Πολιτικη & Οικονομια

45 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - Δένδιας: «Κορυφαία επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή»

Στις 28 Μαΐου 1979 η Ελλάδα έγινε το δέκατο πλήρες μέλος και εντάχθηκε επίσημα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

45 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ - Το μήνυμα του Νίκου Δένδια: Κορυφαία επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια υπεγράφη η Συνθήκη Ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Στην επίσημη τελετή η οποία έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 28 Μαΐου 1979 με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε το αποφασιστικό βήμα που καθόρισε την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, έως και σήμερα.

Δένδιας για τα 45 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στέλνει χαιρετίζει την «κορυφαία επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» με ανάρτησή του στο X:

«45 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, στο Ζάππειο Μέγαρο. Κορυφαία επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή η συμμετοχή της χώρας στο μεγαλύτερο εγχείρημα συνεργασίας κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

»Συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και στην κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων. Όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, “η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότης δεν συνιστά απλώς μία οικονομικήν κοινοπραξία, αλλά αποτελεί οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασία”».

Αυτά έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ ο κ. Δένδιας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ετών από τη υπογραφή της συνθήκης.

Η Ελλάδα στην ΕΕ: Η υπογραφή της συνθήκης στις 28 Μαΐου 1979

Στις 28 Μαΐου 1979, στο Ζάππειο Μέγαρο υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η Ελλάδα εντάχθηκε επίσημα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες την 1η Ιανουαρίου 1981 και έγινε έτσι το δέκατο μέλος της Κοινής Αγοράς.

Της τελετής υπογραφής προήδρευσε η γαλλική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εσταίν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος υπέγραψε τα κείμενα της συνθήκης ένταξης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη και τον Υπουργό Αρμόδιο για τις Σχέσεις με τις ΕΚ, Γεώργιο Κοντογεώργη.

Με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχωρήσεως στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα η Ελλάδα καθίσταται το δέκατο πλήρες μέλος της ΕΟΚ, και ολοκληρώνεται μια πορεία που είχε ξεκινήσει με τη Συμφωνία Σύνδεσης του Ιουλίου 1961.

Διαβάστε ακόμη → Η Ευρώπη και η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