρόπο που θα εκφραστούν πολιτικά. Να διαλέξουν τους εκπροσώπους τους και να πάρουν την ευθύνη της επιλογής τους».

«Με τα παιδιά μου είμαστε μαζί στις Βρυξέλλες και πολλές φορές καλούμαι να απαντήσω σε απορίες που σχετίζονται με τις συνεδριάσεις, τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τη νομοθεσία. “Πάλι θα αργήσεις”, λένε και οι δύο… Βλέπουν βίντεο στο TikTok, σχολιάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη “γιατί έχει πλάκα”, όπως λένε, και παίρνουν ιδέες. Ας πούμε η κόρη μου θέλει να υιοθετήσουμε σκυλάκο μετά το σουξέ του Πίνατ, ιδέα η οποία με κάνει να τρέμω ως μαμά σε διαμέρισμα... Όσο εισέρχονται σιγά σιγά στον κόσμο των ενηλίκων –σε λίγο μπαίνουν στα 17– τόσο επιχειρώ να τους εξηγήσω ότι τίποτα στην καθημερινότητά τους δεν είναι αυτονόητο. Οι μετακινήσεις χωρίς σύνορα, οι ευκαιρίες του Erasmus, η υποχρεωτικά πλέον παρεχόμενη εργασιακή εμπειρία μετά την αποφοίτηση με ευρωπαϊκούς πόρους, η δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν παντού στην Ευρώπη, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους χωρίς εμπόδια», καταλήγει η Μαρία Σπυράκη και επιμένει ότι η Ευρώπη διαδραματίζει για όλους μας καθημερινά έναν σπουδαίο ρόλο.   

*Η Μαρία Σπυράκη είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία.