Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Μουρούτης: Η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή, αδιατάραχτη πορεία της χώρας

Ο εκδότης μιλά στην ATHENS VOICE για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές

Τόνια Ζαραβέλα
ΤΕΥΧΟΣ 918
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024 - Γιώργος Μουρούτης: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στην ATHENS VOICE

Ο Γιώργος Μουρούτης πήρε πριν από λίγους μήνες τη μεγάλη απόφαση να ζητήσει την ψήφο των πολιτών και να διεκδικήσει μια θέση στην Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία, στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια αποχής από την πολιτική και μια επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία στον χώρο του βιβλίου, δηλώνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει την ευρωπαϊκή του εμπειρία, τις γνωριμίες και τις γνώσεις του για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να μετέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν στο μέλλον την καθημερινότητά μας.

Συναντιόμαστε στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Από το παράθυρο δίπλα του απλώνεται η πόλη. Κάθε τόσο ακούμε τον βηματισμό του Έλβις. Ο σκυλάκος, μασκότ του ορόφου, έρχεται για να πάρει τα χάδια του και ξαναφεύγει. «Έχω και εγώ έναν σκυλάκο. Είναι 14 ετών. Ο Έλβις είναι η αδυναμία μου και είμαι η δική του» μας λέει ο κ. Μουρούτης, και ο τετράποδος φίλος μας παίρνει ενεργό ρόλο στη φωτογράφιση.

«Η υποψηφιότητά μου ήρθε παρά το γεγονός ότι νόμιζα πως έχω αφήσει πίσω μου την πολιτική. Όμως, είμαι ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Τα τελευταία 10 χρόνια επιχειρώ στον χώρο του βιβλίου, έχω εκδώσει τα βιβλία της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, που ήταν μια δικαστής σύμβολο για τα δικαιώματα, το “She Said”, το βιβλίο που κινητοποίησε τις γυναίκες στο κίνημα Me Too –ήταν η δημοσιογραφική έρευνα που οδήγησε στο εδώλιο τον Χάρβεϊ Γουάινστιν– και τα βιβλία των Ομπάμα. Αλλά και το βιβλίο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου – μιας επίσης εμβληματικής προσωπικότητας που ανέδειξε και θέματα ταμπού για τον χριστιανικό διάλογο, όπως για παράδειγμα του περιβάλλοντος».

© Τάσος Ανέστης

Ίσως οι νεότεροι δεν ξέρουμε την πολιτική του διαδρομή. «Πάντα είχα φιλελεύθερες απόψεις, πάντα ήμουν στη ΝΔ, η οποία με είχε τιμήσει σε δύσκολες συγκυρίες. Για εμένα, μια σημαντική θέση ήταν εκείνη του εκπροσώπου του κόμματος και του διευθυντή του γραφείου Τύπου, αλλά και στην περίοδο 2012-2015 –μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής έντασης– είχα την ευθύνη να προΐσταμαι στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού. Στην περίοδο αυτή είχα και την ευθύνη της επικοινωνιακής διαχείρισης της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρώπη, και αν τα καταφέρω στην Ευρωβουλή. Έχω μελετήσει πολύ στενά την Ευρώπη, τους τρόπους που λειτουργούν τα όργανα, τους ανθρώπους της. Χρειάζεται η Ελλάδα να έχει μια ενιαία φωνή πέρα και πάνω από κόμματα. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει 21 ευρωβουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές των πολιτών, ό,τι κι αν ψηφίσουν, πρέπει να μας εκπροσωπούν αποτελεσματικά, γιατί οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και καθορίζουν τη ζωή μας». Αυτό είναι το μήνυμα που ο Γιώργος Μουρούτης στέλνει στους νέους σημειώνοντας ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει πρόσωπα οι θέσεις των οποίων τον βρίσκουν σύμφωνο.

«Συνήθως υποτιμούμε τους νέους. Λέμε ότι είναι απολιτίκ, εγώ έχω άλλη άποψη. Θεωρώ ότι οι νεότερες ηλικίες νοιάζονται για τα δικαιώματα, για το κλίμα, για τον πλανήτη που θα ζήσουν, νοιάζονται για τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους. Ίσως εμείς οι μεγαλύτεροι να μην μπορούμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν τον κόσμο διαφορετικά, με ελπίδα. Διαπιστώνω, δυστυχώς, ότι ο κόσμος που παραλάβαμε από τους γονείς μας ήταν καλύτερος και αυτός που θα κληροδοτήσουμε πιθανότατα πολύ χειρότερος. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Αν τις τελευταίες δύο εβδομάδες μιλήσουμε στους νέους αναδεικνύοντας τα θέματα που τους αφορούν, θα φτάσουν στην κάλπη».

