Πολιτικη & Οικονομια

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Χαμηλότερες τιμές το μεσημέρι - Τι νέο έρχεται στο ρεύμα

Τα κίνητρα και η αίτηση για έξυπνο μετρητή

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπαίνει στον ανταγωνισμό το πορτοκαλί τιμολόγιο - Τι νέο έρχεται στο ρεύμα

Κίνητρα για την κατανάλωση ρεύματος κατά τις μεσημεριανές ώρες προσφέρουν τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος, προσφέροντας μια λύση στις περικοπές πράσινης ενέργειας.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα έχουν χαμηλότερες τιμές στις μεσημεριανές ώρες

Ο νέος δυναμικός τρόπος τιμολόγησης της ενέργειας, που θα ξεκινήσει φέτος με τα πορτοκαλί τιμολόγια, θα δημιουργήσει κίνητρα για την καλύτερη κατανομή της ζήτησης και την πιο ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι στο αποκορύφωμά της και η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας μειώνεται ή μηδενίζεται. Αντίθετα, κατά τις ώρες αιχμής, όπως τα απογεύματα όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να βγάλει πορτοκαλί τιμολόγιο

Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, το πορτοκαλί τιμολόγιο δεν είναι διαθέσιμο για επιλογή λόγω έλλειψης της απαιτούμενης υποδομής. Για να επιλέξει κάποιος το πορτοκαλί τιμολόγιο, απαιτείται η χρήση ενός «έξυπνου μετρητή», δηλαδή ενός μετρητή που μπορεί να μεταδίδει τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να γίνει η τιμολόγηση ανάλογα.

Για παράδειγμα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η χρηματιστηριακή τιμή πέφτει (ή συχνά μηδενίζεται), θα ισχύουν αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές καταναλωτή ενώ τις ώρες αιχμής (π.χ. τα απογεύματα όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) οι χρεώσεις θα είναι ακριβότερες.

Αν και έχουν εγκατασταθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έξυπνων μετρητών, αυτό δεν είναι αρκετό καθώς η μεγάλη απουσία των καταναλωτών -οι περισσότεροι επιλέγουν πράσινα- εμποδίζει την εισαγωγή των πορτοκαλί τιμολογίων στην αγορά. Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς το πορτοκαλί έρχεται με ισχυρό κίνητρο, ενώ φυσικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εφαρμοστεί τέτοιου είδους τιμολογιακές πρακτικές.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Πώς κάνετε αίτηση για «έξυπνο μετρητή»                                                   

Η διαδικασία αίτησης για έξυπνο μετρητή είναι η εξής:

  1. Επισκέπτεστε τη σελίδα της apps.deddie.gr
  2. Συνδέεστε με χρήστη του προσωπικού σας κωδικού στο ΤΑΧΙSNET.
  3. Δημιουργία νέου αιτήματος.
  4. Στο πεδίο «Κατηγορία αιτήματος» επιλέξτε «Έλεγχος μετρητή»
  5. Στα σχόλια, πρέπει να αναφέρετε ότι ζητάτε την αντικατάσταση του μετρητή με ηλεκτρονικό
  6. Συμπληρώνετε τα στοιχεία της παροχής και τα προσωπικά στοιχεία μας
  7. Αλλιώς επικοινωνείτε με τον πάροχο ρεύματος σας και ζητάτε να σας πούνε την διαδικασία για έξυπνο μετρητή.

Στην ομιλία της στη Βουλή, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε τα πορτοκαλί τιμολόγια και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο ζήτημα των περικοπών, που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της ισότητας των παραγωγών.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις της, κάποτε η χώρα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του black out το καλοκαίρι λόγω έλλειψης παραγωγής ενέργειας για να καλύψει τη ζήτηση. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε στο αντίθετο άκρο του φάσματος, καθώς έχουμε υπερπροσφορά.

Σήμερα, το ηλεκτρικό σύστημα αντιμετωπίζει πίεση, ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η ζήτηση είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, αποτελώντας απειλή για τις μέρες με χαμηλά φορτία.

Στο παιχνίδι του «ρεύματος» τα πορτοκαλί τιμολόγια

Μέσω των πορτοκαλί-δυναμικών τιμολογίων, δίνονται κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης κατά τις ώρες μεγάλης παραγωγής ενέργειας. Ταυτόχρονα, μια λύση είναι η αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγωγής από το μεσημέρι έως το βράδυ.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, «μέσα στους επόμενους 18 μήνες τα έργα μπαταριών από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε περιορισμούς της παραγωγής ΑΠΕ βάσει του κώδικα διαχείρισης δικτύου και όχι αυθαίρετα.

«Κανείς δεν θέλει να κάνει κακό στους παραγωγούς ΑΠΕ. Έχουμε αποδείξει το σεβασμό προς αυτούς τους ανθρώπους γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής επιτυχίας ανάπτυξης των ΑΠΕ», τόνισε η κα Σδούκου.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των περικοπών αποτελεί πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη αυτήν την περίοδο. Πρόσφατα, στην ένωση Eurelectric εκτιμήθηκε ότι οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν στο 30-35% έως το τέλος της δεκαετίας. Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη παραγωγή, αναγκαία είναι η αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί στο τετραπλάσιο, από 51 σε 191 γιγαβάτ.

Το θέμα αυτό συνδέεται επίσης με άλλες τεχνικές πτυχές, όπως η ενίσχυση των δικτύων. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο υπουργείο συστάθηκε μια ομάδα εργασίας με σκοπό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αναμένεται η έκδοση των συμπερασμάτων της ομάδας, καθώς αυτά έχουν καθοριστική σημασία για τον σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων.

Η κα. Σδούκου δήλωσε σχετικά με τις περικοπές: «Πριν λίγες εβδομάδες ψηφίσαμε το νόμο όπου προβλέπεται η θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών. Εκεί όπου τεχνικά δεν μπορεί ο διαχειριστής να περικόψει, πρέπει να επιβληθούν χρεώσεις

Με αυτό το νόμο εισάγαμε και προβλέψεις για υποχρεωτική εγκατάσταση τηλεεποπτείας και ελέγχου στους σταθμούς άνω των 400 κιλοβάτ για να μπορεί να δίνει εντολή ο διαχειριστής να κόβει την παραγωγή. Το σημαντικό είναι να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια, όμως βάζουμε δικλείδες ασφαλείας ώστε να μπορεί το τεχνικά αναγκαίο μέτρο των περικοπών να εφαρμόζεται με μεγαλύτερη φειδώ, με δικαιοσύνη για να μην αδικούνται ορισμένοι παραγωγοί. Εξορθολογίζουμε τη διαδικασία για να ανασχέσουμε τις συνέπειες στο μέτρο του εφικτού».