Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Πρέπει να σοβαρευτούν, διαφορετικά θα μας βρουν απέναντί τους

«Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν», σημειώνει ο πρωθυπουργος

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη στο OPEΝ για τις Ευρωεκλογές 2024 και τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης (22.5) συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, με αφορμή τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο στόχος είναι το 33% και σχολίασε ότι βλέπει «τη βάση της ΝΔ να συσπειρώνεται και το βασικό ζητούμενο της Ευρώπης τίθεται όλο και περισσότερο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο OPEN για τις Ευρωεκλογές 2024

«Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που μπορεί να κοιτούν σε κόμματα πιο δεξιά τονίζουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στους πατριδοκάπηλους όπως ο Νατσιός και ο Βελόπουλος Η ΝΔ απευθύνεται σε όλη την κοινωνία αλλά σε ζητήματα που αφορούν πατριωτικές αξίες η Ελλάδα του 2024 είναι ισχυρότερη από το 2019», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δίνουμε έμφαση σε όλη τη χώρα, προσπαθούμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Η Δυτική Μακεδονία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες λόγω και της απολιγνητοποίησης»

«Όσοι την αποκαλούν Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολιάζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί. «Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι. Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Β. Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πρέπει να σοβαρευτούν. Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, ήδη υπήρξε αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν μετά από ελληνική παρέμβαση. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γιατί εμείς θέλουμε καλές σχέσεις. Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε τη διεθνή πίεση ότι αυτή η πολιτική τους θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και αυτό δεν το θέλουν. Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια. Γιατί δεν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση νόμου τα τελευταία 5 χρόνια; Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ακραία ρητορική, το συζητήσαμε εσωτερικά και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κύρωση των μνημονίων». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεγάλες ανησυχίες για τη χώρα. «Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα και έχουν δίκιο. Αξίζει να επισημάνουμε όχι για να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετιας σε σχέση με την Ευρώπη. Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στοχευμένο στον πληθωρισμό των τροφίμων. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το ελαιόλαδο γιατί καταναλώνεται περισσότερο, είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, έχουμε κάνει ελέγχους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα που έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι όμως σε βαθμό που θα περιμέναμε και εμείς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 

«Να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα προϊόντα των πολυεθνικών και της λαϊκής όπου στη δεύτερη δεν είμαστε ακριβότεροι. Στις πολυεθνικές διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που χωρίζουν την ΕΕ σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους. Ζήτησα εμφατικά από την ΕΕ για πρώτη φορά σε επίπεδο πρωθυπουργού να υπάρξει παρέμβαση. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά αθροιστικά θα φέρουν λύσεις. Η πιο δομική παρέμβαση αφορά την αύξηση των μισθών. Έχει μειωθεί η ανεργία. Πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι στον κατώτατο μισθό. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το μοιράζεται ο επιχειρηματίας με τον εργαζόμενο. Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Πού είναι η δικιά μας ευθύνη; Να στηρίξουμε τα παιδιά που μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα καλό επίδομα ενοικίου. Να υπάρξει δωρεάν αξιοπρεπή φοιτητική στέγη και έχουμε σε εξέλιξη ένα τέτοιο πρόγραμμα. Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα, βεβαίως. Όποιος το εισηγείται να μας πει πού θα βρει τα 2,5 δισ. που φέρνει ο ΦΠΑ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο για να δούμε αν βγαίνει ο λογαριασμός.

» Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο. Αν διαφωνεί η αντιπολίτευση να μας πει ποια θα πρέπει να κόψουμε. Αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση του προϋπολογισμού. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Νομίζω ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει και θα έχουμε στοχευμένη μείωση τιμών. Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε με ελέγχους στην αγορά και με αυξήσεις στο εισόδημα να στηρίζουμε τους πολίτες».