Πολιτικη & Οικονομια

Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης: Ήρθε η ώρα της δημοσιονομικής σύγκλισης στην Ευρώπη

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης
Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης: Συνέντευξη για τις Ευρωεκλογές © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ATHENS VOICE - Η νομική, το Brain Gain και η στροφή στην πολιτική

Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης έχει εδώ και αρκετά χρόνια ως πεδίο δράσης τις Βρυξέλλες. Μόλις πριν από λίγους μήνες πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετουσιώσει τις γνώσεις και την εμπειρία του για τα ευρωπαϊκά ζητήματα σε υποψηφιότητα - πρόταση για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ θεωρεί ότι έκλεισε ένας πρώτος μεγάλος κύκλος στη ζωή του, αφού έχει διαγράψει σημαντική πορεία στη νομική επιστήμη, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Πλέον, έχοντας στη φαρέτρα του σημαντικές γνώσεις για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών. 

Ο Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης μίλησε στην ATHENS VOICE για όσα επιδιώκει να προσφέρει στον ευρωπαϊκό διάλογο, την πρωτοβουλία του Brain Gain και τους λόγους για τους οποίους προτρέπει τους πολίτες να τον ψηφίσουν. 

Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης: Συνέντευξη για τις Ευρωεκλογές 2024 στην ATHENS VOICE 

«Στις Βρυξέλλες, λόγω της δουλειάς μου, είμαι καθημερινά σε επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους και αυτό είναι ένα από τα συν μου για αυτήν την εκλογική αναμέτρηση: γνωρίζω καλά το Ευρωκοινοβούλιο ασχολούμενος με τα ευρωπαϊκά κοινά μέσα λόγω της νομικής επιστήμης. Ως δικηγόρος συμβουλεύω πελάτες σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και κυρίως σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου ενέργειας, ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού δικαίου, σε θέματα υποδομών. Επιπλέον, συμβουλεύω κυβερνήσεις - κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, ζητήματα ανταγωνισμού... Όπως καταλαβαίνεις έχω καθημερινή διάδραση με ανθρώπους που χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις» λέει ο Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις και εξηγώντας πώς πήρε τη μεγάλη απόφαση, ενώ βρίσκεται όσο λίγοι κοντά στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, να διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

«Έχω κλείσει έναν σημαντικό επαγγελματικό κύκλο που μου επιτρέπει να κάνω πράξη τη διάθεση προσφοράς την οποία πάντοτε είχα. Αυτή η εκλογική διαδικασία –και όχι οι Εθνικές ή Αυτοδιοικητικές Εκλογές– αποτελεί κίνητρο δράσης λόγω της ευρύτητας των ζητημάτων με τα οποία ασχολούμαι επί 13 χρόνια. Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκινά από τα μαθητικά μου χρόνια. Τελείωσα γρήγορα τη Νομική και έφυγα αμέσως στην Αμερική. Πάντοτε όμως συμμετείχα σε πρωτοβουλίες, με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία του Brain Gain, το 2016, για την επιστροφή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στη χώρα μας. Ήταν τότε η κορύφωση της πολιτικής μας αγωνίας, με ό,τι είχε προηγηθεί: την περίφημη διαπραγμάτευση, την αγωνία που υπήρχε με το δημοψήφισμα, την παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Όλη αυτή η αγωνία, όλο το άγχος εκείνης της περιόδου για εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού, εκφράστηκε στην πρωτοβουλία Brain Gain. Αυτή νομίζω είναι η πρώτη πραγματική μου συμμετοχή στην πολιτική, με αυτή τη μορφή. Δεν θέλαμε να ενταχθούμε τότε σε κάποιον ιδεολογικό χώρο, όμως η πρωτοβουλία μας ήταν στην ουσία της πολιτική. Θέλαμε να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, να φτιάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε οι απόδημοι να επιστρέψουν και πριν επιστρέψουν να ακουστούν. Νιώθαμε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν ακουγόμασταν».

Σήμερα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ εκπροσωπεί νομικά την ελληνική κυβέρνηση. Μέσω της συνεργασίας του με κορυφαίους υπουργούς είδε την άλλη διάσταση της πολιτικής στην Ελλάδα που, όπως μας λέει, του ενεργοποίησε και πάλι το «μικρόβιο» της συμμετοχής στα κοινά. Ταυτίζεται με πολλές από τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δηλώνει ότι με δυσκολία μπορεί να πειστεί ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν εύκολα να ακούσουν τους νέους, «να φτιάξουν ένα πρόγραμμα αξιοποίησής τους και να τους λάβουν σοβαρά υπόψη. Προφανώς, η ιδεολογική ταύτιση συνετέλεσε στην απόφασή μου να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, διότι το βασικό ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση ως πολιτική επιδίωξη είναι αυτό το οποίο μ' έκανε από πολιτικής ιδεολογικής απόψεως να πω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα στο οποίο ανήκω». 