Γιώργος Μουρούτης: Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ευρώπη;

Πόσο καλά, όμως, γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε για την ανάδειξη των 21 νέων ευρωβουλευτών μας; Ο Γιώργος Μουρούτης σημειώνει ότι η προηγούμενη 5ετία μάς έδειξε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της έναντι πρωτοφανών κρίσεων και πιστώνει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιτυχία για την «έξωθεν καλή μαρτυρία» της χώρας μας, τις πρωτοβουλίες και τη στάση που τήρησε η Ελλάδα έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο μέσος Έλληνας, παραδοσιακά, έβλεπε την Ευρώπη ως μηχανή παραγωγής χρήματος, δηλαδή με γνώμονα τι είχαμε να πάρουμε από την Ευρώπη. Δεν την έβλεπε ως σύστημα αξιών. Αυτό που διαφοροποιεί την Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι αποτελεί το περιβάλλον της δημοκρατίας, των αξιών, των δικαιωμάτων και της προστασίας των μελών της. Μπορεί να μην το κάνει πάντα με απόλυτο τρόπο, όμως αυτό είναι το αξιακό της σύστημα», υπογραμμίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Η Ευρώπη είναι κατ' εξοχήν ο χώρος του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Σκεφτείτε: διαφορετικά κράτη με διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ηλικίες, προτεραιότητες, κάθονται σε ένα τραπέζι και βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις προκειμένου να προχωρήσουν 27 λαοί μπροστά, με συγκεκριμένες προτεραιότητες. Αυτό, ως κουλτούρα, θα έπρεπε να το έχουμε ενσωματώσει και στην εκπαίδευσή μας. Θα έπρεπε να υπάρχουν μαθήματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής από το Δημοτικό, γιατί η Ευρώπη είναι χρήσιμη για το μέλλον μας, για την καθημερινότητά μας. Αναλογιστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, αν δεν υπήρχαν οι ευρωπαϊκοί δεσμοί».

Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ο Γιώργος Μουρούτης αναγνωρίζει ως προσωπική του ευθύνη, η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο και τα τηλεοπτικά πάνελ να κινηθεί πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων τοπικού χαρακτήρα. «Πρέπει στον χρόνο που μας μένει να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερους μπορούμε για το τι ακριβώς είναι αυτές οι εκλογές και τι ακριβώς είναι η Ευρώπη. Είναι κάτι που δεν πρέπει να μας απασχολεί κάθε πέντε χρόνια. Γι' αυτό, αν εκλεγώ, κάθε Σαββατοκύριακο δεν θα επιστρέφω στη βάση μου στην Αθήνα, αλλά θα βρίσκομαι κάθε φορά και σε ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας, προκειμένου να μεταφέρω το μήνυμα της Ευρώπης».

Ο Γιώργος Μουρούτης στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές μιλά στην ATHENS VOICE © Τάσος Ανέστης

Ψηλά στην ατζέντα του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ είναι το δημογραφικό, αλλά και ζητήματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, χωρίς να μένει πίσω η ακρίβεια και ο προσωπικός του στόχος: η ενσωμάτωση του κώδικα στην εκπαίδευση. «Ο κώδικας είναι η σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, η γνώση της οποίας δεν μας περιορίζει στο να φτιάξει κανείς μια ιστοσελίδα, αλλά μπορεί να έχει πιο σύνθετη εφαρμογή. Πολλές χώρες του κόσμου την έχουν ενσωματώσει στα σχολεία, όμως, η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω σε αυτό. Γιατί να μη δίνουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους συνάδελφους τους;» αναρωτιέται ο Γιώργος Μουρούτης.

Τον ρωτήσαμε ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, από τις περιοδείες του ή τη μέχρι σήμερα προεκλογική του εκστρατεία, που του έκαναν εντύπωση ή και έκπληξη. «Απαντάω με πολλή χαρά σε email πολιτών που μου ζητούν τις θέσεις μου για διάφορα ζητήματα. Έχω λάβει –και μου κάνει θετική εντύπωση– ερωτήματα από πολίτες που αναζητούν και σε πιο ειδικά ζητήματα τις θέσεις των υποψηφίων, για το AI, για τα fake news ή για την περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι υποχρέωσή μου να απαντώ και το κάνω καθημερινά».

 Για τον Γιώργο Μουρούτη, το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι διττό: αφενός το εσωτερικό περιβάλλον, η χώρα να συνεχίσει με σταθερότητα τη μεταρρυθμιστική της πορεία, και αφετέρου η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας μέσα στην Ευρώπη, που και αυτή αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα σύνορά της. «Ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι το 70% των νόμων της καθημερινότητάς του ψηφίζεται και αποφασίζεται στην Ευρώπη, άρα πρέπει να δει τις εκλογές πέρα και πάνω από κόμματα με βάση το δικό του προσωπικό συμφέρον».  

* Ο Γιώργος Μουρούτης είναι εκδότης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.