Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Φλωρίδης: Γιατί δεν κρατήθηκε ο γυναικοκτόνος μετά την τελευταία καταγγελία της 40χρονης στο Μενίδι

«Οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα νομοθετικά δεδομένα», υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στα έδρανα της Βουλής
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Γιώργος Φλωρίδης: Ο υπουργός Δικαιοσύνης για την υπόθεση της γυναικοκτονίας στο Μενίδι και τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

O υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απάντησε σήμερα (20.5) για τους λόγους που είχε αφεθεί ελεύθερος ο 50χρονος γυναικοκτόνος στο Μενίδι, παρότι στις 7 Μαΐου είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, μετά την καταγγελία της 40χρονης εν διαστάσει συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία. 

Φλωρίδης για γυναικοκτονία στο Μενίδι: Γιατί δεν κρατήθηκε ο 50χρονος

«Τι προβλέψαμε στις περιπτώσεις του Αυτοφώρου; Ότι όταν ένας άνθρωπος προσάγεται στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, να μπορεί το δικαστήριο να τον κρατήσει για 3 ημέρες. Πήγε στις 7 του μηνός, ο Εισαγγελέας έκανε το κατηγορητήριο στις 8 του μήνα και μπορούσε να κρατηθεί μέχρι τις 11 Μαΐου. Στις 7 του μηνός κατατέθηκε η μήνυση, 8 του μηνός ο εισαγγελέας κάνει κατηγορητήριο, το δικαστήριο επειδή δεν έχει την ιατροδικαστική έκθεση και επειδή δεν έχει κληθεί η παθούσα, αναβάλλει την δίκη. Αν οριζόταν η ημερομηνία έως τις 11 του μηνός, θα έπρεπε ο εισαγγελέας να φροντίσει να έρθει η ιατροδικαστική έκθεση και να κληθεί η παθούσα. Εμείς νομοθετήσαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, που ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει τριήμερη αναβολή, να μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει την κράτηση του για τρεις ημέρες. Δεν κρατήθηκε, γιατί το δικαστήριο έβαλε ημερομηνία δικασίμου που υπερέβαινε τις τρεις ημέρες» είπε στην τηλεόραση του Ant1 ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ο Γιώργος Φλωρίδης για την κράτηση μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε: «Εμείς νομοθετήσαμε την κράτηση του για τρεις ημέρες. Η Πολιτεία αυτό αποφάσισε και αυτό σημαίνει ότι αν η δίκη γίνει μέσα στο τριήμερο: ο κατηγορούμενος είναι στο κρατητήριο, η έκθεση του ιατροδικαστή είναι στον φάκελο της υπόθεσης και η καταγγέλλουσα έχει κληθεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν ο δικαστής έκανε σωστά την δουλειά του, αν αξιολόγησε σωστά το υλικό, πρέπει να το κρίνουν οι ανώτεροι του» και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα νομοθετικά δεδομένα. Δεν ξέρω και θα ήταν λάθος μου να πω αν υπάρχει κάποια έρευνα για τον δικαστή». Επιπλέον, είπε ότι ο ορισμός των τριών ημερών για την κράτηση και ο περιορισμός του χρόνου για τα αυτόφωρα αδικήματα προβλέπεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος.

Ο Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε ακόμη: «Μαζί με τον Ποινικό Κώδικα ψηφίσαμε ένα κεφάλαιο ολόκληρο για τις διατάξεις της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε ψηφίσει μια διάταξη που λέει ότι οι επαγγελματίες υγείας: πχ. γιατρός, νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, που έχουν μπροστά τους ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν ασυλία αν αναφέρουν στις Αρχές το περιστατικό, καθώς μέχρι τώρα τι γινόταν; Τους έκανε μήνυση ο φερόμενος ως δράστης και έπρεπε να τρέχουν στον εισαγγελέα... Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός ανθρώπου που κινδυνεύει από κάποιον συνάνθρωπο του. Αλίμονο αν από κάποιες περιπτώσεις χάσει κάποιος την εμπιστοσύνη του. Κάθε ημέρα εκδίδονται χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστές προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με ένα μεγάλο φορτίο υποθέσεων που καλούνται να διαχειριστούν. Τα τελευταία απασχόλησαν την επικαιρότητα αποφάσεις δικαστηρίων που έτυχαν της αποδοχής του κόσμου και άλλες όχι. Η Δικαιοσύνη έχει στον οργανισμό της το σύστημα αν έγινε κάτι λάθος να διορθώνεται, όπως πχ. με την απόφαση για το Μάτι, όπου ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι η εκδίκαση δεν έγινε σωστά και η δίκη πρέπει να ξαναγίνει».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1e998cg5cr5)

Διαβάστε περισσότερα για τη Γυναικοκτονία στο Μενίδι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.