Το όνομα του Ορέστη Ομράν - Κουκουβιτάκη ακούγεται έντονα στον δημόσιο διάλογο τα τελευταία περίπου τρία χρόνια. Δηλώνει τεχνοκράτης και παραδέχεται ότι στην αρχή το να πάρει θέση για ζητήματα που μέχρι τότε δεν ήταν στο πεδίο του ήταν δύσκολο. «Μετά λύθηκα και άρχισα να συζητώ πιο ενεργά πολιτικά. Ανέφερες το ζήτημα της ακρίβειας στην Ελλάδα... Ξέρεις, μπορεί να ζω στο εξωτερικό, αλλά και εκεί το ζήτημα της ακρίβειας υπάρχει στον πολιτικό διάλογο. Επιπλέον, εδώ είναι η οικογένειά μου και πολλοί από τους φίλους μου. Άρα, βλέπουμε πώς βιώνουν το θέμα της ακρίβειας οι άνθρωποί μας και μπορούμε να τοποθετηθούμε πολιτικά». 

Ο νομικός «διαβάζει» τη δική του υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα δηλαδή ενός Έλληνα που ζει στο εξωτερικό, ως μία πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου περισσότεροι απόδημοι να ταυτιστούν μαζί του. «Τα κόμματα θα έπρεπε να βάζουν υποψηφίους άτομα με τα οποία οι Έλληνες του εξωτερικού να νιώσουν ότι μπορούν να ταυτιστούν, ότι μοιράζονται τις κοινές ιδέες και αγωνίες. Έτσι θα αυξηθεί και η συμμετοχή στην επιστολική ψήφο που σε αυτές τις εκλογές εγκαινιάζεται. Ο θεσμός της επιστολικής ψήφου είναι τεράστιας συμβολής για τη Δημοκρατία. Η συμμετοχή στις εκλογές σημαίνει λειτουργία των θεσμών και καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Όταν σε διευκολύνει το κράτος, δεν μπορείς να πεις δεν συμμετέχω». 

@orestis.omran

Γιατί Ομράν; Πάμε να γνωριστούμε! #fyp #campaigndiaries

♬ original sound - Orestis Omran

Ορέστη Ομράν - Κουκουβιτάκης: Ο άνθρωπος πίσω από το Brain Gain και ο μετασχηματισμός σε Brain ReGain

Έχουν περάσει ήδη 8 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η πρωτοβουλία του Brain Gain. Μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού που κίνησαν τις διαδικασίες ήταν και ο Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης. Πλέον η πρωτοβουλία μετασχηματίστηκε σε Brain ReGain«Πλέον στην πρωτοβουλία μας συμμετέχουν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό, Έλληνες που αναζητούν εργασία για να γυρίσουν στην Ελλάδα. Δεν σου κρύβω ότι όταν έμαθα, το 2021, ότι οι πρώτοι Έλληνες βρήκαν δουλειά και επέστρεψαν στην Ελλάδα συγκινήθηκα, γιατί θεώρησα ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα και εμείς βοηθάμε εμπράκτως. Σήμερα υπάρχουν πολιτικές για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στη χώρα τους δίνονται φορολογικά κίνητρα. Υπάρχει ένα ρεύμα επιστροφής το οποίο όμως θα μπορούσε να είναι πιο έντονο. Το Brain Gain παραμένει η μεγάλη πρόκληση. Είναι και για εμένα μία από τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας, μαζί με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχουμε νομισματική ένωση, όμως δεν έχουμε κοινές δημοσιονομικές πολιτικές, δεν υπάρχει μια κεντρική οικονομική διοίκηση η οποία θα αποφασίζει και θα παρεμβαίνει πέραν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα έχει και ένα ευρύτερο ρυθμιστικό ρόλο, θα παρεμβαίνει για να αντιμετωπίζεται η ακρίβεια στην πηγή της».

