Πολιτικη & Οικονομια

Τι θέλει να κρύψει ο Κασσελάκης;

Δεν ξέρω αν θέλει να το κρύψει από μυστικοπάθεια ή αυτοσυντήρηση, δεν ξέρω αν είναι κάτι επιλήψιμο ή όχι αλλά σίγουρα κάτι θέλει να κρύψει

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για την άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να αποκαλύψει τα περιουσιακά του στοιχεία

Αν κάποιος με ρωτήσει «τι έκανες χθες το βράδυ» και δεν απαντήσω είναι επειδή θέλω να κρύψω τι έκανα χθες το βράδυ ή επειδή θέλω να κρύψω ότι δεν έκανα τίποτα. Εννοείται ότι μπορεί δικαίως να θέλω να το κρύψω και να έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι η απροθυμία μου να απαντήσω σημαίνει ότι θέλω κάτι να κρατήσω κρυφό. Κι αυτό ισχύει πάντα και για όλους. Όταν κάποιος αποφεύγει να απαντήσει σε μια ερώτηση είναι επειδή έχει κάτι να κρύψει. Μπορεί να έχει δίκιο, μπορεί να έχει άδικο, μπορεί αυτό το κάτι να είναι πραγματικά σημαντικό και η αποκάλυψη του να τον φέρει σε δύσκολη θέση, μπορεί να είναι εντελώς ασήμαντο και αδιάφορο, αλλά αυτό το κάτι υπάρχει.

Η απροθυμία του Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του, να αποκαλύψει την περιουσιακή του κατάσταση και την επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση. Κάτι δεν θέλει να μαθευτεί. Διαφορετικά, ακόμα κι αν απέχουμε από το περιθώριο που έχει για την κατάθεση του πόθεν έσχες θα είχε σπεύσει να το καταθέσει.

Με την κατάθεση θα έδιωχνε κάθε σκιά και θα έδειχνε ότι η διαφάνεια την οποία διαρκώς επικαλείται είναι αληθινή και όχι απλώς μια λέξη-καραμέλα την οποία πιπιλάει μπας και τον πιστέψει κανείς. Κι αν η κατάθεση είναι αδύνατη επειδή το ελληνικό κράτος είναι αστείο και η πλατφόρμα παραμένει κλειστή μπορεί κάλλιστα να το δημοσιοποιήσει ώστε να διώξει κάθε σκιά. Να συνεχίσει δηλαδή στο μονοπάτι της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας που τόσο του αρέσει.

Πόσο διάφανος μπορεί να είναι ένας πολιτικός ο οποίος, παρότι η άρνηση του να αποκαλύψει τα περιουσιακά του στοιχεία δημιουργεί συζητήσεις, όχι μόνο δεν καταθέτει το πόθεν έσχες του, όχι μόνο δεν ενημερώνει για τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και εκνευρίζεται κάθε φορά που κάποιος δημοσιογράφος τον ρωτά σχετικώς; Πόσο διάφανος μπορεί να είναι κάποιος που τη μια μέρα δεσμεύεται να καταθέσει το πόθεν έσχες του πριν τις εκλογές και την επόμενη επικαλείται την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου;

Ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα έχει κάτι να κρύψει. Δεν ξέρω αν θέλει να το κρύψει δικαίως ή αδίκως, δεν ξέρω αν θέλει να το κρύψει από μυστικοπάθεια ή αυτοσυντήρηση, δεν ξέρω αν είναι κάτι επιλήψιμο ή όχι αλλά σίγουρα κάτι θέλει να κρύψει.

Μπορεί να μην θέλει να αποκαλυφθεί η προέλευση των χρημάτων του, μπορεί να μην θέλει να αποκαλυφθούν οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες, μπορεί να μην θέλει να αποκαλυφθεί το μέγεθος της περιουσίας του επειδή είναι τεράστιο ή επειδή είναι πολύ μικρότερο από όσο αφήνει να εννοηθεί, μπορεί ακόμα και να θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν διαδικασίες οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι όταν κατατεθεί το πόθεν έσχες του δεν θα μπάζει ή μπορεί να θέλει να γίνουν οι εκλογές για να δει αν έχει νόημα να συνεχίσει να παριστάνει τον πολιτικό ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο τοι οποίο ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ. 

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα κάτι έχει να κρύψει. Σημαντικό ή όχι, επιλήψιμο ή υπεράνω πάσης υποψίας θα το μάθουμε όταν καταθέσει το πόθεν έσχες και έρθει η ώρα να μάθουμε το περιεχόμενο του. Εκτός αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τόσο χάλια που θα τα παρατήσει όλα και θα επιστρέψει στην Αμερική σα να μην έχει συμβεί τίποτα και μας αφήσει για πάντα στο σκοτάδι. Και μπράβο του.

ΥΓ – Ακούω και διαβάζω ότι ανεξαρτήτως πόθεν έσχες ο άνθρωπος της Φάρλι είναι υποχρεωμένος, ως αρχηγός κόμματος, και θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλλον όμως αυτό δεν είναι σωστό γιατί σε μια χώρα τόσο ευνομούμενη όσο η Ελλάδα θα είχε ήδη υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις. 

ΥΓ2 – Εννοείται ότι, επειδή η κουφάλ… ο σοφός νομοθέτης έχει φροντίσει, το περιεχόμενο του πόθεν έσχες γίνεται γνωστό αρκετό καιρό μετά την κατάθεσης. Αλλά είναι δεσμευτικό και δίνει το δικαίωμα διερεύνησης.