Ο Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα της δημοσιονομική σύγκλισης στην Ευρώπη. «Αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω ευρωπαϊκή δημοσιονομική ενοποίηση», σημειώνει προσθέτωντας ότι τα σύγχρονα μεγάλα στοιχήματα της Ευρώπης είναι η εξωτερική πολιτική και φυσικά τα θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης. «Ο πλανήτης αντιδρά, άρα είναι καθήκον μας να εισάγουμε εκείνα τα μέτρα που θα οδηγήσουν να αντιμετωπίσουμε κλιματικές κρίσεις στην πηγή τους. Αν καταφέρουμε την ενεργειακή μετάβαση, σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και έχουμε μόνο ανανεώσιμες ή εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε θα μολύνουμε λιγότερο το περιβάλλον και ο πλανήτης μας θα αντιδρά λιγότερο». Η συζήτησή μας γυρνά στην Ελλάδα και στο κατά πόσο είναι έτοιμοι οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν το τρίπτυχο προκλήσεων που μόλις περιέγραψε. «Νομίζω ότι οι Έλληνες είναι ίσως λίγο περισσότερο έτοιμοι από ό,τι είναι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον μας». 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ηγέτης που ξεχωρίζει από τους άλλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι οι προκλήσεις βρίσκουν την Ελλάδα σε θετική τροχιά, τα εύσημα για την οποία πιστώνεται εν πολλοίς ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Από όλες τις ευρωπαϊκές, δημοκρατικές, πολιτικές δυνάμεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ηγέτης ο οποίος ξεχωρίζει. Είναι προφανές ότι η πολιτική προσωπικότητα του πρωθυπουργού όχι μόνο έχει βοηθήσει την Ελλάδα στις διεκδικήσεις και στην τοποθέτησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα, αλλά έχει ανυψώσει σε σημαντικό βαθμό και το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από σύγχρονους ηγέτες, από ηγέτες οι οποίοι είναι επιτυχημένοι και που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες πολιτικές. Τώρα είναι, περισσότερο από ποτέ, η εποχή των μεγάλων ηγετών». 

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να αυξήσει τις δυνάμεις της στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και να κινηθεί σε ποσοστά υψηλότερα από το 33,1% του 2019. Ο κ. Ομράν - Κουκουβιτάκης εκτιμά ότι αυτό το ποσοστό θα είναι αυξημένο. Διαβάζοντας μάλιστα τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει ότι προδιαγράφεται μεγάλη νίκη του κόμματός του. «Η Νέα Δημοκρατία επιβραβεύεται από την πλειοψηφία των πολιτών γιατί είναι η μόνη πραγματική, προοδευτική, μεταρρυθμιστική δύναμη του τόπου. Και αυτό θα επιβεβαιωθεί με την πρωτιά στις εκλογές. Η επόμενη ημέρα θα είναι μία ημέρα ακόμη μεγαλύτερης εσωτερικής αξιολόγησης στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο χειρότερος εχθρός είναι ο εαυτός της». Για τον ίδιο η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, «θα είναι μία ημέρα με περισσότερη εμπειρία. Η εκλογική διαδικασία είναι ένα τεράστιο σχολείο. Σίγουρα, θα είναι μία ημέρα με περισσότερη πολιτικότητα». 

«Τα βιογραφικά δεν κάνουν τους ανθρώπους»

Με όλα τα πρόσφορα μέσα και φυσικά με έναν ενεργότατο λογαριασμό στο TikTok, ο Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης προσέρχεται στον δημόσιο διάλογο και ζητά την ψήφο μας γιατί «όντως πιστεύω ότι θα μπορούσα να ανταποκριθώ στον ρόλο του ευρωβουλευτή λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής και ακαδημαϊκής μου εμπειρίας. Ξέρω τι απαιτεί το να βρίσκεσαι στην Ευρωβουλή... Γιατί έχω την ανθρωπιά, το νοιάξιμο και την αγάπη για τους συνανθρώπους μου, για να επιτελέσω έναν λειτουργικό πολιτικό ρόλο. Πολλοί μου λένε: "έχεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό". Τα βιογραφικά όμως δεν κάνουν τους ανθρώπους. Μπορεί να έχεις εξαιρετικές σπουδές, να είσαι πολύ καταρτισμένος, αλλά να μην κάνεις για την πολιτική. Αν κάποιος θέλει να ψηφίσει τον Ορέστη, να το πράξει γιατί έχει ένα καλό βιογραφικό, αλλά και γιατί αν όντως εκλεγεί θα βοηθήσει εμπράκτως. Εγώ θα έλεγα στους νέους, τους ανθρώπους της γενιάς μας, να επιλέξουν τους κατάλληλους εκπροσώπους. Το μότο μου είναι: "δεν τα παρατάμε ποτέ". Συνεχίζουμε, δουλεύουμε σκληρά και πολιτικά και επαγγελματικά». 

* Ο Ορέστης Ομράν - Κουκουβιτάκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.